Rho (Lombardia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rho
Piazza San Vittore
Piazza San Vittore

Koordinaatit: 45°32′0″N, 9°2′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 22,2[1] km²
Korkeus 158 m
Väkiluku (31.12.2019) 51 323[2]
 – Väestötiheys 2 308 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20017
Suuntanumero(t) 02

















Rho on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanosta on noin 15 kilometriä luoteeseen.[3] Rho on kasvanut yhteen naapurikaupunkiensa kanssa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rho sijaitsee Lombardian länsiosassa ja tiheään asutun Milanon metropolikaupungin pohjoisosassa. Kaupungin eteläosia halkoo Olona-joki. Etelässä Rho rajoittuu Milanoon ja Peron kaupunkiin. Milanon jälkeen Rhon väekkäin naapurikaupunki on Lainate pohjoisessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rho-nimen alkuperästä on useita teorioita. Varhaisimmassa kirjallisessa maininnassa vuodelta 846 nimi on muodossa Vico Raudo. Keskiajan kuluessa nimi on kirjoitettu lukuisin eri tavoin. Nimelle on esitetty muun muassa germaanista, latinalaista ja kelttiläistä alkuperää. H-kirjain kaupungin nimessä on niin ikään arvoituksellinen; sitä ei äännetä, eikä italiassa ylipäätään ole h-äännettä.

Rhon alueelta on löydetty runsaasti jälkiä roomalaisasutuksesta. Historiallisen keskustan katuverkko on rakennettu roomalaistyylisesti. Pohjois–etelä- ja itä–länsisuuntaiset pääkadut risteävät keskusaukiolla, piazza San Vittoriolla. Henrik II Pyhä antoi Rholle oikeuden käyttää itsestään termiä Borgo. Rho oli vahvasti Milanon vaikutuspiirissä ja sikäläisten mahtisukujen riidat heijastuivat kaupunkiin. Fredrik I Barbarossan joukot tuhosivat Rhon 1160[4], mutta kaupunki jälleenrakennettiin ripeästi. Matteo Schinnerin johtamat Landsknechtit ryöstelivät Rhota 1510-luvulla, sen jälkeen tulivat espanjalaiset, joita seurasi Viscontin suvun feodaalihallinto. Vuonna 1570 kaupunki kärsi ruttoepidemiasta, kuten myös 1630. Jälkimmäisen muistoksi kaupunkilaiset pystyttivät San Vittorion aukiolle Croce della pesten.

Rho kytkettiin rautatieverkkoon 1858 linjalle Milano–Magenta. Teollinen kehitys alkoi, josta seurasi palvelualojen kehittyminen ja nopea väestönkasvu. Passiranan frazione siirrettiin Lainatesta Rhohon 1928 ja Rho sai kaupunkioikeudet 1932. Messukeskus Fieramilano avattiin Rhon ja Peron alueelle syksyllä 2005.

Rhon merkittäviin uskonnollisiin rakennuksiin kuuluu Santuario dell'Addolorata, jota alettiin rakentaa 1584. Se vihittiin 1755. Uusklassinen Basilica di San Vittore rakennettiin 1834–1847, mutta vihittiin vasta marraskuussa 1880. Corso Europan varrella, noin kilometrin Santuario dell'Addoloratasta länteen, sijaitsee näyttävä palatsi Villa Burba Cornaggia Medici, joka edustaa tyypillistä 1600-luvun lombardialaista arkkitehtuuria. Sen eteläpuolella levittäytyy puistoalue.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Citterion pääkonttori

Rhossa toimii muun muassa sähkömekaniikan, kemianteollisuuden ja elintarviketeollisuuden yrityksiä. Kaupungin alueella harjoitetaan myös maataloutta.[4]

Rhon rautatieasema, Stazione di Rho, sijaitsee rataosuudella Torino–Milano. Rho kuuluu Milanon paikallisjunaliikenteen piiriin, liikenne haarautuu Rhossa pohjoiseen kohti Varesea (Linea S5) ja länteen kohti Novaraa (Linea S6). Rhon asema on linjan 11 (Linea 11) päätepiste, linja 11 alkaa Sveitsin puolelta Chiassosta, ja kulkee muun muassa Comon, Monzan ja Milano Porta Garibaldin kautta. Moottoritie A4 Torinosta Triesteen on rakennettu Rhon eteläpuolitse, Strada statale 33 del Sempione kulkee Rhon itä- ja pohjoispuolitse luoteeseen kohti Sveitsin rajaa. 1920-luvulla Milanosta Vareseen rakennettu moottoritie A8 kulkee Rhon itäpuolitse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 21.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 21.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Rho e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 21.8.2020. (italiaksi)
  4. a b Rho Sapere.it. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rho (Lombardia).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Rho