Hypsifrone

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hypsifrone[1] on lyhyt Hypsifrone-nimisen (kreikkaa: "Korkeamielinen") naisen näkyjä sisältävä gnostilainen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi XI, kirja 4). Kirjoitus on koptinkielinen. Se on hyvin katkelmallinen ja siitä tunnetaan mahdollisesti vain pieni osa. Tämän vuoksi kirjoituksen sisällöstä on vaikea saada juurikaan kuvaa.

Kirjoitus kertoo siitä, kuinka Hypsifrone laskeutuu alas "neitseellisyytensä paikasta" ja keskustelee Fainops-nimisen hahmon kanssa. Joidenkin tutkijoiden mukaan kirjoitus olisi setiläistä alkuperää,[2][3] koska toisessa Nag Hammadista tunnetussa tekstissä, Hallitsijoiden olemuksessa, mainitaan Eleleth, jota kutsutaan nimellä "Fronesis", ja neitseellinen Henki.[4] Elelethin nimi voisi olla johdettu arameankielisestä ilmaisusta 'el-`alîta', "Korkeuden Jumala", joka voisi vastata kreikankielistä Hypsifronea.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dunderberg & Marjanen 2005, s. 446.
  2. a b Typologies of the Sethian Gnostic Treatises from Nag Hammadi
  3. The Lost Books
  4. Dunderberg & Marjanen 2005, s. 84-85.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dunderberg, Ismo; Marjanen, Antti: Nag Hammadin kätketty viisaus - gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä. 2. täydennetty painos. WSOY, Helsinki, 2005. ISBN 951-0-30859-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hypsiphrone, Gnostic Society, The Nag Hammadi Library (englanniksi)
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.