Corsico

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Corsico
Naviglio grande
Naviglio grande

Koordinaatit: 45°26′0″N, 9°7′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 5,36[1] km²
Korkeus 113 m
Väkiluku (29.2.2020) 35 001[2]
 – Väestötiheys 6 530 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20094
Suuntanumero(t) 02

















Corsico on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on seitsemisen kilometriä lounaaseen.[3] Corsicon historia ei erotu olennaisesti Milanon vaiheista. Paikkakunnan asukkaiden demonyymi on corsichesi.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pinta-alaltaan pieni ja tiheään asuttu Corsico sijaitsee Lombardian länsiosassa aivan Milanon kyljessä. Kaupunkirakenteellisesti Corsico ei erotu Milanosta. Sen etelä- ja länsipuolella sijaitsee laaja maatalousalue Parco Agcicolo Sud Milano.

Corsico on tasankoa. Sen halki virtaa Milanon kanaalijärjestelmään kuuluva Naviglio Grande.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corsicon rautatieasema keväällä 2011.

Corsico syntyi 1200-luvulla. Sen historia seuraa tiiviisti Milanon kohtaloita, joihin keskiaikana kuuluivat Torrianin ja Viscontin sukujen kiistat. Corsico oli osa Milanon herttuakuntaa, joka lakkautettiin 1797. Milanon myötä myös Corsico oli itävaltalaisten valtapiiriä 1700-luvun alusta 1850-luvulle lukuun ottamatta muutamaa vuotta ranskalaisten vallassa 1800-luvun alkuvuosina. Corsicoon kuului Lorenteggion frazione vuodesta 1841 vuoteen 1923, jolloin Lorenteggio liitettiin Milanoon.

1900-luvulla Corsico teollistui voimakkaasti, mikä johti väkiluvun moninkertaistumiseen. 1980-luvun alussa kaupungissa asui yli 40 000 ihmistä, sen jälkeen väkiluku pieneni, kunnes 2010-luvulla se jälleen kasvoi jossain määrin.

Corsicon pääkirkko on 1800-luvun puolessavälissä rakennettu Chiesa parrocchiale dei Santi Pietro e Paolo.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corsicossa on runsaasti teollisia toimijoita (terästuotteet, kemianteollisuus, lasitavara). Kaupungin teollisuusalueilla on niin ikään useita tilaavievän kaupan erikoisliikkeitä. Corsicon rautatieasema, Stazione di Corsico, otettiin käyttöön 2009; se korvasi vuodesta 1870 käytössä olleen vanhan aseman. Stazione di Corsico sijaitsee Milanosta lounaaseen vievällä 44-kilometrisellä rataosuudella Milano–Mortara. Milanon kehämoottoritie kulkee Corsicon länsipuolitse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 29.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 9.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Corsico e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 29.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Corsico.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Corsico