Buccinasco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Buccinasco

Koordinaatit: 45°25′0″N, 9°7′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,0[1] km²
Korkeus 113 m
Väkiluku (29.2.2020) 27 040[2]
 – Väestötiheys 2 253 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20090
Suuntanumero(t) 02

Buccinasco on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on kahdeksan kilometriä lounaaseen.[3] Buccinascon tunnusomaisin kirkko on pieni San Biagio, joka sijaitsee liikenneympyrän sisällä. Buccinascon asukkaiden demonyymi on buccinaschesi.[4]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buccinasco sijaitsee Lombardian länsiosassa aivan Milanon kyljessä. Buccinascon eteläpuolella levittäytyy Parco Agcicolo Sud Milano. Kaupungin pohjoisosa on tiheään rakennettu, eteläosa on maatalousmaata. Buccinascon frazionet ovat Buccinasco Castello, Grancino, Gudo Gambaredo, Romano Banco ja Rovido.

Buccinasco on tasankoa, kuten Milanon seutu kokonaisuudessaan. Sen pohjoispuolitse virtaa Milanon kanaalijärjestelmään kuuluva Naviglio Grande. Kaupungin alueella on useita pieniä tekojärviä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Castello di Buccinasco eli Buccinascon linna

Buccinascon nimi saattaa johtua alueen runsaista vesivaroista tai latinalaisista henkilönnimistä Bubulcino/Bubulcus.[4] Paikkakunnasta on ensimmäinen maininta 1200-luvun lopulta. Se nautti autonomiaa vuosina 1322–1447. Buccinascon historiallinen ydin on Buccinasco Castello, johon liitettiin Rovido, Romanobanco ja Gudo Gambaredo vuonna 1841. Grancino ja Ronchetto sul Naviglio olivat vuorossa vuonna 1870, mutta viimeksi mainittu liitettiin Milanoon 1920-luvulla. Buccinascon alueet olivat pieniä maalaiskyliä Italian yhdistymisen aikaan 1866: niiden väkiluku oli vain noin 900. Vuonna 1951 Buccinasco oli edelleen maatalousvaltainen kunta, sen väkiluku oli noin 1 800. Vuosisadan jälkipuoliskolla Grancino, Rovido ja Romano Banco kasvoivat yhteen: kunnan väkiluku moninkertaistui 2000-luvun taitteeseen tultaessa. Romano Bancosta on kehittynyt Buccinascon keskus.

Kunnan entinen keskus Buccinasco Castello on jäänyt hieman syrjään muusta kaupungista. Siellä sijaitsee muun muassa yksi Viscontin suvun keskiaikaisista linnoista ja pieni kirkko Beata Vergine Assunta. Romano Bancossa on niin ikään pieni kirkko San Biagio 1700-luvulta.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buccinascossa on muun muassa kemianteollisuutta ja koneteollisuutta. Paikkakunta on Milanon paikallisliikenteen piirissä. Milanon kehämoottoritie A50 kulkee keskustan länsipuolitse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Buccinasco e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  4. a b Comune di Buccinasco Comuni-italiani.it. Prometheo Srl. Viitattu 11.9.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Buccinasco.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Buccinasco