Ukkonen, täydellinen järki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ukkonen, täydellinen järki on gnostilainen hymni- tai runomuotoinen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta. Se on feminiinisen jumalhahmon itseilmoitus[1], monologi, jossa luetellaan joukko arvoituksellisia ja paradoksaalisia väittämiä tämän jumalhahmon luonteesta. Nämä paradoksaaliset lausumat ovat kaikuja muinaiskreikkalaisista arvoitusrunoista, jotka olivat yleinen runomuoto Välimeren alueella antiikin aikana.

Runo koostuu rinnakkaisista strofeista, runojaksoista. Kirjoittaja on pohjannut vastaavanlaisten egyptiläisten ja heprealaisten naisjumaluuksille omistettujen runojen perinteisiin. Näissä jumalhahmo, kuten Isis ja Sofia, esittelee hyveitään yleisölle ja kehottaa yleisöä tavoittelemaan häntä. Tähän lajityyppiin kuuluvaa kirjallisuutta löytyy myös Vanhan testamentin kirjoista. Esimerkiksi Sananlaskuissa (Sananl. 8) Viisaus kertoo itsestään, ja Viisauden kirja (Viis. 7) ja Sirakin kirja (Sir. 24) sisältävät vastaavanlaista Viisauden ylistystä.[1]

Runon arvoitukset voivat olla kytköksissä klassiseen gnostilaiseen myyttiin, joka voidaan löytää esimerkiksi Johanneksen salaisesta kirjasta ja Hallitsijoiden olemuksesta. Tällaiset kytkökset eivät ole kuitenkaan selkeitä.

Katkelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minä olen ensimmäinen ja viimeinen.
Minä olen kunnioitettu ja halveksittu.
Minä olen huora ja pyhä,
minä olen vaimo ja neitsyt.
Minä olen <äiti> ja tytär.
Minä olen äitini ruumiinjäsenet.
[...]
Minä olen tieto ja tietämättömyys.
Minä olen hillitty ja suorasukainen.
Minä olen julkea ja nöyrä.
Minä olen voimakas ja pelokas.
Minä olen sota ja rauha.
(Ukkonen, täydellinen järki s. 13-14, suomennos Elina Perttilä)

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka teos on tullut tunnetuksi vasta viime aikoina, sillä on jo ehtinyt olla vaikutusta aikamme kulttuuriin. Toni Morrison käytti katkelmia runosta epigraafeina novelleihinsa Jazz ja Paradise. Umberto Eco sisällytti katkelman Foucaultin heilurin luvun 50 alkuun. Yhtye Current 93 on hyödyntänyt runoa musiikissaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Perttilä 2005, s. 211–213.

Kirjallisuutta / Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Ukkonen, täydellinen järki". Johdanto, suomennos ja selitykset Elina Perttilä. Teoksessa Dunderberg, Ismo; Marjanen, Antti: Nag Hammadin kätketty viisaus - gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä, 2. täydennetty painos. WSOY, Helsinki 2005. ISBN 951-0-30859-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]