Magenta (Italia)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Città di Magenta
Magenta-chiesa san martino-facciata1.jpg

Koordinaatit: 45°28′N, 08°53′E

Valtio Italia
Alue Lombardia
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Marco Invernizzi
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 21 km²
Väkiluku (2005) 23 354
 – Tiheys 1 100 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 20013
Suuntanumero(t) 02

Magenta on kaupunki ja kunta Lombardiassa, pohjois-Italiassa. Se on kuuluisa alueella 4. kesäkuuta 1859 käydystä Magentan taistelusta. Väri magenta on nimetty taistelun mukaan ja sillä viitattiin todennäköisesti ranskalaisten joukkojen käyttämän univormun väriin. Magenta on myös pyhimys Gianna Beretta Mollan syntymäpaikka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magenta oli aluksi ilmeisestikin insubrien asuttama noin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Roomalaiset valloittivat alueen 222 eaa. Länsi-Rooman valtakunnan hajottua aluetta hallitsivat langobardit.

Keskiajalla kaupunki hävitettiin kahdesti. Vuonna 1162, Fredrik I Barbarossa hyökkäsi kaupunkiin ja vuonna 1356 sen hävittivät Viscontien hallintoa vastustaneet joukot. Tarinan mukaan keisari Henri VII yöpyi kaupungissa jouduttuaan lumimyrskyyn ollessaan matkalla Milanoon. Vuonna 1398 Gian Galeazzo Visconti lahjoitti kaupungin alueet Certosa di Pavian munkeille.

4. kesäkuuta 1859 kaupunki oli Italian toisen itsenäisyyssodan merkittävän taistelun tapahtumapaikkana. Ranskalaisten joukkojen voitto mahdollisti Itävallan keisarikunnan siihen saakka hallitseman Lombardian valloittamisen.

Magenta sai Italian presidentin myöntämän kunniamaininnan 25. toukokuuta 1947.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Magenta, Lombardy