Garbagnate Milanese

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Garbagnate Milanese
Canale - Garbagnate Milanese 10-2005 - panoramio - adirricor.jpg

Koordinaatit: 45°35′0″N, 9°4′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 9,0[1] km²
Korkeus 179 m
Väkiluku (29.2.2020) 27 144[2]
 – Väestötiheys 3 018 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20024
Suuntanumero(t) 02

Garbagnate Milanese on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 15 kilometriä luoteeseen.[3]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garbagnate Milanese sijaitsee Lombardian länsiosassa ja tiheään asutun Milanon metropolikaupungin pohjoisosassa. Noin 80 neliökilometrin laajuinen luonnonpuisto Parco delle Groane ulottuu Garbagnaten alueelle. Vuonna 1890 valmistunut vesiväylä Canale Villoresi kulkee Garbagnaten kautta. Garbagnaten maaperä on savipitoista.

Garbagnaten frazionet ovat Bariana, Santa Maria Rossa ja Cascina Siolo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooman valtakunnan aikana Garbagnaten nimenä oli Garbaniatum, ja sen kautta oli rakennettu merkittävä maantie Via Mediolanum-Bilitio, joka yhdisti Milanon Bellinzonaan. Sydänkeskiaikana Garbagnatessa vallitsi Baggin suvun feodaalihallinto[4], ja myöhäiskeskiaikana Viscontin suku piti valtaa. Feodaalijärjestelmä esti Garbagnaten kehitystä uudella ajalla; sen väkiluku supistui vuosina 1573–1615 huomattavasti: noin 900:sta 550:een.

Paikkakunnan nimeksi virallistettiin Garbagnate Milanese 18. helmikuuta 1864. Teollisuus alkoi pikku hiljaa kehittyä ja paikkakunta liitettiin vuonna 1879 rautatieverkkoon.[5] 1900-luvun alussa Garbagnatessa kukoisti mulperipuiden viljely, joka oli pohjana paikkakunnan sukka- ja sukkahousuteollisuudelle. Savipitoinen maaperä mahdollisti tiilenvalmistuksen. Garbagnaten väkiluku moninkertaistui 1950-luvulta 1980-luvulle, jonka jälkeen se on pysynyt melko muuttumattomana.

Garbagnaten kirkkoja on muun muassa Santuario della Beata Vergine Maria del Rosario 1600-luvun lopulta.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garbagnatessa on muun muassa kemianteollisuutta.[4] Jälkiteollisten kaupunkien tavoin myös Garbagnaten elinkeinoelämä on palveluvaltaistunut. Garbagnatessa on kaksi rautatieasemaa, Stazione di Garbagnate Parco delle Groane ja Stazione di Garbagnate Milanese. Kumpikin sijaitsee 21-kilometrisen Milano–Saronno-radan varrella. Milanon kehämoottoritie kulkee Garbagnaten eteläpuolitse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Garbagnate Milanese e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  4. a b Garbagnate Milanése Sapere.it. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  5. Cenni storici Comune.garbagnate-milanese.mi.it. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Garbagnate Milanese.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Garbagnate Milanese