Orvokit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kasvisukua. Orvokki on myös naisen etunimi, josta kerrotaan artikkelissa Orvokki (nimi).
Orvokit
Tarhaorvokki
Tarhaorvokki
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Malpighiales
Heimo: Orvokkikasvit Violaceae
Alaheimo: Violoideae
Suku: Orvokit Viola
L.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Orvokit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Orvokit Commonsissa

Orvokit (Viola) on orvokkikasveihin kuuluva kasvisuku, johon kuuluu 400–500 lajia, joista useimmat elävät pohjoisella pallonpuoliskolla. Orvokkeja kasvatetaan myös paljon koristekasveina. Useimmat orvokit viihtyvät kosteissa ja varjoisissa paikoissa, kuten puiden ja pensaiden alla.

Orvokeilla on tyypillisesti sydämenmuotoiset lehdet ja epäsymmetriset, viisiterälehtiset kukat, joissa yksi iso terälehti suuntautuu alaspäin ja loput neljä ovat pareittain symmetriset sen yläpuolella. Useimpien orvokkilajien kukat ovat violetin värisiä, ja sana violetti johtuukin ranskan kielen sanasta violette, orvokki. Joillain monivuotisilla lajeilla, kuten lehto-orvokilla on myös avautumattomia, umpisiittoisia kukkia.

Orvokin latinankielinen nimi Viola on useassa kielessä yleinen naisen nimi. Myös suomen kielessä esiintyy nimi Orvokki. Viulu-soittimen nimi on johdettu orvokeista.[1] Orvokki on symboloinut rakkautta, kaipausta, mietiskelyä, kainoutta ja vaatimattomuutta. Kristinuskossa orvokkeja on pidetty Neitsyt Marian vertauskuvina.[1]

Orvokkilajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajit Pohjoismaissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita orvokkilajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa viljeltyjä lajeja:[5]

  • sarviorvokki (Viola cornuta) (monivuotinen puutarhakukka)
  • tarhaorvokki (Viola × wittrockiana) (yksivuotinen parveke- ja kesäkukka)
  • tuoksuorvokki (Viola odorata) (perinteinen monivuotinen puutarhakukka)

Orvokit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kasvaa 17 luonnonvaraista orvokkilajia sekä lukuisia risteymiä.[4] Kolme yleisintä lajia ovat suo-orvokki, aho-orvokki ja korpiorvokki. Uhanalaisia orvokkeja on viisi, jotka kaikki ovat erittäin uhanalaisia: luhtaorvokki, mäkiorvokki, pahtahietaorvokki, pyökkiorvokki ja rantaorvokki.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Antti Halkka ja muita: Kotimaan luonto-opas, s. 62. Porvoo: WSOY, 1998. ISBN 951-0-19804-8.
  2. a b c Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 402, 398–403. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. a b Hämet-Ahti, L., Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M., Suominen, J., Ulvinen, T., Uotila., P. & Väre, H. 2005: Lisäyksiä ja korjauksia Retkeilykasvion neljänteen painokseen – Lutukka 21:41–85.
  4. a b Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  5. Violaceae - orvokkikasvit. Helsingin yliopiston aikuiskoulutuskeskus. Arkistoitu 13.2.2007. Viitattu 18.1.2021.
  6. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.): Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010, s. 203. Helsinki: Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, 2010. ISBN 978-952-11-3805-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]