Samettiorvokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samettiorvokki
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Lahko: Malpighiales
Heimo: Orvokkikasvit Violaceae
Alaheimo: Violoideae
Suku: Orvokit Viola
Sektio: Viola
Alasektio: Viola
Laji: suavis
Kaksiosainen nimi

Viola suavis
M.Bieb. (1819)

Katso myös

  Samettiorvokki Wikispeciesissä
  Samettiorvokki Commonsissa

Samettiorvokki (Viola suavis) on orvokkeihin (Viola) kuuluva kasvilaji. Se on monimuotoinen sekä taksonomisesti hankala laji, joka kuuluu orvokkien Viola-sektion Viola-alasektioon. Samaiseen alasektioon kuuluu noin 25 Euraasiassa kasvavaa lajia, jotka ovat genomeiltaan tetra- tai oktoploidisia. Alasektio on myös taksonomisesti monimutkainen. Marschall von Bieberstein kuvasi samettiorvokin tieteelle vuonna 1819, minkä jälkeen on kuvattu lukuisia muita taksoneita, jotka on luokiteltu joko omina lajeinaan samaan lajiryhmään samettiorvokin kanssa tai samettiorvokin alalajeiksi, muunnoksiksi tai muodoiksi.

Samettiorvokki on todennäköisesti jo kauan sitten syntynyt allo-oktoploidinen taksoni. Sen runsas morfologinen ja geneettinen vaihtelu viittaavat polyploidisaation tapahtuneen kauan sitten, minkä jälkeen syntyneiden oktoploidisten taksonien välillä on ollut geenivirtaa. Yksi samettiorvokin kantalajeista on todennäköisesti ollut Viola pyrenaica, mutta muita kantalajeja ei pysty varmuudella määrittämään. Mahdollisia muita kantalajeja voisivat olla tuoksuorvokki (Viola odorata), mäkiorvokki (Viola collina) sekä Viola jaubertiana.

Ulkonäön osalta samettiorvokki eroaa lähilajeistaan suhteellisen lyhyiden ja suorien varsiensa sekä korvakkeiden ja kukkaperiensä ulkonäön perusteella.

Samettiorvokkia kasvaa Välimeren ympäristössä Iberian niemimaalta ja Marokosta Lähi-itään. Lajin levinneisyysalue on myös laajentunut Keski- ja Pohjois-Eurooppaan sen runsaan kasvatuksen sekä viljelykarkulaisten seurauksena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mereda, P., Hodálová, I., Mártonfi, P., Kučera, J. & Lihová, J., 2008: Intraspecific Variation in Viola suavis in Europe: Parallel Evolution of White-flowered Morphotypes — Annals of Botany, vol. 102, is. 3, DOI: https://doi.org/10.1093/aob/mcn117, pdf s. 443–462. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]