Lainate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lainate
Vittorio Emanuele II:n aukio.
Vittorio Emanuele II:n aukio.
vaakuna
vaakuna

Koordinaatit: 45°34′0″N, 9°2′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,9[1] km²
Korkeus 176 m
Väkiluku (29.2.2020) 26 213[2]
 – Väestötiheys 2 027 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20045
Suuntanumero(t) 02

Lainate on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 17 kilometriä luoteeseen.[3] Milanon läheisyys on vaikuttanut Lainaten historiaan ja talouselämään ratkaisevasti. Milanolaisen mahtisuvun Viscontin barokkihuvila Villa Visconti Borromeo Arese Litta sijaitsee Lainaten keskustassa. Lainaten asukkaiden demonyymi on lainatesi.

Lainate sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Milanon metropolikaupungin pohjoisosassa. Kaupungin keskustaa halkoo vesireitti Canale Villoresi. Lainaten frazionet ovat Barbaiana, Grancia ja Pagliera.

Canale Villoresi

Lainaten nimi palautunee latinan adjektiiviin ladin, jonka merkitys on "terreno arenoso ma fertile, di facile lavorazione"; "hiekkainen mutta hedelmällinen ja helposti muokattava maaperä". Lainateen viitataan kirjallisesti ensi kerran vuonna 867 dokumentissa, jossa on mainittu via Latenasca. Milanolaisen San Ambrogion luostarilla oli omistuksia Lainaten alueella. Toisen vuosituhannen alun Lainate oli maalaiskylä kappelin ympärillä. Borromeon suku sai jalansijaa alueella ja Pirro I Visconti Borromeo (1560–1604) rakennutti paikkakunnalle näyttävän huvilan Villa Visconti Borromeo Arese Littan, johon kuuluu muun muassa nymfaion. Asiakirjojen perusteella myös Giramin suku vaikutti Lainaten alueella 1500-luvulla, jolloin paikkakunta alkoi saada nykyisiä muotojaan.lähde?

1700-luvulla itävaltalaiset uudistivat Lombardiaa laaja-alaisesti. Lainaten väkiluku oli vuosisadan alussa noin 1 300, eli suunnilleen saman verran kuin 1500-luvun lopussa. Italian yhdistymisen aikaan Ignazio Weil Weissista tuli Lainaten mahtimies, ja paikkakuntaa kehitettiin hänen johdollaan. Toisen maailmansodan jälkeen Lainaten väkiluku ampaisi nousuun. Kaupunkiin rakennettiin kolme teollisuusaluetta.lähde?

Villa Littan ohella Lainaten historiallisia rakennuksia ovat muun muassa kirkot Chiesa della Beata Vergine delle Grazie 1600-luvulta ja Sant'Andrea 1700-luvulta.[4]

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lainaten teollisuusalueilla on muun muassa valmistavaa teollisuutta, logistiikkayrityksiä ja erinäisten kansainvälisten suuryritysten Italian pääkonttoreita. Lainatessa ei ole rautatieasemaa, lähin asema on Rhossa. Kaupungista on paikallisbussiliikennettä Milanon keskustaan ja naapurikaupunkeihin. Autostrada dei Laghi (A8) on rakennettu Lainaten halki kaakkois–luoteissuuntaisesti. Liittymiä on kaksi.

Kulttuuriviitteitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pier Paolo Pasolini kuvasi Lainatessa osan elokuvaansa Teorema (1968).[5]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 2.9.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 2.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Lainate e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 2.9.2020. (italiaksi)
  4. Lainate Lombardiabeniculturali.it. Regione Lombardia. Viitattu 2.9.2020. (italiaksi)
  5. Lainate Sapere.it. De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 2.9.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Lainate