Cernusco sul Naviglio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cernusco sul Naviglio
Santa Maria Assunta
Santa Maria Assunta

Koordinaatit: 45°31′0″N, 9°20′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 13,2[1] km²
Korkeus 133 m
Väkiluku (29.2.2020) 34 955[2]
 – Väestötiheys 2 644 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20063
Suuntanumero(t) 02

Cernusco sul Naviglio on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on 13 kilometriä koilliseen.[3] Cernusco kuuluu historialliseen Martesanan alueeseen. Se nimitettiin virallisesti kaupungiksi vuonna 1985.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cernusco sul Naviglio sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Milanon metropolikaupungin koillisosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Monza e Brianzan maakuntaan, Monzan keskusta on kahdeksisen kilometriä Cernuscosta luoteeseen. Cernuscon halki virtaa Milanon kanaalijärjestelmään kuuluva 38-kilometrinen Naviglio della Martesana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villa Uboldo

Cernuscon nimi oli muinoin Cixinusculum. Nimen alkuperästä ei ole yksimielisyyttä, se saattaa olla joko etruskilaista tai roomalaista perua.[4] Rooman valtakunnan aikana Cernuscon kautta kulki nykyisen Pohjois-Italian halki rakennettu historiallinen valtaväylä Via Gallica. Paljon myöhemmin, 1400- ja 1500-luvuilla, rakennettiin vesiväylä Naviglio della Martesana parantamaan liikenneyhteyksiä ja maatalouden edellytyksiä. Cernuscoa hallitsivat Milanon seudun mahtisuvut, kuten Viscontit ja Torrianit, keskiajalta pitkälle uuteen aikaan.

Cernuscon virallinen nimi oli Cernusco Asinario 1800-luvun puoleen väliin. 1700-luvun lopussa se oli lyhytikäiseksi jääneen Distretto di Cernusco Asinario -hallintoyksikön pääpaikka. Hallintoyksikkö oli osa Napoleonin vasallivaltiota Cisalppista tasavaltaa, joka oli pystyssä vain muutaman vuoden. Vuonna 1771 Cernuscon väkiluvuksi kirjattiin noin 1 600 asukasta. Monien muiden Milanon ympäryskuntien tavoin Cernuscon väkiluku moninkertaistui 1900-luvun puolen välin jälkeen.

Cernuscon historiallisia rakennuksia ovat muun muassa keskiaikainen Santuario di Santa Maria Addolorata ja kirkko Santa Maria Assunta, joka vihittiin 1932. Cernuscossa sijaitsee myös rokokoohuvila Villa Alari (valmistunut 1725) ja Villa Biancani Greppi 1600-luvulta.

Cernuscon entisen nimen taustalla on Caio Asinio -niminen mies, jolle on omistettu katu kaupungin keskustassa.[4]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cernusco on Milanon metroliikenteen piirissä. Moottoritie A51 kulkee Cernuscon länsipuolitse, A4 pohjoispuolitse ja A58 itäpuolitse. Kymmenisen kilometriä Cernuscosta etelään sijaitsee Linaten lentoasema, kauempana lännessä sijaitsee Malpensan kansainvälinen lentoasema.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 29.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 9.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Cernusco sul Naviglio e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 29.8.2020. (italiaksi)
  4. a b La storia del Comune Comune.cernuscosulnaviglio.mi.it. Comune di Cernusco sul Naviglio. Viitattu 29.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cernusco sul Naviglio.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Cernusco sul Naviglio