Kolmimuotoinen Protennoia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolmimuotoinen Protennoia
Kirjailija tuntematon
Kieli kopti
Genre teologia
Julkaistu 100-luku
Sarja: Nag Hammadin kirjasto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kolmimuotoinen Protennoia (”Kolmimuotoinen alkuajatus”)[1] on setiläinen gnostilainen kirjoitus, joka tunnetaan pelkästään Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi XIII, kirja 1).[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikuttaa siltä, että kirjoitukseen on jossain vaiheessa liitetty setiläisiä ajatuksia, vaikka se on alun perin ollut jonkun toisen gnostilaisen lahkon kirjoittama. Kirjoitus muistuttaa Johanneksen salaista kirjaa. Sen uskotaan olevan samoin peräisin toisen vuosisadan puolesta välistä, noin vuosilta 120–180.[1] Kirjoitus muistuttaa myös Johanneksen evankeliumia, erityisesti kirjoitusten alkuosilta, vaikkakin Johanneksen evankeliumi suuntautuu gnostilaisuutta vastaan, hyödyntäen gnostilaisten omaa kieltä näitä vastaan.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitus esitetään niin kuin Jumala, ”kolmimuotoinen jumalallinen alkuajatus”, olisi itse kirjoittanut sen. Luoja kuvaa ensimmäisessä persoonassa kosmologiaa, luomista ja doketistista Jeesus-näkemystä. Useimpien gnostilaisten kirjoitusten tavoin se on äärimmäisen mystillinen, ja kuvaus ensimmäisessä persoonassa vain lisää sen mystisyyttä.

Mysteeriuskontojen tapaan gnostilaisuus sisälsi salaisia opetuksia, ja kaikkia kirjoituksia ei ollut tarkoitettu niiden luettaviksi, jotka eivät olleet suorittaneet initiaatioriittejä. Kolmimuotoinen Protennoia vaikuttaa olevan kirjoitettu korkeamman tason initioiduille. Yhdessä osassa kirjoitusta Jumala sanoo: ”Katso! Paljastan sinulle salaisuuteni, koska olet toverini ja veljeni, ja tulet tietämään ne kaikki”. Seuraavat viisi riviä kirjoituksesta puuttuvat, ja tunnettu teksti jatkuu: ”Kerroin kaiken salaisuuksistani”. On mahdollista, että kyseiset viisi riviä ovat puuttuneet aina, eli niitä ei ole koskaan kirjoitettukaan, jolloin niiden puuttuminen on ollut osa kirjoituksen opetusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Trimorphic Protennoia Early Christian Writings. Viitattu 10.5.2021.
  2. Dunderberg, Ismo & Marjanen, Antti (toim.): Nag Hammadin kätketty viisaus. Gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä, s. 446. 2. täydennetty painos. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-30859-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Trimorphic Protennoia. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Coptic Gnostic Library. Volume 5. A Complete Edition of the Nag Hammadi Codices (5 vols.). Brill, 2002. ISBN 978-90-04-11702-0. Koptinkielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • Trimorphic Protennoia. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Nag Hammadi Library in English, s. 511–522. The Definitive Translation of the Gnostic Scriptures Complete in One Volume. Composition by E. J. Brill, The Netherlands. 3rd revised edition. HarperSanFrancisco, 1990. ISBN 0-06-066935-7. Englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]