Rozzano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rozzano

Koordinaatit: 45°23′0″N, 9°9′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,24[1] km²
Korkeus 103 m
Väkiluku (31.12.2019) 42 557[2]
 – Väestötiheys 3 476 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20089
Suuntanumero(t) 02

Rozzano on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 10 kilometriä etelälounaaseen.[3] Rozzanon seutu on tasankoa, jota halkovat useat vesireitit. Sillä on pitkä historia maatalousalueena, sittemmin teollisuus ja palvelut ovat kohonneet tärkeimmiksi elinkeinoiksi.[4]

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rozzano sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Milanon metropolikaupungin eteläosassa, jossa asutus on harvempaa kuin Milanon pohjoispuolella. Noin 20 kilometriä Rozzanosta etelään on Pavian kaupunki.[3] Rozzanon vuotuinen keskilämpötila on 13,0 °C ja sademäärä 987 millimetriä.[5]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rozzanon nimi lienee roomalaista perua, jolloin se palautuu erisnimiin Rutius tai Rotius. Roomalaisvaikutuksesta kertovat osa-alueiden Quinto Stampi ja Ponte Sesto nimet. Ne viittaavat kyseisten kylien (nyk. frazione) etäisyyteen Milanosta roomalaisteitse muinaisin mailein mitattuna.

Vuonna 1010 Stampan suku hallinnoi Quintoa ja 1148 paavi Eugenius III myönsi Sant'Ambrogion luostarille oikeudet Rozzanoon ja Ponte Sestoon. Vuonna 1239 Fredrik II:n joukot perääntyivät Milanon joukkojen tieltä Paviaan, missä heidät lyötiin. Taistelut johtivat Rozzanon seudun puolustuslinnojen rakentamiseen. Erityisesti Castello di Cassino - Cassinon linnake - on arkkitehtonisesti kiinnostava goottilaisine piirteineen. Hallintoyksikkönä Rozzano muotoutui 1800-luvun kuluessa.

Rozzanossa on runsaasti modernia arkkitehtuuria, kuten 187 metriä korkea Torre Telecom Italia ja kauppakeskus Centro Commerciale Fiordaliso. Sant'Angelon kirkko - Chiesa di Sant'Angelo - rakennettiin 1971–1972.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rozzanon elinkeinoja ovat muun muassa metalliteollisuus, tekstiiliteollisuus ja kemianteollisuus. Palvelualat työllistävät huomattavasti.[4] Milanon raitiotieverkko ulottuu Rozzanon alueelle. Moottoritie A50 kulkee Rozzanon halki ja A7 Rozzanon länsipuolitse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 24.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  3. a b Distanza Chilometrica Tra Rozzano e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 24.8.2020. (italiaksi)
  4. a b ROZZANO (MI) Italiapedia.it. ITALIAPEDIA. Viitattu 24.8.2020. (italiaksi)
  5. Clima Rozzano (Italia) Climate-Data.org. Climate-Data.org. Viitattu 24.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rozzano.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Rozzano