Abbiategrasso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abbiategrasso
Castello Visconteo
Castello Visconteo

Koordinaatit: 45°24′3″N, 8°55′6″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 47,8[1] km²
Korkeus 120 m
Väkiluku (31.12.2019) 32 855[2]
 – Väestötiheys 688 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20081
Suuntanumero(t) 02

Abbiategrasso on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 22 kilometriä länsilounaaseen.[3] Abbiategrassossa on yksi Viscontin suvun keskiaikaisista linnoista (Castello Visconteo). Abbiategrasson elinkeinorakenne on monipuolinen sekä alkutuotannon, teollisuuden että palvelujen osalta.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abbiategrasso sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Milanon metropolikaupungin lounaisosassa. Se rajoittuu lännessä Piemonteen. Sveitsistä alkunsa saava Ticinojoki virtaa Abbiategrasson läntisimmän osan kautta kohti etelää. Noin 25 kilometriä Abbiategrassosta länteen on Piemonten puolella sijaitseva Novaran kaupunki.[3] Abbiategrasson talvet ovat viileitä ja kesät melko kuumia, sateet painottuvat kevääseen ja syksyyn. Vuotuinen keskilämpötila on 12,9 °C.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palazzo Cittadini Stampa iltavalaistuksessa

Abbiategrasson panivat alkuun keltit 500-luvulla eaa. Alueelle saapui kelttiheimoihin kuuluneita gallialaisia Alppien pohjoispuolelta 300-luvulla eaa. Paikkakunnan kehitys alkoi kuitenkin vasta roomalaisten aikakaudella, jolloin Ticinon vartta kulki merkittävä kauppareitti. Rooman valtakunnan luhistuttua alueelle saapui langobardeja, joiden mukaan Lombardia on saanut nimensä. Abbiategrasson itäpuolella kasvoi ja kehittyi Milano, jonka valtapiiriin paikkakunta ajautui. Siitä tuli Milanon etuvartio, jonka Rooman keisari Fredrik I Barbarossa tuhosi 1162.[4]

Abbiategrasso alkoi laajeta etelään, kun Santa Maria Vecchian tienoille rakennettiin vaatimaton linna. Viscontit rakennuttivat Abbiategrassoon oman linnansa 1300-luvulla. Abbiategrasso ajautui muun Milanon herttuakunnan tavoin espanjalaisten valtaan 1530-luvulla. Abbiategrasson teollinen kehitys alkoi Italian yhdistymisen aikoihin 1800-luvun puolen välin paikkeilla.[4] Paikkakunnan väkiluku kasvoi huomattavasti 1900-luvun puolen välin jälkeen, mutta ei kuitenkaan samaan tahtiin Milanoa lähempänä sijaitsevien teollisuuskaupunkien kanssa. Sen väkiluku ei myöskään notkahtanut 1900-luvun lopussa, vaan vakiintui 27 000 asukkaan paikkeille, kunnes alkoi kasvaa jälleen 2000-luvulla.

Abbiategrasson huomattavia kirkkoja on Basilica di Santa Maria Nuova, jota alettiin rakentaa 1365. Abbiategrasson symbolina pidetään 1300-luvulla rakennettua linnaketta Castello Visconteo, joka korvasi Fredrik I Barbarossan tuhoaman linnan. Castello Visconteo rappeutui 1500-luvulla espanjalaisvallan aikana ja sen neljästä tornista jäi pystyyn vain yksi. 2000-luvulla linna on ollut julkisessa käytössä.[5]

Historiallisesti niin ikään merkittävän Palazzo Cittadini Stampan tarkkaa rakennusajankohtaa ei tiedetä, mutta sen arvellaan saaneen alkunsa 1400-luvun taitteessa. Kolmikerroksisen talon arkkitehtoninen ilme on muuttunut vuosisatojen aikana, ja 1900-luvulla se rappeutui pahoin. Talon peruskorjaus valmistui 2014.[6]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abbiategrasso on profiloitunut Milanon lounaisen esikaupunkivyöhykkeen maatalous- ja teollisuuskeskuksena. Suurin osa paikkakunnan pinta-alasta on maatalouskäytössä. Abbiategrasson rautatieasema, Stazione di Abbiategrasso, sijaitsee 44-kilometrisen rataosuuden Milano–Mortara puolessa välissä. Maantie SS494 yhdistää kaupungin moottoritiehen A50.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 30.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  3. a b Distanza Chilometrica Tra Abbiategrasso e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 30.8.2020. (italiaksi)
  4. a b Abbiategrasso e la sua storia. Visitareabbiategrasso.it. Viitattu 30.8.2020. (italiaksi)
  5. Il Castello Visconteo è il simbolo della città. Visitareabbiategrasso.it. Viitattu 31.8.2020. (italiaksi)
  6. Palazzo Stampa Cittadini è un'opera architettonica maestosa. Visitareabbiategrasso.it. Viitattu 31.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Abbiategrasso.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Abbiategrasso