Resident Evil 7: Biohazard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Resident Evil 7: Biohazard
Pelin kansikuva.
Pelin kansikuva.
Kehittäjä Capcom [1]
Julkaisija Capcom
Jakelija Humble Store, Microsoft Store, PlayStation Store, Steam, Amazon Luna ja Google Stadia
Ohjaaja Koshi Nakanishi [1]
Tuottaja Masachika Kawata [1]
Käsikirjoittaja Richard Pearsey [1]
Säveltäjä Akiyuki Morimoto
Michael A. Levine (tunnussävel)
Pelisarja Resident Evil
Pelimoottori RE Engine
Julkaistu
  • WW 24. tammikuuta 2017
  • JP 26. tammikuuta 2017
Lajityyppi selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo[1]
Alusta Microsoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Hinnoittelutapa kertamaksu
Jakelumuoto Blu-ray-levy ja digitaalinen jakelu
Oheislaite PlayStation VR (valinnainen)
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Resident Evil 7: Biohazard (Japanissa Biohazard 7: Resident Evil) on Capcomin vuonna 2017 julkaisema ensimmäisen persoonan selviytymiskauhupeli. Se on saatavilla Windowsille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.[2] PlayStation-versiolla oli vuoden mittainen yksinoikeussopimus PlayStation VR -virtuaalitodellisuuslaseja tukevaan VR-versioon pelistä.[3] Peli on ollut arvostelu- ja myyntimenestys.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ohjaa Ethan Winters -nimistä yhdysvaltalaista miestä.[4] Kun hänen kadoksissa ollut vaimonsa Mia ilmoittaa itsestään videotervehdyksessä, Ethan päättää mennä Louisanaan hakemaan häntä.[4][5] Ethan menee kirotun Bakerin perheen ränsistyneeseen maalaiskartanoon,[5] jossa hän joutuu taistelemaan hengestään.[4] Ethania vastassa talossa on kummituksen kaltaisia olentoja.[6]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ethan Winters niminen mies saa kolme vuotta sitten kadonneelta vaimoltaan Mia Wintersiltä videoviestin, josta selviää, että jotain on tapahtunut ja jossa Mia käskee Ethania pysymään poissa. Ethan lähtee kuitenkin etsimään Miaa eräästä talosta, josta löytääkin hänet, mutta hänelle on tehty jotain, joka on saanut hänet voimakkaaksi ja väkivaltaiseksi, ja Ethanin pitää taistella häntä vastaan Ethan voittaa Mian, joka kuitenkin jää eloon, mutta Jack Bakers niminen mies potkaiseen Ethanin tajuttomaksi, ja vie tämän ja Mian talolleen. Ethan herää Bakersin perheen ruokaillessa, ja huomaa heti, että perhe ei ole normaali. Kun perhe jättää Ethanin yksin, tämä onnistuu pakenemaan. Nyt Ethan yrittää paeta Bakersien luota. Yrittäessään paeta Bakersien luota Ethan saa tietää, että Bakersien perheeseen kuuluu vielä yksi henkilö, tytär Zoe, joka ei kuitenkaan ole samanlainen kuin muu perheensä, vaan Ethanin puolella. Ethan saa myös tietää että Eveline niminen hyvin voimakas tyttö muutti Bakersin perheen ja Mian sellaisiksi kuin nyt ovat, koska halusi pakkomielteisesti perheen. Ethan saa myös tietää, että on olemassa lääke, jolla Mian pystyisi muuttamaan ennalleen. Hän onnistuu tekemään kaksi lääkettä (toisen Ethania auttaneelle Zoelle), mutta viimeisessä kohtaamisessaan Jack Bakersin kanssa Ethan joutuu käyttämään toisen lääkkeen voittaakseen hänet. Tämän jälkeen pelaajan pitää päättää kummalle Ethan antaa jäljelle jääneen lääkkeen, Mialle vai Zoelle.

1. lopetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ethan antaa Mialle lääkkeen, Zoe häipyy ja Ethan ja Mia lähtevät veneellä pois. Kuitenkin erään laivan hylyn kohdalla Eveline hyökkää heidän kimppuunsa ja vie Ethanin laivan hylkyyn, jonne Mia menee etsimään häntä. Laivassa Eveline yrittää saada hallusinaatioilla Mian muistamaan, että mitä siellä tapahtuu. Mia saa muistinsa takaisin ja muistaa, että Eveline hyökkäsi laivaan ja pyysi Miaa olemaan hänen perheensä. Mia suostuu, mutta muuttaakin mielensä huomatessaan mitä Eveline tekee laivalle, ja tämä tuntee itsensä petetyksi. Mia myös lähetti laivalta Ethanille viestin, jonka tämä oli saanut pelin alussa. Muistelemisen jälkeen Mia jatkaa Ethanin etsimistä ja löytääkin hänet. Mia kuitenkin huomaa, ettei lääke parantanut häntä kunnolla ja sulkee Ethanin ulos laivasta, ja tämä lähtee pois. Ethan löytää pienen laboratorion, jossa tekee ainetta Evelineä vastaan. Ethan jatkaa matkaansa ja päätyy talolle, josta peli alkoi. Siellä hän onnistuu pistämään aineen Evelineen, mutta tämä muuttuukin jättimäiseksi hirviöksi. Ethanin taistellessa sitä vastaan agentteja ilmestyy paikalle ja antaa Ethanille aseen, jolla tämä tuhoaa Evelinen lopullisesti. Yksi agenteista tulee Ethanin luo, kertoo olevansa Redfield ja vie Ethanin kopteriin, jossa agenttien löytämä Miakin on. Peli päättyy heidän poistuessa kopterilla.

2. lopetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ethan antaa Zoelle lääkkeen, Mia häipyy pettyneenä ja Ethan ja Zoe lähtevät pois. Kuitenkin erään laivan hylyn kohdalla Eveline hyökkää heidän kimppuunsa tappaen Zoen ja vieden Ethanin laivan hylkyyn, jonne lähellä ollut Mia menee etsimään häntä. Laivassa Eveline yrittää saada hallusinaatioilla Mian muistamaan, että mitä siellä tapahtuu. Mia saa muistinsa takaisin ja muistaa, että Eveline hyökkäsi laivaan ja pyysi Miaa olemaan hänen perheensä. Mia suostuu, mutta muuttaakin mielensä huomatessaan mitä Eveline tekee laivalle, ja tämä tuntee itsensä petetyksi. Mia myös lähetti laivalta Ethanille viestin, jonka tämä oli saanut pelin alussa. Muistelemisen jälkeen Mia jatkaa Ethanin etsimistä ja löytääkin hänet. Ethan ja Mia yrittävät paeta laivalta, mutta Mia muuttuu jälleen voimakkaaksi ja väkivaltaiseksi, jolloin Ethanin on pakko tappaa hänet. Ethan lähtee yksin laivasta pois ja jatkaa matkaa. Ethan löytää pienen laboratorion, jossa tekee ainetta Evelineä vastaan. Ethan jatkaa matkaansa ja päätyy talolle, josta peli alkoi. Siellä hän onnistuu pistämään aineen Evelineen, mutta tämä muuttuukin jättimäiseksi hirviöksi. Ethanin taistellessa sitä vastaan agentteja ilmestyy paikalle ja antaa Ethanille aseen, jolla tämä tuhoaa Evelinen lopullisesti. Yksi agenteista tulee Ethanin luo, kertoo olevansa Redfield ja vie Ethanin kopteriin, jossa Ethan katsoo puhelimellaan viimeisen kerran viimeisen Mian lähettämän viestin ja tämän jälkeen heittää puhelimensa kopterista. Peli päättyy hänen poistuessa kopterilla.

Kehitys ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resident Evil 7: Biohazardin demoversio julkaistiin PlayStation Storessa kesäkuussa 2016.[2] Peli julkaistiin maailmanlaajuisesti 24. tammikuuta 2017, mutta Japanissa vasta kaksi päivää myöhemmin. Pelistä julkaistaan tammikuun 2017 lopussa Resident Evil 7: Biohazard – Collector’s Edition -niminen erikoispainos.[7] Se sisältää teräskuorissa toimitettavan pelin lisäksi VHS-kasetin näköisen rasian, litografiakuvan Bakerin suvusta, irtileikatun sormen näköisen muistitikun, verellä tahritun viestin ja pienoismallin kartanosta, johon pelin tapahtumat sijoittuvat.[7]

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen lisäosa julkaistiin 31. tammikuuta 2017 PlayStation 4:lle.[8] Seuraava lisäosa ilmestyi PlayStation 4:lle 14. helmikuuta.[8] Molemmat lisäosat on julkaistu myös Windowsille ja Xbox Onelle 21. helmikuuta.[8]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tunnussävelmän Go Tell Aunt Rhody[7] on säveltänyt Michael A. Levine. Muun musiikin ovat säveltäneet Akiyuki Morimoto, Miwako Chinone, Satoshi Hori, Cris Velasco ja Brian D'Oliveira.[9]

Ääniraita on julkaistu digitaalisessa muodossa tammikuussa 2017 ja siinä on 81 raitaa.[10]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 86 / 100 [1]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Gamereactor 8 / 10 [11]
Respawn.fi 95% [6]

Resident Evil 7: Biohazard (lyhennettynä RE7) sai hyvän vastaanoton.[1] Gamereactorin arvostelija Ossi Mykkänen kehui peliä hyvästä tunnelmasta ja onnistuneesta VR-käännöksestä.[11] Hän moitti peliä tavaroiden kuljettamisen sekä ohjauksen epäloogisuudesta ja piti peliä kaikkina yksityiskohtineen hieman epämiellyttävänä.[11] Respawn.fin arvostelija Kristian Eloluoto kehui peliä sen graafisesta näyttävyydestä, jännittävyydestä ja uudelleenpeluuarvosta.[6] Mikrobitin arvostelija Matti Isotalo kehui peliä mielenkiintoisesta tarinasta, hyvin hoidetusta äänipuolesta, ahdistavuudesta ja hyvästä rytmityksestä.[5] Hän kritisoi peliä ajoittaisesta liiallisesta ahdistavuudesta ja PlayStation Move -tuen puutteesta.[5]

»Selkäpiistä puheenollen, RE7 on ensimmäinen peli, joka on saanut allekirjoittaneen todella ymmärtämään mistä sananlaskussa on kyse. Nyt tiedän mikä on selkäpii ja miltä sen raastaminen tuntuu.»
(Respawn.fin arvostelija Kristian Eloluoto[6])

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resident Evil 7 on ollut myyntimenestys. Se ylitti kymmenen miljoonan kappaleen myynnin vuonna 2021,[12] ja elokuuhun 2023 mennessä sen kerrottiin myyneen yhteensä 12,4 miljoonaa kappaletta.[13] Se on pelisarjan kolmanneksi myydyin osa: sen edellä ovat vain Resident Evil 5 (2009), jota on myyty 13,9 miljoonaa kappaletta, sekä Resident Evil 2 (2019), jota on myyty 12,6 miljoonaa.[14]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2020 julkistettiin Resident Evil Village, jossa päähenkilö Ethan Wintersin tekee paluun.[15] Village julkaistiin toukokuussa 2021.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Resident Evil 7: biohazard Metacritic. Viitattu 24.1.2017. (englanniksi)
  2. a b Lehtonen, Miikka: E3: Resident Evil 7 tarjoaa psykologista kauhua — demo ladattavissa nyt! Dome.fi. 14.6.2016. Viitattu 25.1.2017.
  3. Hämäläinen, Tuukka: Resident Evil 7:n VR-moodi tulee yksinoikeudella PS4:lle, mutta ehkä vain vuodeksi Dome.fi. 4.10.2016. Viitattu 25.1.2017.
  4. a b c Mykkänen, Ossi: Resident Evil 7: Biohazard Gamereactor Suomi. 23.1.2017. Viitattu 25.1.2017.
  5. a b c d Isotalo, Matti: Arviossa Resident Evil 7: Biohazard – harvinaisen aitoa pelkoa ja pakokauhua Mikrobitti. 23.1.2017. Viitattu 25.1.2017.
  6. a b c d Eloluoto, Kristian: Peliarvostelu: Resident Evil 7 Biohazard Respawn.fi. 23.1.2017. Viitattu 25.1.2017.
  7. a b c Virtanen, Joki: Luksuspakettia kerrakseen – Resident Evil 7:n erikoispainoksessa tulee mukana kartano Mikrobitti. 2.1.2017. Viitattu 25.1.2017.
  8. a b c Hirsilä, Markus: Resident Evil 7:n ensimmäiset laajennukset julkistettiin Gamereactor Suomi. 25.1.2017. Viitattu 25.1.2017.
  9. Resident Evil 7 biohazard vgmdb.net. Viitattu 17.1.2022. (englanniksi)
  10. Resident Evil 7 biohazard Original Soundtrack vgmdb.net. Viitattu 17.1.2022. (englanniksi)
  11. a b c Mykkänen, Ossi: Resident Evil 7: Biohazard Gamereactor Suomi. 23.1.2017. Viitattu 25.1.2017.
  12. Logan Moore: Resident Evil 7 Is Now the Highest Selling Game in Franchise History comicbook.com. 9.10.2021. Viitattu 17.1.2022. (englanniksi)
  13. Hurskainen, Ira: Resident Evil 2 teki kovan suorituksen ja kipusi pelisarjansa myydyimmäksi nimikkeeksi Pelaaja. 3.8.2023. Viitattu 6.8.2023.
  14. Hirsilä, Markus: Uusiksi tehty Resident Evil 2 myynyt enemmän kuin Resident Evil 7 Gamereactor. 4.8.2023. Viitattu 6.8.2023.
  15. Michael McWhertor: Resident Evil 8 announced at PS5 reveal event polygon.com. 11.6.2020. Viitattu 1.9.2021. (englanniksi) 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.