Suitsuke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suitsukkeen polttaminen on Kiinassa yleinen esi-isiä kunnioittava rituaali taolaisuudessa ja buddhalaisuudessa.

Suitsuke on aromaattinen aine, joka palaessaan levittää ympäristöönsä tuoksua. Palaminen on suitsevaa. Suitsukkeita käytetään mm. uskonnollisissa riiteissä. Suitsuke voidaan polttaa käsissä pitäen tai telineessä. Tällainen suitsuke on yleensä joko pieniä alustalla poltettavia kakkuja tai bambutikun ympärille liima-aineella koottua hajuainetta.

Ortodoksinen kirkko käyttää suitsuketta, joka on tehty puun pihkasta, johon on sekoitettu hajuaineita. Tämä suitsuke esiintyy pieninä palasina, jotka asetetaan erityisessä suitsutusastiassa olevan hehkuvan hiilen päälle. Suitsuke alkaa palaa ja kehittää hyväntuoksuista savua; varsinaisen suitsutuksen tekee pappi tai diakoni heiluttamalla suitsutusastiaa ristinmuotoisessa kuviossa edessään. Suitsutus kuvaa rukousta: ihmisen rukouksen tulisi nousta kuin suitsutussavu Jumalan kasvojen eteen.

Erityisen paljon suitsuketta käytetään suuren paaston aikana sekä hautaus- ja muistopalveluksissa.

Sanalla "suitsuke" viitataan usein olibaanihartsiin: esimerkiksi Raamatussa (Matt. 2:11) mainittu suitsuke tarkoittaa olibaanihartsia ja todennäköisesti Boswellia sacra -puusta saatavaa, jota pidetään laadulta parhaana.[1]

Kiinassa käytettiinmilloin? suitsuketuoksuja lääketieteessä parantavana terapiana. Tuoksut luokiteltiin viiden elementin mukaan. Myöhemmin käytäntö levisi naapurimaihin. Erityisesti Japanissa tuoksujen käyttöä kehitettiin ja jalostettiin. Tuoksujen parantavia ominaisuuksia kuvataan lääkintää koskevassa kirjallisuudessa. Suitsukeopista tuli myös osa samuraikoulutusta. Kodō eli ”suitsukkeen tie” hiottiin huippuunsa Muromachi-kaudella (1336–1573). Nykyään toiminnassa on yhä kaksi suitsukekoulua: Oiyeryū ja Shinoryū. Shino-koulu noudattaa samuraiden perinteitä. Oiye-koulu noudattaa puolestaan runoilija Sanetaka Sanjonishin perinteitä.

Egyptissä suitsuke oli myös haluttua tavaraa, ja sitä haettiin kaukaa Puntin maasta.

Miellyttävän tuoksun ohella suitsukkeiden polttamisen on myös todettu vaikuttavan sisäilman laatuun heikentävästi ja olevan siten mahdollinen terveyshaitta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2. Kauan Sitten - Matka maailman historiaan (Kirja, kustantanut WSOY)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.