Pietari-Paavalin linnoitus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Petropavlovskin linnoitus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pietari-Paavalin linnoitus
Петропа́вловская кре́пость
Pietari-Paavalin linnoitus ilmasta katsottuna
Pietari-Paavalin linnoitus ilmasta katsottuna
Sijainti Venäjä Pietari, Venäjä
Rakennustyyppi linnoitus
Valmistumisvuosi 1703–1740
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Linnoitus Nevajoelta kuvattuna.

Pietari-Paavalin linnoitus (ven. Петропа́вловская кре́пость) sijaitsee Pietarin Jänissaarella Nevajoen rannalla. Siellä sijaitsee muun muassa Pietari-Paavalin katedraali, johon on haudattu kaikki Venäjän keisarit Pietari Suuresta lähtien. Linnoitus on toiminut myös poliittisten vankien säilytyspaikkana. Nykyään se on osa Pietarin kaupungin historian museota. Siellä toimii myös Pietarin rahapaja.

Pietari Suuri perusti linnoituksen 16. toukokuuta 1703 suurta Pohjan sotaa varten. Se rakennettiin alun perin puusta. Kivirakennelmat tehtiin vaiheittain vuosina 1706–1740. Linnoitusta ei koskaan tarvittu sotatoimissa, koska sen valmistuttua todettiin, että Retusaari suiston ulkopuolella olisi strategisesti paremmassa paikassa, ja sinne mahtuisi sotasatamakin. Kronstadtin merilinnoituksen valmistuttua Pietari-Paavalin linnoitus jäi vaille sotilaallista käyttöä.

Tykkejä, joilla aikamerkit ammutaan.

Linnoitus oli tärkeässä asemassa vuoden 1917 vallankumouksissa. 1970-luvulla aloitettiin uudelleen tsaarien aikainen perinne: eräältä bastionilta ammutaan päivittäin tykillä puolipäivän hetken ilmoittava merkkilaukaus[1].

  1. V. Schwarz: LENINGRAD – taiteellisia muistomerkkejä. Suomentanut Tauno Haapalainen. Kustannusliike Edistys, Moskova 1975. (ei ISBN-numeroa)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]