San Giuliano Milanese

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
San Giuliano Milanese
Piazza Vittoria
Piazza Vittoria
vaakuna
vaakuna

Koordinaatit: 45°24′0″N, 9°17′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 30,9[1] km²
Korkeus 98 m
Väkiluku (31.12.2019) 39 085[2]
 – Väestötiheys 1 266 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20098
Suuntanumero(t) 02

San Giuliano Milanese on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 10 kilometriä kaakkoon.[3] Milanosta Bolognaan johtavat liikenteen valtasuonet kulkevat San Giulianon kautta, ja Autostrada del Solen varrelle on kehittynyt laaja teollisuusalue. Sangiulianomilaneselaisia kutsutaan demonyymilla sangiulianesi.

San Giuliano Milanese sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Milanon metropolikaupungin kaakkoisosassa, jossa asutus on harvempaa kuin Milanon pohjoispuolella. San Giulianon ja Milanon välissä sijaitsee San Donato Milanese.

San Giulianon frazionet ovat Borgolombardo, Carpianello, Civesio, Mezzano, Pedriano, Rancate, Santa Brera, Sesto Ulteriano, Viboldone, Videserto ja Zivido.

Sesto Ulteriano ja Civesio

Nykyisen San Giuliano Milanesen alueella sijaitsevan Cascina Occhiòn kautta kulki Rooman valtakunnan aikana Via Mediolanum-Placentia, joka yhdisti nykyisen Milanon ja Piacenzan. Humiliaatit perustivat luostarinsa Viboldoneen 1100-luvulla; luostari siirtyi olivetaanien haltuun ja pysyi näillä aina vuoteen 1777.[4] Koko kunnan nimenä oli Viboldone vuoteen 1893 saakka, jolloin nimeksi virallistettiin San Giuliano Milanese. Viboldonen kuntaan oli liitetty San Giulianon nykyisiä frazioneja pitkin 1800-lukua. Milanon läheisyys siivitti San Giulianon voimakkaaseen kasvuun toisen maailmansodan jälkeen: 1950-luvun alussa sen väkiluku oli noin 8 000, mistä se kolminkertaistui 1970-luvulle tultaessa. Vuosisadan lopussa väkiluku taantui, mutta on sittemmin jälleen kasvanut. San Giuliano sai kaupunkioikeudet (Titolo di Città) 24. huhtikuuta 2000.

Viboldone on nykyisin vähäinen frazione Autostrada del Solen ja SP 164:n risteysalueen itäpuolella. Viboldonen kirkko rakennettiin 1176–1348, se edustaa lombardialaista arkkitehtuuria romaanisen ja goottilaisen tyylisuunnan taitteessa. Kirkossa on muun muassa Giusto de' Menabuoin fresko vuodelta 1349. Zividossa on kirkko Santa Maria Nascente vuodelta 1493.[4]

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Giulianon länsiosassa on laaja teollisuusalue. Kaupungissa harjoitetaan muun muassa kemianteollisuutta.[4] San Giulianon rautatieasema, Stazione di San Giuliano Milanese, sijaitsee rataosuudella Milano–Bologna. Saman rataosuuden varrella hieman lähempänä Milanoa sijaitsee Borgolombardon asema. San Giuliano kuuluu Milanon paikallisliikenteen piiriin. Maantie Strada statale 9 Via Emilia alkaa San Giulianosta ja kulkee kaakkoon kohti Riminiä.

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 24.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra San Giuliano Milanese e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 24.8.2020. (italiaksi)
  4. a b c San Giuliano Milanése Sapere.it. Viitattu 24.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:San Giuliano Milanese