Parabiago

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parabiago

Koordinaatit: 45°33′30″N, 8°56′52″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 14,3[1] km²
Korkeus 184 m
Väkiluku (29.2.2020) 28 074[2]
 – Väestötiheys 1 964 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20015
Suuntanumero(t) 0331

Parabiago on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 22 kilometriä luoteeseen.[3] Parabiagossa on muun muassa jalkineteollisuutta: sen liikanimenä on La città della calzatura, Jalkinekaupunki. Parabiagon asukkaiden demonyymi on parabiaghesi.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parabiago sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Milanon metropolikaupungin luoteisosassa. Maisema on Pon laaksolle tavanomaista tasankoa. Italian virallisessa seismisessä luokituksessa Parabiago kuuluu vyöhykkeeseen 4 (zona 4) eli alhaisen maanjäristysriskin alueeseen.

Parabiagon frazionet ovat Ravello, San Lorenzo, Villapia ja Villastanza. Yli neljän tuhannen asukkaan Villastanza on niistä väekkäin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravellon kirkko rakennettiin postimodernin tyylin mukaan 1970-luvulla.

Parabiagon alueella asuttiin jo kauan ennen Rooman valtakunnan aikaa. 900-luvulla se liitettiin Milanon arkkihiippakuntaan Otto I Suuren määräyksestä. Serkukset Luchino Visconti ja Lodrisio Visconti kävivät alueella taistelun 1339 (Battaglia di Parabiago), sen voitti ensin mainittu. 1500- ja 1600-luvun olivat Parabiagolle huonoa aikaa. Castellin suku hankki paikkakunnan omistuksiinsa vuonna 1658.[4] Itävaltalaisten valtakausi 1700-luvulla oli jälleen Parabiagon kukoistusaikaa. Paikkakunta liitettiin rataverkkoon 1860. Se teollistui ripeästi, ja etenkin tekstiiliteollisuus oli vahvaa. Maatalous valjastettiin palvelemaan teollisuuden raaka-ainetarpeita. Parabiagon väkiluku on kasvanut varsin tasaisesti Italian yhdistymisen ajasta 2020-luvun alkuun.

Parabiagon kirkkoja on muun muassa barokkityylinen Sant'Ambrogio della Vittoria 1700-luvun alusta, myöhäisrenessanssinen Santuario della Madonna di Dio il Sà keskiajan lopulta sekä renessanssia ja barokkia yhdistelevä San Michele 1600-luvulta. Renessanssihuvila Villa Maggi-Corvini uudistettiin 1990-luvulla.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parabiago on leimallisesti teollisuuskaupunki, joka tunnetaan etenkin jalkineteollisuudestaan.[4] Kaupungissa on myös kemianteollisuutta ja kahvilaitteita valmistava Rancilio. Parabiagon rautatieasema, Stazione di Parabiago, on Milanon paikallisliikenteen piirissä. Keskeinen maantieliikenteen akseli on Milanosta luoteeseen Sveitsin rajalle vievä Strada statale 33 del Sempione.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 31.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 31.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Parabiago e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 31.8.2020. (italiaksi)
  4. a b Parabiago Sapere.it. De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 31.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Parabiago.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Parabiago