Fahrenheit 451

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fahrenheit 451
Fahrenheit 451
Alkuperäisteos
Kirjailija Ray Bradbury
Kieli englanti
Julkaistu 1953
Suomennos
Suomentaja Juhani Koskinen
Kustantaja Kirjayhtymä
(5. p. Tammi)
Julkaistu 1966
Sivumäärä 193
ISBN 951-31-1211-X
Sarja: Arena-sarja 12
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Fahrenheit 451 on vuonna 1953 ilmestynyt Ray Bradburyn kirjoittama romaani.

Teos on tulevaisuusskenaario, dystopia ydinsodasta. Kirjan mukaan tulevaisuuden Yhdysvalloissa hallitsijat kontrolloivat kansaa tylsyttämällä ihmisten mielet äärimmilleen viedyn roskaviihteen avulla. Jotta ihmiset eivät saisi mielelleen virikkeitä, kaikki kirjallisuus on kiellettyä. Kirjan päähenkilö on palomies Guy Montag. Palomiesten tehtävänä ei kuitenkaan ole sammuttaa tulipaloja, vaan sytyttää niitä: löydetyt kirjat poltetaan, kuten myös kirjojen omistajan talo. Montag ryhtyy kuitenkin ajattelemaan asioita uudestaan, kyseenalaistaa vallitsevan järjestelmän ja joutuu lopulta vaikeuksiin.

Bradbury kertoi haastattelussa vuonna 2002 tarkemmin siitä mitä hän kirjasta ajattelee. Hän itse piti sitä ainoana todellisena science-fiction -kirjanaan. Muut hänen kirjansa ovat fantasiaa. "Kirja perustuu tosiasioihin ja toisaalta myös vihaani niitä ihmisiä kohtaan, jotka polttavat kirjoja."[1]

Kirjan nimi tulee siitä, että Bradbury luuli paperin syttymispisteen olevan 451 astetta Fahrenheit-asteikolla,[1] vaikka se onkin 451 astetta celsiusasteikolla[2].

Fahrenheit 451 on varoittava skenaario siitä, millaiseksi yhteiskuntamme voisi pahimmillaan muodostua, mikäli sitä vietäisiin tiettyyn suuntaan.kenen mukaan? Samaan ideaan perustuvat myös George Orwellin teos Vuonna 1984 ja Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma.

François Truffaut on ohjannut kirjan pohjalta elokuvan Fahrenheit 451, joka valmistui vuonna 1966.

On ehdotettu, että käyttöön otettaisiin kirjan mukaan nimetty HTTP-virhekoodi HTTP 451, jota näytettäisiin internetsivuilla, jotka eivät lakisyistä ole saatavilla.[3] Tällaisia syitä olisivat esimerkiksi kansallisen turvallisuuden uhkaaminen, tekijänoikeus- ja yksityisyydensuojan rikkomukset sekä muut lait ja oikeuden määräykset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Author of 'Fahrenheit 451,' Ray Bradbury, Dies at 91 AP. June 6, 2012. U.S. News and World Report. ”(451 degrees Fahrenheit, Bradbury had been told, was the temperature at which texts went up in flames)” Viitattu 11. heinäkuuta 2014.
  2. Brillo.com.au Led lights: MR16 Lamp Temperature Test
  3. Flood, Alison: Call for Ray Bradbury to be honoured with internet error message 22.6.2012. The Guardian. Viitattu 29.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]