Soijasenna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Soijasenna
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit
Suku: Sennat Senna
Laji: obtusifolia
Kaksiosainen nimi

Senna obtusifolia
(L.) H.S.Irwin & Barneby

Katso myös

  Soijasenna Commonsissa

Soijasenna eli afrikankassia (Senna obtusifolia) on alkuperältään trooppinen hernekasvilaji. Se vaihtelee kasvutavaltaan ja voi kasvaa yksi- tai monivuotisena, ruohona tai pensaana. Pohjoismaissa soijasenna on kasvanut 10–50 senttimetriä ja Afrikassa 0,5–2,5 metriä korkeaksi. Sen lehdissä on kolme paria leveän vastapuikeita lehdyköitä. Lehden tyvessä on eritenystyjä. Kukat ovat keltaisia, paloissa kasvavat siemenet ovat kulmikkaita, kypsinä ruskeita papuja.[1][2]

Soijasenna esiintyy alun perin Yhdysvalloissa, Keski- ja Etelä-Amerikassa. Se kasvaa myös vanhan maailman tropiikissa Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa. Laji on joskus levinnyt soijapapujen mukana.[3][2][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 366. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. a b Govaerts, R. et al.: Senna obtusifolia (L.) H.S.Irwin & Barneby Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 10.1.2022. (englanniksi)
  3. United States Department of Agriculture (USDA), National Plant Germplasm System: Senna obtusifolia (englanniksi) Viitattu 10.1.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]