Nissan

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Nissanin moottorit)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee automerkkiä. Nissan on myös joki Ruotsissa.
Nissan Motor Company Ltd
Nissan Jidosha Kabushiki-gaisha
日産自動車株式会社
Osake TYO: 7201
NASDAQ: NSANY
ISIN JP3672400003
Perustettu 26. joulukuuta 1933
Perustaja Masujiro Hashimoto
Kenjiro Den
Rokuro Aoyama
Meitaro Takeuchi
Yoshisuke Aikawa
Toimitusjohtaja Makoto Uchida
Puheenjohtaja Yasushi Kimura
Kotipaikka Nishi-ku, Jokohama, Japani
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala autoteollisuus
rahoituspalvelut
Tuotteet autot
perämoottorit
Liikevaihto Nousua 8 773 miljoonaa ¥ (2011)
Liikevoitto Nousua 462,92 miljoonaa ¥ (2011)
Henkilöstö 155 099 (2011)
Kotisivu www.nissan.fi

Nissan Motor Company Ltd (jap. 日産自動車株式会社, Nissan Jidōsha Kabushiki-gaisha, aikaisemmin Suomessa ja monilla muilla markkina-alueilla Datsun) on japanilainen autonvalmistaja. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Jokohamassa.

Vuonna 1912 japanilainen, Yhdysvalloissa opiskellut insinööri Masujiro Hashimoto perusti Tokioon Kwaishinsha moottoritehtaat -yhtiön ja rakensi ensimmäisen auton prototyypin. Tehtaan rahoittajien etunimien alkukirjaimista saatiin kirjaimet DAT, josta tuli uusien autojen merkki. Vuonna 1931 suuri teollisuuslaitos Tobata Imono osti yhtiön. Tobato Imonolla oli suunnitelmissa rakentaa halpoja jokamiehen autoja kotimarkkinoille. Autojen mallinimeksi kaavailtiin Datsonia, mutta koska japanin kielessä son-loppu tarkoittaa tappiota ja koska merkin haluttiin viittaavan Japaniin – nousevan auringon maahan – tuli tehtaan uusien autojen merkiksi Datsun.

Datsunien tuotanto alkoi vuonna 1932, ja 26. joulukuuta 1933 tehtaan nimi muutettiin Nissaniksi. Autoja myytiin kuitenkin Datsun-nimellä vielä 51 vuotta eteenpäin eli aina vuoteen 1983, jolloin merkiksi tuli Nissan.

Ensimmäiset autot toivat Eurooppaan norjalaiset vuonna 1960, ja nämä 16 Bluebird-autoa myytiin lähinnä Norjassa. Virallisen maahantuonnin Eurooppaan aloitti kuitenkin Suomessa Aro-Yhtymä vuonna 1962. Aro-Yhtymä Oy toimi Nissan-maahantuojana vuoteen 2006, jolloin Nissan Nordic Europe aloitti toimintansa. Espoossa sijaitseva Nissan Nordic Europe on Nissan-maahantuoja kaikissa Pohjoismaissa.

Vuonna 1966 Nissaniin pakkofuusioidun PMC:n (Prince Motor Company) mallisto sulautettiin Nissaniin, jolloin myös Skyline-mallinimi tuli Nissanin omistukseen.

Nissan on nykyään Japanin kolmanneksi suurin autonvalmistaja. Se oli aikaisemmin toiseksi suurin, mutta Honda on ohittanut sen. 1990-luvun lopussa Nissanilla oli taloudellisia vaikeuksia, minkä vuoksi se ryhtyi yhteistyöhön ranskalaisen Renault’n kanssa. Tuolloin perustettiin niin sanottu Renault-Nissan Allianssi, ja Renault tuli Nissanin omistajaksi 22,5 prosentin osuudella, joka on sittemmin noussut 44,3 prosenttiin. Nissan omistaa vastavuoroisesti 15 prosenttia Renault’n osakekannasta.

Uuden pääjohtajansa Carlos Ghosnin luotsaamana yhtiö on palannut takaisin menestyväksi autonvalmistajaksi. Vuonna 2018 Ghosn pidätettiin hänen jätettyään ilmoittamatta tuloja viranomaisille ja tämän seurauksena hänet poistettiin virasta yhtiössä.[1] Vuonna 2018 ilmeni, että yhtiö oli väärentänyt päästö- ja polttoainekulutuslukemia.[2]

Nissan ilmoitti syyskuussa 2023 ettei se tuo enää Eurooppaan uusia bensiini- tai dieselmoottorisia malleja, vaan ainoastaan sähköautomalleja. Polttomoottoristen Nissanien myyntiä jatketaan enintään vuoteen 2030 saakka maakohtaisesti.[3]

Brändit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön automerkkejä ovat Nissan, Datsun ja Infiniti.

Infiniti-merkillä valmistetut autot ovat suunnattu Yhdysvaltain markkinoille. Infinitiä myydään myös esimerkiksi Lähi-idässä, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Nismo (lyhenne sanoista Nissan Motorsport) on yhtiön moottoriurheiluosasto.

Mallisto Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nissan Almera
Nissan Pathfinder

Nissanin Suomessa myynnissä olevat nykyiset mallit ovat (aakkosjärjestyksessä):[4]

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Datsun 140Y

Mallisto Yhdysvalloissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nissan Maxima
Nissan Titan

Muut mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Datsun-merkin logo.
Vuoden 2002 USA-mallin Nissan Maxima.

Nissanin eri markkina-alueiden automalleja verratessa tulee huomioida, että malleilla on ollut eri alueilla eri nimiä ja että nimissä on ollut päällekkäisyyksiä alueiden välillä. Esimerkiksi Suomessa myydyn Maxima QX:n kaksi viimeisintä sukupolvea olivat Yhdysvalloissa nimeltään Infiniti I30 (myöhemmin I35) ja Japanissa Nissan Cefiro. Japanissa ja Yhdysvalloissa puolestaan myytiin samaan aikaan Maximaa, joka oli QX:n/I30:n/Cefiron läheinen sukulainen muttei kuitenkaan identtinen sen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Kiley: Legendary CEO Carlos Ghosn Arrested, Forced Out Of Nissan forbes.com. 19.11.2018. Viitattu 10.11.2022. (englanniksi)
  2. Peter Lyon: Nissan Admits To Falsifying Emissions Tests forbes.com. 9.7.2018. Viitattu 10.11.2022. (englanniksi)
  3. Tommi Lempinen: Nissan lopettaa bensiini- ja dieselautojen myymisen – ”Nyt ei ole paluuta takaisin” Ilta-Sanomat. 26.9.2023. Viitattu 26.9.2023.
  4. Uusi Nissan-mallisto Nissan.fi. Viitattu 5.9.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]