Paderno Dugnano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paderno Dugnano
Seveso-joki Palazzolo Milanesen alueella
Seveso-joki Palazzolo Milanesen alueella

Koordinaatit: 45°34′0″N, 9°10′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 14,1[1] km²
Korkeus 163 m
Väkiluku (31.12.2019) 47 467[2]
 – Väestötiheys 3 364 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20037
Suuntanumero(t) 02

Paderno Dugnano on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanosta on noin 12 kilometriä pohjoiseen.[3] Paikkakunta kuuluu historialliseen Brianzan alueeseen. Paderno Dugnano on kaupunkirakenteeltaan monikeskuksinen, hallinnollisena yksikkönä se perustettiin 1869.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paderno Dugnano sijaitsee Lombardian länsiosassa ja tiheään asutun Milanon metropolikaupungin pohjoisosassa. Sen asutus nivoutuu yhteen naapurikaupunkien kanssa. Kaupunki rajoittuu pohjoisessa Monza e Brianzan maakuntaan. Monzan keskusta sijaitsee yhdeksän kilometriä Paderno Dugnanosta itään.[3] Paderno Dugnanon alue on itä- ja pohjoisosaa lukuun ottamatta lähes täyteen rakennettu. Kaupungin läpi virtaa 52-kilometrinen Seveso-joki.

Paderno Dugnanon kunta muodostuu seitsemästä osa-alueesta: Paderno, Dugnano, Incirano, Palazzolo Milanese, Cassina Amata, Villaggio Ambrosiano ja Calderara. Osa-alueet eli frazionet olivat ammoin maalaiskyliä, jotka teollistumisen ja kaupungistumisen myötä kasvoivat kiinni toisiinsa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villa Gargantini (1752) Inciranossa

Padernon kautta kulki Rooman valtakunnan aikana maantie Via Mediolanum-Bellasium, joka on nykyisin kadonnut. Paderno rajoittui etelässä Cusanoon ja pohjoisessa Dugnanoon. Vuonna 1862 perustettiin kunta nimeltä Paderno Milanese, johon liitettiin Dugnano, Incirano, Cassina Amata ja Palazzolo Milanese 17. maaliskuuta 1869. Nimen valinta osoittautui erityisen vaikeaksi; Alessandro Manzoni ehdotti nimeä Padergnano, mutta ehdotus sai ynseän vastaanoton. Nykyinen nimi virallistettiin 1. helmikuuta 1880. Keskiaikana Torrianin ja Viscontin suvut kiistelivät alueesta.[4]

Paderno Dugnanon historiallisia rakennuksia ovat muun muassa Villa Calderara 1700-luvulta sekä Villa Maga ja Villa Riboldi 1600-luvulta. Cassina Amatassa sijaitsee Sant'Ambrogion kirkko 1600-luvulta.[4]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paderno Dugnanossa on muun muassa kemianteollisuutta, metallinjalostusta ja sähköteknistä teollisuutta. Kaupungin alueella harjoitetaan myös maataloutta.[4]

Paderno Dugnanoa palvelee kaksi rautatieasemaa, Stazione di Paderno Dugnano ja Stazione di Palazzolo Milanese. Molemmat asemat sijaitsevat Milano–Asso-rautatien varrella. Kaupunki kuuluu Milanon paikallisliikenteen piiriin. Maantieliikenteen yhteydet ovat erinomaiset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  3. a b Distanza Chilometrica Tra Paderno Dugnano e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  4. a b c Padèrno Dugnano Sapere.it. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paderno Dugnano.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Paderno Dugnano