Koordinaatit: 45°32′N, 9°14′E

Sesto San Giovanni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sesto San Giovanni
Viale Ercole Marelli
Viale Ercole Marelli

Koordinaatit: 45°32′N, 9°14′E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 11,7[1] km²
Korkeus 140 m
Väkiluku (31.12.2019) 81 841[2]
 – Väestötiheys 6 995 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20099
Suuntanumero(t) 02

Sesto San Giovanni on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanosta on kymmenisen kilometriä pohjoiseen ja Monzasta kuusi kilometriä lounaaseen.[3] Kaupunki oli 1900-luvulla merkittävä teollisuuskeskus, sittemmin elinkeinorakenne on muuttunut palveluvaltaiseksi. Sesto San Giovannin asukkaista käytetään demonyymia sestesi.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sesto San Giovanni sijaitsee tiheään asutulla Milanon koillisella esikaupunkivyöhykkeellä Lombardian länsiosassa, ja nivoutuu kaupunkirakenteeltaan yhteen Milanon ja muiden naapureidensa kanssa. Vyöhykkeen nimi on Nord Milano, sen pinta-ala on noin 50 neliökilometriä ja asukasluku noin 270 000. Noin 640 hehtaarin laajuinen puisto Parco Nord Milano ulottuu Sesto San Giovannin alueelle.

Sesto San Giovanni on jaettu viiteen kaupunginosaan, joita kutsutaan termillä circoscrizione.

Sesto San Giovannin vuotuinen keskilämpötila on 12,8 °C ja sademäärä 1 023 millimetriä.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltanosturi. Sesto San Giovannin teolliselle historialle on omistettu 32-hehtaarinen puisto Parco archeologico industriale ex-Breda.

Rooman valtakunnan aikana Sesto San Giovannin kautta kulki roomalaistie Via Regina. Mahdollisesti langobardien perustama paikkakunta oli vähäinen maalaiskylä aina 1800-luvulle. Nimen taustana on etäisyys Milanosta Monzassa sijaitsevaan San Giovannin basilikaan, josta paikkakunta oli riippuvainen keskiajalla. Sesto San Giovanni alkoi kasvaa 1800-luvun puolivälissä etenkin silkkiteollisuuden avittamana.[5] 1900-luvulla paikkakunta oli merkittävä teollisuuskaupunki, viralliset kaupunkioikeudet se sai 1954. Vuosisadan loppua kohden teollisuus hiipui ja kaupungin väkiluku kääntyi laskuun.

Sesto San Giovannissa on useita näyttäviä huviloita, kuten Villa Torretta, Villa Pelucca ja Villa Visconti d'Aragona 1500-luvulta sekä Villa Campari vuodelta 1826. Uusklassinen Villa Mylius valmistui 1700-luvun lopulla ja se on niin sanottu villa di delizia, joita ylimystö suosi uuden ajan alusta lähtien. Ne rakennettiin usein kesäajan residensseiksi kaupunkien liepeille. Sesto San Giovannin kirkkoja ovat muun muassa Santo Stefano, Santa Maria Assunta ja San Giorgio alle Ferriere.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sesto San Giovannin talous on muuttunut palveluvaltaiseksi. Kaupungin rautatieasema, Stazione di Sesto San Giovanni, on Milanon paikallisjunaverkon alueella. Sesto San Giovannissa on liittymä moottoritielle Autostrada A4 (TorinoTrieste). Milanon kehämoottoritien kautta paikkakunnalta on erinomaiset yhteydet kaikkiin ilmansuuntiin.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sesto San Giovannin jalkapalloseura Società Sportiva Dilettantistica Pro Sesto, lyhyemmin Pro Sesto, on verraten hyvin menestynyt: se on yltänyt sarjatasolle Serie B. 2020-luvun taitteessa se pelasi tasolla Serie D. Joukkueen kotikenttänä on Stadio Breda.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 5.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 5.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Sesto San Giovanni e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 5.8.2020. (italiaksi)
  4. Clima Sesto San Giovanni (Italia) Climate-Data.org. Climate-Data.org. Viitattu 5.8.2020. (italiaksi)
  5. Sèsto San Giovanni Sapere.it. Viitattu 5.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sesto San Giovanni.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Sesto San Giovanni