Segrate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Segrate

Koordinaatit: 45°29′24″N, 9°17′43″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 17,5[1] km²
Korkeus 115 m
Väkiluku (31.12.2019) 36 579[2]
 – Väestötiheys 2 092 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20054
Suuntanumero(t) 02

Segrate on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 10 kilometriä koilliseen.[3] Segraten keskusta on rakennettu pääosin 1960-luvulla.[4]

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Segrate sijaitsee Lombardian länsiosassa ja tiheään asutun Milanon metropolikaupungin itäosassa. Tekojärvi Idroscalo di Milano sijaitsee osittain Segraten alueella. Se rakennettiin 1920- ja 1930-luvuilla vesilentokoneiden käyttöön. Milanon toinen päälentoasema, Linate, sijaitsee niin ikään osin Segraten alueella.

Segrate on muun Milanon seudun tavoin osa laajaa Pojoen laaksoa, jossa talvet ovat viileitä ja osin sumuisia ja luntakin saattaa sataa. Kesät ovat lämpimiä, ja etelästä saapuvat subtrooppiset ilmamassat muuttuvat tukaliksi, mikäli tuulisuus on samaan aikaan vähäistä. Alpeilta puhaltaa kaikkina vuodenaikoina voimakkaita föhntuulia. Ylin 2000-luvulla mitattu lämpötila on 38,0 °C ja alin –12,6 °C.[5]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suihkulähde Segratessa

Vanhin Segratea koskeva asiakirja on Codex Diplomaticus Longobardiae vuodelta 830. Paikkakunnan nimessä on Lombardiassa yleinen -ate, joka viittaa esimerkiksi alueella virtaavaan jokeen, kuten Lambrate Lambro-joen varrella. Segraten nimen alkuperä ei ole yhtä ilmeinen. Uskottavimpana pidetään teoriaa, joka perustuu rukiin (segale) viljelyyn.

Segrate kuului Melzon läänityksiin aina vuoteen 1689, jolloin se siirtyi Colombon suvulle.[4] Segraten ja Pioltellon liitosta kaavailtiin 1860-luvulla, mutta aie raukesi ja lopulta päädyttiin liittämään Novegro ja Rovagnasco Segrateen.

Segraten merkittäviä rakennuksia ovat entinen kaupungintalo ja nykyinen kirjasto ja kulttuurikeskus Centro culturale Giuseppe Verdi 1960-luvulta[6] ja Oscar Niemeyerin suunnittelema Mondadorin pääkonttori vuodelta 1975.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Segraten teollisuus on monipuolista.[4] Segraten rautatieasema, Stazione di Segrate, sijaitsee Milano–Venetsia-radan varrella. Segrate kuuluu Milanon paikallisjunaliikenteen piiriin ja kaupunki on erinomaisten moottoritieyhteyksien läheisyydessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 28.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 28.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Segrate e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 28.8.2020. (italiaksi)
  4. a b c Segrate Sapere.it. Viitattu 31.8.2020. (italiaksi)
  5. Rovagnasco di Segrate Centrometeolombardo.com. Associazione Centro Meteorologico Lombardo. Viitattu 28.8.2020. (italiaksi)
  6. Centro culturale Giuseppe Verdi, ex Centro civico-sede municipale LombardiaBeniCulturali. Viitattu 28.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Segrate.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Segrate