Hugo Gernsback

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hugo Gernsback
Henkilötiedot
Syntynyt16. elokuuta 1884
Kuollut19. elokuuta 1967 (83 vuotta)
Ammatti kirjailija
Aiheesta muualla
www.gernsback.com
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta
Hugo Gernsback katsomassa televisiota Radio News -lehden kansikuvassa marraskuussa 1928.

Hugo Gernsback (16. elokuuta 1884 Luxembourg19. elokuuta 1967 New York) oli yhdysvaltalainen tieteiskirjailija, keksijä ja kustantaja, jonka ansiosta tieteiskirjallisuudesta tuli itsenäinen kirjallisuuden laji.[1]Hän keksi ”science fiction” -termin ja perusti Amazing Stories -lehden.

Gernsback sai teknisen alan koulutuksen Luxemburgissa ja Saksassa, jonka jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1904 markkinoidakseen keksimäänsä paranneltua paristoa. Hän perusti radiotarvikeliikkeen ja vuonna 1908 radioharrastajille suunnatun Modern Electrics -lehden, joka myöhemmin sulautui Popular Science -lehteen. Vuonna 1911 lehti julkaisi Gernsbackin jatkokertomuksen, josta kehittyi vuonna 1925 romaani Ralph 124C 41+. Romaanin juoni sijoittui 27. vuosisadalle, ja se oli melko kaavamainen pulp-seikkailu. Siinä oli kuitenkin oivaltavasti kuvattu ja jännittävä tulevaisuus, joka oli täynnä fantastisia keksintöjä ja avaruusmatkailua. Tämä tarina loi perustan monille tieteiskirjallisuudessa sittemmin tyypillisille asetelmille.[1] Toinen hänen kirjoittamansa tarina oli Ultimate World, joka ilmestyi vasta vuonna 1971.

Gernsback oli kotoisin Luxemburgista, mutta muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1905. Hän oli naimisissa kolmesti, ja solmi avioliiton Rose Harveyn kanssa vuonna 1906, Dorothy Kantrowitzin kanssa vuonna 1921 ja Mary Hancherin kanssa vuonna 1951.

Gernsback julkaisi vuodesta 1909 alkaen tieteisiin ja keksintöihin perustuvaa Modern Electrics -lehteä. Vuonna 1926 Gernsback perusti uuden lehden, Amazing Stories, joka oli ensimmäisiä kokonaan tieteiskirjallisuudelle omistettuja julkaisuja.[1] Gernsback alkoi kutsua lehdessään julkaistuja tarinoita ”scientifictioniksi. Sana muuttui lopulta nykyään tutumpaan asuunsa science fiction.

Amazing Stories -lehdessä julkaistut tarinat olivat usein kömpelösti kirjoitettuja, mutta lehti ja sen seuraajat, kuten Wonder Stories, edistivät lajityypin kehitystä. Gernsbackin panos tunnustettiin myöhemmin perustamalla vuosittainen Hugo-palkinto parhaalle tieteisromaanille.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hugo Gernsback Encyclopedia Britannica. Viitattu 17.12.2022. (englanniksi)
  • Hugo Gernsback Internet Speculative Fiction Database -sivustolla (englanniksi)
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.