Science fiction

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sci-Fi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tieteistarinoita. Tietokonepeliä käsittelee artikkeli Science Fiction.

Science fiction[1] eli scifi[2] tai tieteisfiktio[3] tarkoittaa tarinoita, jotka käsittelevät tieteen ja tekniikan vaikutusta yhteiskuntaan tai ihmisiin. Perinteisiä tieteisaiheita ovat avaruus, tulevaisuus, aikamatkat ja oudot keksinnöt. Tieteisfiktio voi olla hyvin kuvitteellista tai lähellä todellisuutta.

Scifi sai alkunsa tieteiskirjallisuutena. Nykyään scifi-teemoja esiintyy kaunokirjallisuuden ohella televisiosarjoissa, elokuvissa, sarjakuvissa, kuvataiteessa sekä video- ja roolipeleissä. Termi ”science fiction” esiintyy ensimmäisen kerran William Wilsonin kirjassa A Little Earnest Book upon a Great Old Subject vuonna 1851.

Termi lyhennetään usein muotoon ”SF”, ”scfi”, ”sci-fi” tai ”scifi”.

Tieteisfiktion tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kova scifi keskittyy luonnontieteisiin ja oletuksiin tekniikan kehityksestä tulevaisuudessa. Kova scifi pyrkii pitäytymään siinä, mikä kirjoitushetkellä vaikuttaa teoreettisesti mahdolliselta. Muista tieteistarinoista tutut antigravitaatio ja valoa nopeampi matkustaminen esiintyvät harvoin kovassa scifissä, koska niille ei ole olemassa oikeita tieteellisiä perusteita. Henkilöhahmojen kehitys on usein toissijaista, ja kertomus keskittyy tähtitieteellisten ja fysikaalisten ilmiöiden tutkimiseen. Kovan scifin sankarit joutuvatkin usein kohtaamaan fysikaalisten tosiasioiden asettamia haasteita, joita ei avaruusoopperoissa esiinny. Eräät kovan scifin kirjoittajat ovat itsekin tutkijoita, tunnetuimpana esimerkkinä Arthur C. Clarke.

Pehmeä scifi keskittyy luonnontieteiden sijasta humanistisiin tieteisiin, psykologiaan, politiikkaan, sosiologiaan ja antropologiaan. Luonnontieteellinen todenmukaisuus on näissä kertomuksissa usein taka-alalla. Pehmeään scifiin voidaan luokitella monet yhteiskunnallisia tai poliittisia aiheita käsittelevät kirjat kuten Ray Bradburyn Fahrenheit 451.

Tieteisfantasia yhdistää fantasiaa tieteisfiktioon ja kuvaa maailmoja, joissa on taikuutta. Esimerkkinä tieteisfantasian tekijöistä Clark Ashton Smith.

Avaruusoopperat ovat viihteellisiä tieteistarinoita, jotka on sijoitettu teknisesti edistyneeseen ympäristöön, mutta eivät täytä tieteellisen scifin tunnusmerkkejä. Avaruusooppera lähestyy jossain mielessä fantasiaa, mutta yleensä se luetaan scifin tyylilajiksi ulkoasunsa vuoksi. Tunnetuin lajityypin edustaja on Tähtien sota -sarja, ja ainakin osittain tähän tyyppiin kuuluvat myös Star Trek ja Flash Gordon.

Sotatieteisfiktio yhdistää sotakirjallisuutta ja tieteisfiktiota.

Kyberpunk (engl. cyberpunk) on eräs keskeinen alatyyppi. Sen tunnetuin edustaja on William Gibson vuonna 1984 julkaistulla kirjallaan Neurovelho. Termi cyberpunk esiintyi ensimmäisen kerran Bruce Bethken vuonna 1980 kirjoittamassa novellissa Cyberpunk - A Short Story. Kyberpunkissa keskeisiä hahmoja ovat muun muassa hakkerit ja tekoäly. Useiden kyberpunk-kirjojen keskeinen teema on ihmisen ja lumetodellisuuden välinen suhde sekä lisäksi ihmisen tekninen muokkaaminen ja parantelu. Kyberpunkin voi näin ollen nähdä käsittelevän useita transhumanismille ominaisia teemoja. Steampunk on kyberpunkista haarautuva muoto. Steampunk-tarinat sijoittuvat usein 1800-lukua ja erityisesti viktoriaanista Britanniaa muistuttavaan vaihtoehtoiseen todellisuuteen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jopa sumerilaista Gilgameš-eeposta on väitetty tieteiskirjallisuudeksi.kenen mukaan? Myös eräillä antiikin Kreikan kirjailijoilla oli tieteiskirjallisuuden kaltaisia aiheita, esimerkkinä Lukianos Samosatalaisen Tosi tarina, joka kertoi matkasta Maasta Kuuhun. Joidenkin mielestäkenen mukaan? tieteiskirjallisuus tuli mahdolliseksi vasta tieteellisen vallankumouksen ja uuden ajan alussa. Thomas Moren 1515 kirjoittama romaani Utopia kuuluu näin tieteiskirjallisuuden edeltäjiin. Johannes Kepler puolestaan kirjoitti 1600-luvulla tarinan Somnium, joka käsittelee matkustamista Kuuhun. 1726 Jonathan Swift kuvaa vieraita ja mielikuvituksellisia kulttuureita tarinassaan Gulliverin matkat.

Tieteiskirjallisuuden keskeisenä edeltäjänä Mary Shelleytä, jonka Frankensteinia (1818) pidetään ensimmäisenä varsinaisena science fiction -teoksena.[4] Lisäksi Edgar Allan Poe mainitaan useinkenen mukaan? varhaisena tieteisnovellistina.

Ensimmäisenä kokopäivätoimisena tieteiskirjailijana pidetään ranskalaista Jules Verneä. 1800-luvun puolivälin jälkeen Verne kirjoitti monesta tieteisaiheesta, kuten romaanin Maasta Kuuhun.

1890-luvun loppupuolella H. G. Wells loi nykyaikaisen tieteisfiktion kehittämällä monia nykyaikaisia scifin aiheita. Hänen ensimmäinen merkittävä tieteisromaaninsa oli Aikakone ja tunnetuinkenen mukaan? Maailmojen sota, aihe jota monet kirjailijat ja elokuvantekijät ovat jäljitelleet. Tarzan-kirjailija Edgar Rice Burroughs kirjoitti vuodesta 1912 alkaen Mars-kirjoja, jotka nimensä mukaisesti sijoittuvat Marsiin. 1930-luvulla scifiä kehitti muun muassa Olaf Stapledon, jolta on suomennettu romaani Viimeiset ja ensimmäiset, alkuteos 1930.

Yhdysvalloissa alettiin 1926 julkaista scifiä aikakauslehdissä. 1950-luvulle asti scifi oli halpojen niin sanottujen pulp-lehtien vakiolukemistoa. Näistä eräs tunnettu on Hugo Gernsbackin Amazing Stories. Science fictionin nousukausi oli 1940- ja 1950-luvuilla, jolloin yleiseen tietoisuuteen nousivat Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein, Poul Anderson, Robert Silverberg ja monet muut tieteiskirjailijat.

Ensimmäisenä tieteiselokuvana on pidetty Georges Mélièsin filmiä Matka kuuhun (Le Voyage dans la Lune, 1902), joka kertoi tarinan tykillä kuuhun laukaistavasta aluksesta. Myöhemmin Mary Shelleyn teos Frankenstein sovitettiin elokuvaksi.[5]

Videopeleissä tieteisfiktio on ollut mukana varhain: ensimmäinen sarjatuotettu kaupallinen peli oli Computer Space (1971), joka perustui vuonna 1962 tehtyyn peliin Spacewar.[6]

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joitakin tieteisfiktion teoksia ja elokuvia kritisoidaan voimakkaasti virheistä ja väärinkäsityksistä.[7] Toisinaan virheet ovat pieniä eivätkä haittaa tarinaa, mutta toisinaan virheet ovat räikeitä ja koko tarina romahtaa epäuskottavana.[7] Elokuvien katsojat voivat tiettyyn pisteeseen sallia epäuskottavia asioita tarinan vuoksi, mutta tietyn pisteen jälkeen katsoja menettää kiinnostuksensa.[7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. science fiction Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 25.3.2021.
  2. scifi Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 25.3.2021.
  3. tieteisfiktio Tieteen termipankki. Viitattu 25.3.2021.
  4. Richard Holmes: Science fiction: The science that fed Frankenstein nature.com. 27.7.2016. Viitattu 21.2.2022. (englanniksi)
  5. Katy Wagner: The History of Sci-Fi Films raindance.org. 10.7.2019. Viitattu 17.6.2023. (englanniksi)
  6. Edwards, Benj: Computer Space and the Dawn of the Arcade Video Game technologizer.com. 11.12.2011. Viitattu 21.3.2013. (englanniksi)
  7. a b c Craig Freudenrich: How Sci-fi Doesn't Work entertainment.howstuffworks.com. Viitattu 3.7.2022. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aldiss, Brian W. & Wingrove, David: Trillion year spree: The history of science fiction. London: Victor Gollancz, 1986. ISBN 0-575-03943-4. (englanniksi)
  • Bould, Mark et al. (editors): The Routledge Companion to Science Fiction. London: Routledge, 2011. ISBN 978-0-415-45379-0. (englanniksi)
  • Hinkkanen, Juhani & Ekholm, Kai (toim.): Science fiction. Helsinki: Kirjastopalvelu, 1990. ISBN 951-692-217-1.
  • Portti. Tampere: Tampereen science fiction -seura, 1982–. ISSN 0359-114X.
  • Savolainen, Matti (toim.): Tieteiskirjallisuuden maailmoita. Helsinki: Kirjastopalvelu, 1987. ISBN 951-692-185-X.
  • Sisättö, Vesa & Jerrman, Toni (toim.): Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 1. Helsinki: BTJ, 2004. ISBN 951-692-560-X.
  • Sisättö, Vesa & Jerrman, Toni (toim.): Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2. Helsinki: BTJ, 2004. ISBN 951-692-579-0.
  • Tähtivaeltaja. Helsinki: Helsingin science fiction -seura, 1984–. ISSN 0781-271X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Science fiction.