Formaldehydi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Formaldehydi
Tunnisteet
IUPAC-nimi Metanaali
CAS-numero 50-00-0
PubChem CID 712
SMILES C=O
Ominaisuudet
Molekyylikaava CH2O
Moolimassa 30,03 g/mol
Sulamispiste –116,9 °C
Kiehumispiste –19,0 °C
Tiheys 0,82 g/cm3 (–20 °C)
Liukoisuus veteen 400 g/l veteen (20 °C)

[1]

Formaldehydi eli metanaali (CH2O) on voimakashajuinen kaasu ja aldehydeistä yksinkertaisin. Sen itsesyttymislämpötila on 430 °C ja rakennekaava HCHO. Aineesta käytetään formaldehydin ja metanaalin lisäksi myös nimiä formoli, metyylialdehydi ja metyleenioksidi. Vesiliuoksessa formaldehydi esiintyy hydraattina ja sen 37–55-prosenttisesta vesiliuoksesta käytetään nimeä formaliini.[2] Yhdistettä esiintyy kukkien tuoksuissa ja semiokemikaalina eliöiden viestinnässä.

Metanaalia tuotetaan hapettamalla metanolia. Prosessissa katalyyttinä on hopea, kupari tai jokin metallioksidi.[2]

Formaldehydi liukenee erittäin hyvin veteen ja sen vesiliuosta käytetään pääasiallisesti erilaisten hartsien[2] sekä mineraalivillan valmistukseen. Formaldehydin vesiliuosta käytetään myös tekstiilien, kosmeettisten tuotteiden, erilaisten liimojen, selluloosan ja räjähdysaineiden valmistukseen.

Formaldehydistä tuotetaan monia eri kemikaaleja, kuten paraformaldehydiä, 1,4-butaanidiolia, heksametyleenitetramiinia sekä 1,3,5-trioksaania.[2]

Formaldehydin terveysvaikutteista johtuen sitä käytetään tavallisesti 40-prosenttisena vesiliuoksena, formaliinina, pieneliöiden tappamiseen.

Useimmin kankaat käsitellään siliävyyden parantamiseksi formaldehydipitoisella lakalla.

Terveysvaikutukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formaldehydi ärsyttää silmiä ja hengitysteiden limakalvoja 2–4 ppm:n pitoisuudessa. Silmissä ilmentyvää polttavaa tunnetta ja yskää voi aiheuttaa 5–20 ppm formaldehydiä. Vaarallinen pitoisuus on 40–100 ppm, joka voi aiheuttaa kurkun turvotusta, keuhkoputkien supistumista, keuhkotulehdusta sekä maksa- ja munuaisvaurioita.

Väkevä silmään kohdistunut formaldehydin vesiliuos voi aiheuttaa sarveiskalvon samentumisen ja jopa näön menetyksen.

Liuoksena formaldehydi voi aiheuttaa iholle joutuessaan kihelmöintiä, rikkinäistä ja verestävää ihoa sekä kuivumista.

  1. Formaldehydin käyttöturvallisuustiedote 21.5.2015. Sigma Aldrich (Merck). Viitattu 25.2.2018.
  2. a b c d Raimo Alén: Kokoelma orgaanisia yhdisteitä, s. 254. Helsinki: Consalen Consulting, 2009. ISBN 978-952-92-5627-3.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]