Santiago Calatrava

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Santiago Calatrava

Santiago Calatrava Valls (s. 28. heinäkuuta 1951 Valencia Espanja) on espanjalainen arkkitehti ja insinööri. Hän on suunnitellut muun muassa Turning Torson, joka on Ruotsin Malmössa sijaitseva 190 metriä korkea pilvenpiirtäjä. Hän aloitti uransa 1981.

Calatravaa inspiroivat ranskalaisen arkkitehdin Le Corbusier’n työt. Hänen yksilölliset, luovat ja vaikutusvaltaiset työnsä perustuvat usein luonnon muotoihin ja rakenteisiin, jotka yhdistyvät rakennusteknisiin lainalaisuuksiin ja usein ensi näkemältä arvoituksellisiin ratkaisuihin.[1] Hän on suunnitellut muun muassa pilvenpiirtäjiä, rautatieasemia ja siltoja. Calavatra on myös tuottelias kuvanveistäjä ja taidemaalari.

Calatrava asuu Sveitsissä Zürichissä, ja hänellä on toimistoja Sveitsin lisäksi muun muassa Pariisissa ja New Yorkissa.


Calatravan Venetsiaan suunnittelema silta Calatravan silta on herättänyt paljon kiistaa. Rakennustyöt ovat kestäneet 12 vuotta, ja sillan vihkiäisten piti olla 18. syyskuuta 2008, mutta tilaisuus on peruttu sillan herättämien ristiriitaisten tunteiden vuoksi. Silta on neljäs Venetsian Canal Granden ylittävä raskaan liikenteen silta. Rakennuskustannukset ovat rakennusaikana nousseet nelinkertaisiksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matti Ollila: Kivikaudesta betonikauteen, Betoni-lehti 4/2005 s. 68–71
  2. Jukka Petäjä: Italian presidentti ei vihi Venetsian uutta siltaa. Helsingin Sanomat, 1.9.2008, s. C3. Artikkeli HS-Arkistossa Viitattu 1.9.2008.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Santiago Calatrava.
Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.