Bollate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bollate
Villa Arconati edustaa Bollaten historiallisesti merkittävää arkkitehtuuria
Villa Arconati edustaa Bollaten historiallisesti merkittävää arkkitehtuuria

Koordinaatit: 45°33′0″N, 9°7′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 13,12[1] km²
Korkeus 156 m
Väkiluku (31.12.2019) 36 761[2]
 – Väestötiheys 2 801 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20021
Suuntanumero(t) 02

















Bollate on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 10 kilometriä luoteeseen.[3] Bollate on kasvanut Milanon kyljessä ja jakanut sen kohtalot. Kaupungissa on muun muassa lääketeollisuutta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bollate sijaitsee Lombardian länsiosassa ja tiheään asutun Milanon metropolikaupungin pohjoisosassa. Lähes 80 neliökilometrin laajuinen luonnonpuisto Parco delle Groane levittäytyy Bollaten pohjoispuolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bollaten nimi saattaa olla kelttiläistä perua, jolloin se palautuisi koivuun (beola). Nykyisin koivu on yleinen etenkin Castellazzon frazionessa. Toinen vaihtoehto on latinan bula, joka viittaa alueen useisiin vesilähteisiin. Keltit asuttivat aluetta ennen roomalaisvaltaa. Rooman valtakunnan aikana Bollaten halki kulki Via Mediolanum-Bilitio, joka johti Mediolanumista (Milano) Luganumiin (Lugano). Nyky-Bollatesta on varhaisin kirjallinen maininta vuodelta 1039. Milanon merkitys kasvoi sydänkeskiaikana, ja se otti pesäeroa Pyhästä saksalais-roomalaisesta keisarikunnasta. Fredrik I Barbarossan joukot tuhosivat Bollaten huhtikuussa 1162, ja se rakennettiin uudelleen Legnanon taistelun (1176) jälkeen. Bollate pysyi uskollisena Milanolle, ja oli siten Milanon vihollisten silmätikkuna. 1300-luvulla huomattava osa paikkakunnan väestöstä muutti toisaalle. Noin vuonna 1570 Bollate läänitettiin espanjalaiselle don Jorge Manriquez de Laralle.[4] 1800-luvulla Bollateen liitettiin muun muassa Baranzate, joka itsenäistyi omaksi kunnakseen vuonna 2004. Ennen Baranzaten itsenäistymistä Bollaten väkiluku oli enimmillään noin 50 000.

Bollaten historiallisia rakennuksia ovat muun muassa barokkityylinen Villa Arconati 1620-luvulta ja kaupungin suojeluspyhimyksen San Martinon kirkko. Bollaten vankila, Carcere di Bollate, sijaitsee nimestään huolimatta Baranzaten ja Milanon hallinnollisilla alueilla. Kun vankila otettiin käyttöön joulukuussa 2000, se kuului vielä Bollaten alueeseen.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stazione di Bollate Nord, Bollaten pohjoinen rautatieasema. Raiteet johtavat kaakkoon kohti Milanon keskustaa ja luoteeseen kohti Saronnoa.

Bollatessa on muun muassa kemianteollisuutta.[4] Jälkiteollisten kaupunkien tavoin myös Bollaten elinkeinoelämä on palveluvaltaistunut. Bollatessa on kaksi rautatieasemaa, Stazione di Bollate Centro ja Stazione di Bollate Nord. Kumpikin sijaitsee 21-kilometrisen Milano–Saronno-radan varrella. Milanon kehämoottoritie kulkee Bollaten eteläpuolitse, ja se välittää liikennettä tehokkaasti eri puolille Eurooppaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 27.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 27.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Bollate e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 27.8.2020. (italiaksi)
  4. a b Bollate Sapere.it. Viitattu 28.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bollate.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Bollate