Toinen Jaakobin ilmestys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toinen Jaakobin ilmestys on gnostilainen apokryfinen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi V, kirja 4). Se on kirjoitettu oletettavasti toisella vuosisadalla. Vaikka kirjoitus onkin gnostilainen, se sisältää monia juutalais-kristillisiä teemoja.

Tutkijat ovat sitä mieltälähde?, että se on kirjoitettu Ensimmäistä Jaakobin ilmestystä ennen, eikä jälkeen, niin kuin ilmestysten nimistä voisi päätellä.

Kirjoituksessa on monia eroavuuksia kanonisiin kirjoituksiin verrattuna. Se muun muassa esittää, että Jaakobin isä oli Theudas, eikä Joosef, jota pitää Jaakobin biologisena isänä mm. toiselta vuosisadalta peräisin oleva Jaakobin protoevankeliumi. Theudaan vaimoksi nimetään Maria, mutta ei ole tietoa siitä, onko tämä sama Maria joka oli Jeesuksen äiti, eikä siitä, onko tämän Maria Jaakobin biologinen äiti. Kirjoitus esittää suoraan, etteivät Jaakob ja Jeesus olleet biologisia veljiä.

Kirjoituksen mukaan Jeesus suuteli Jaakobia suulle samalla tavalla kuin eräät toiset gnostilaiset kirjoitukset (mm. Filippuksen evankeliumi) esittävät hänen suudelleen Magdalan Mariaa. Kirjoitus päättyy Jaakobin kuolemaan kivittämällä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]