Cologno Monzese

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cologno Monzese
Piazza 11 febbraio
Piazza 11 febbraio

Koordinaatit: 45°31′43″N, 9°16′42″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 8,4[1] km²
Korkeus 131 m
Väkiluku (31.12.2019) 48 030[2]
 – Väestötiheys 5 718 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20093
Suuntanumero(t) 02

Cologno Monzese on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 10 kilometriä koilliseen.[3]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cologno Monzese sijaitsee Lombardian länsiosassa ja tiheään asutun Milanon metropolikaupungin pohjoisosassa. Välittömästi Cologno Monzesen länsipuolella on metropolikaupungin toiseksi runsasväkisin kunta, Sesto San Giovanni. Muutaman kilometrin päässä pohjoisessa sijaitsee Monza.

Cologno Monzese kuului aikoinaan Corte di Monzan alueeseen. Lombardian lounaisosassa pienessä Casalmaioccon kunnassa on Cologno-niminen frazione ja Lombardian keskiosassa puolestaan on pienehkö kaupunki nimeltään Cologno al Serio. Sekä Cologno Monzesen että Cologno al Serion asukkaiden demonyymi on colognesi.

Cologno Monzese kuuluu Italian maanjäristysriskiä arvioivassa luokituksessa vyöhykkeeseen 3 (zona 3, sismicità bassa, matala seismisyys). Suurin osa Milanon alueesta kuuluu vyöhykkeeseen 4 (erittäin matala seismisyys). Myös Cologno Monzesen pohjoinen naapurikaupunki Brugherio kuuluu vyöhykkeeseen 3.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cologno Monzesen keskustaa

Cologno Monzesen historia alkaa 300-luvulta, jolloin roomalaiset asuttivat alueen. Paikkakunnan nimeksi annettiin Colonia super Lambrum, sillä se sijaitsee Lambron varrella. Rooman valtakunnan hajottua vuonna 476 paikkakuntaa alkoivat hallita langobardit. Cologno osallistui muiden lombardialaisten paikkakuntien rinnalla taisteluihin Fredrik I Barbarossan joukkoja vastaan. Nämä tuhosivat Colognon 1162.[4]

Colognoon liitettiin kylät Malnido ja Bettolino Freddo 1866. Paikkakunnan väkiluku alkoi kasvaa etenkin siirtolaisuuden johdosta, ja se nimitettiin kaupungiksi. Cologno teollistui aina 1960-luvulle saakka, teollisuus alkoi taantua 1980-luvulla. Palvelualat ovat korvanneet menetettyjä teollisia työpaikkoja jossain määrin. Nopea väestönkasvu tyrehtyi 1970-luvulla, jonka jälkeen väkiluku väheni 2010-luvun alkuun saakka. Sen jälkeen kaupungin väkiluku on jälleen kasvanut.

Cologno Monzesen kirkoista mainittakoon S.S. Marco e Gregorio vuodelta 1578 (uudistettu 1700-luvulla). Keskiaikainen Villa Casati oli alkuaan Sant'Ambrogion luostarin omaisuutta, se siirtyi Casatin suvulle 1700-luvun lopulla. Colognon alueella virtaa Naviglio della Martesana, joka kuuluu Milanon alueen kanaalien (navigli) verkostoon.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cologno Monzesessa toimii muun muassa kemianteollisuuden ja elintarviketeollisuuden yrityksiä. Kaupungin alueella harjoitetaan myös maataloutta.[4] Mediayhtiö Mediasetin pääkonttori sijaitsee Colognossa. Myös lääkeyhtiö Steroid S.p.A:lla on toimipaikka kaupungissa.

Cologno Monzese sijaitsee Milanon metron linjalla M2. Asemia on kolme: Cologno Sud, Cologno Centro ja Cologno Nord. Moottoritie A51 kulkee Colognon halki lännestä itään, siitä erkanee A52, joka kulkee Colognon länsipuolitse. A51:ltä on yhteys valtakunnallisille väylille A1, A4 ja A7 sekä useille muille moottoriteille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Cologno Monzese e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  4. a b Cológno Monzése Sapere.it. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cologno Monzese.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Cologno Monzese