NetHack

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NetHack
Kehittäjä NetHack DevTeam
Jakelija Google Play
Julkaistu 1987
Lajityyppi roguelike
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Amiga, Atari ST, Linux, Macintosh, Mac OS X, MS-DOS, OS/2, PlayStation Portable, UNIX, VMS, Windows
Lisenssi Nethack General Public License
Jakelumuoto Digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
NetHack "IBMGraphics" asetuksella ja sitä tukevalla terminaalilla.

NetHack on vuoropohjainen tietokoneella pelattava roolipeli. Se on vapaa ja roguelike-peleistä tunnetuin.

NetHackin pelaaja johtaa hahmoaan jättimäisessä maanalaisessa luolastossa tavoitteenaan palauttaa jumalalleen Amulet of Yendor, jonka paha jumala Moloch pelin tarun mukaan pihisti. Tehtävä ei kuitenkaan ole yksioikoinen. NetHack on haastava peli, jossa pelkän nälkäkuoleman välttäminen vaatii strategiaa. Pelaaja joutuu kehittämään erilaisia malleja ratkaistakseen pelin aikana esiintyviä ongelmia ja vahvistaakseen hahmoaan. Koska NetHack luo uuden, satunnaisen luolaston jokaista peliä varten, ei suoraviivaista menetelmää pelin voittamiseksi ole olemassa. NetHack on myös armoton kokematonta pelaajaa kohtaan, sillä varomattomat hahmot kohtaavat usein äkillisen kuoleman.

Roguelike-pelien tapaan NetHack toimi aluksi pelkällä merkkigrafiikalla, missä @-merkki kuvaa pelaajaa ja aakkoset hirviöitä. Nykyään peliin on myös graafisia käyttöliittymiä, kuten isometrinen NetHack - Falcons Eye.

NetHack on yksinpeli. Se kuitenkin soveltuu mainiosti useamman käyttäjän ympäristöön, koska hahmot saattavat löytää toisten pelaajien kuolleiden hahmojen jäänteitä sekä kuoleman aiheuttaneita hirviöitä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NetHackin Windows-version graafinen käyttöliittymä

Peli alkaa hahmon valinnalla, jolle on valittava rotu, luokka, sukupuoli ja moraali. Valinta vaikuttaa myös pelin juoneen ja hahmon käyttäytymiseen, mutta välittömimmin varustukseen ja muihin ominaisuuksiin, joilla hahmo aloittaa. Valittavana on 13 erilaista hahmoluokkaa, joilla jokaisella on omat ominaispiirteensä. Lisäksi rotuja on viisi erilaista.[1] Moraali vaikuttaa myös hirviöiden käyttäytymiseen pelaajaa kohtaan.[2]

Hahmoa on saattamassa lemmikki, joka on kissa, koira tai ratsu. Lemmikkiä voi kouluttaa pelin aikana.[3] Siitä voi tehdä esimerkiksi myymälävarkaan. Varsinkin ne hahmoluokat, jotka eivät ole luontaisia taistelijoita, tarvitsevat lemmikkinsä tukea hirviöiden tappamiseen.

NetHackille on ominaista julmuus pelaajaa kohtaan, joka juontuu pelin suuresta satunnaisuudesta. Erinomaisesti alkanut peli saattaa päättyä varoittamatta, kun hahmo kuolee esimerkiksi putoamalla myrkkypiikein varustettuun ansakuoppaan.

Vanhimmat NetHackin versiot olivat juoneltaan suoraviivaisia. Pelaajan tarvitsi vain edetä riittävän syvälle luolastoon, tappaa Wizard of Yendor ja palata takaisin maanpinnalle Amulet of Yendorin kanssa. Peliin on tullut sittemmin monta lisävaihetta, ja juoni on monisäikeinen. Pelaaja voi poiketa luolastosta kaivoskuiluun tai sokoban-haaraan. Juonessa on pakollinen lisäseikkailu, jonka vaiheet ja palkinto riippuvat hahmoluokasta. Lisäksi varsinainen amuletti on haettava erityisestä suljetusta luolaston alaosasta. Peli päättyy, kun pelaaja on palannut maanpinnalle, kulkenut peruselementtien tasojen läpi, ja uhrannut amuletin taivaallisella alttarilla jumalalleen.

Mytologia ja hirviöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NetHackiin on sekoitettu osia monista myyteistä, romaaneista, elokuvista, TV-sarjoista ja muista tietokonepeleistä. Pelissä on melko vähän alkuperäistä, sitä varten sepitettyä mytologiaa.

Hahmoluokan ja moraalin valinta määrää, mitä jumalaa pelaaja palvoo. Kaikki hahmoluokkien jumalat ovat samalta alueelta ja aikakaudelta. Esimerkiksi arkeologin (archaeologist) jumala on moraalista riippuen keskiamerikkalainen jumalhahmo Quetzalcoatl, Camaxtli tai Huhetotl, ja parantajan (healer) antiikin kreikkalainen Athene, Hermes tai Poseidon.

Pelin rikas hirviövalikoima on sekalainen kokoelma. Merkillepantavimpiin kuuluva, eurooppalaista mytologista perää oleva hirviölaji basiliski (cockatrice) voi kivettää kosketuksellaan, ja tätä ominaisuutta pelaaja voi käyttää myös vihollisiaan vastaan. Kreikkalaista alkuperää oleva nymfi (nymph) on viettelevä hahmo, joka ryöstää hurmioituneen uhrinsa ja pakenee. Gremlin on hirviö, joka elokuvan Riiviöt mukaisesti lisääntyy päästessään kosketuksiin veden kanssa. Monia hirviöitä on lainattu J. R. R. Tolkienin teoksista ja Dungeons & Dragonsista. Pelin viimeisen tason pääviholliset ovat kolme ilmestyskirjan ratsastajaa - rutto, nälkä ja kuolema. Pelaaja itse on neljäs ratsastaja, sota.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hack

Nethack pohjautuu Hackiin, joka puolestaan pohjautuu Rogueen.[4] NetHack onkin yksi vanhimpia peliprojekteja. Hack julkaistiin alun perin Unixille, mutta se käännettiin myöhemmin useille muille alustoille. Kääntäjinä toimi toisista riippumatta useita henkilöitä.[5] Hackin kehitys loppui 1985. Tämän jälkeen useat ihmiset eri puolella verkkoa kiinnostuivat projektin jatkamisesta ja näin syntyi ”NetHack”.[4] Nimen Net-osa viittaa Usenetiin, jonka kautta kehittäjät jakoivat koodia.[6]

Mike Stephenson julkisti maaliskuussa 1987 halunsa yhdistää nämä Hackin käännösten kehitystyöt jälleen yhdeksi peliksi. Hän yhdisti kehitysversiot ja lisäsi myös joitakin uusia ominaisuuksia.[5] Ensimmäinen versio julkaistiin 28. heinäkuuta 1987 nimellä NetHack 1.3d. Stephensonin johdolla julkaistiin vielä versiot 1.4f, 2.2a ja 2.3e. Alkuun pelin kehittäjät eivät toimineet organisoituna ryhmänä, ja vasta 1988 Pennsylvanian yliopiston filosofian professorin Izchak Millerin ehdotuksesta kehittäjistä muodostettiin tiimi, joka tunnetaan nimellä DevTeam.[4] DevTeamia pidetään hieman salaperäisenä ryhmittymänä, sillä se on aina kehitystyöstä täysin hiljaa eikä tiedota uusista versioista tai muutoksista ennen julkaisua.[5] DevTeamin jäsenet ovat sittemmin vaihtuneet, mutta se vastaa edelleen pelin kehityksestä. Vuonna 1989 julkaistu NetHack 3.0.0 oli DevTeamin kehittämä peli ohjelmoituna kokonaan uudestaan.

NetHackin versioille 3.2.0–3.2.3 Larry Stewart-Zerba kehitti erillisen Wizard Patchin, joka paransi velho-hahmojen pelattavuutta. Patchin toiminnallisuus lisättiin pelin päähaaraan versiossa 3.3.0.[7] Versio 3.4.3, julkaistiin 8. joulukuuta 2003. Tämän jälkeen tehtiin vain pienempiä korjauksia, kuten parannettiin yhteensopivuutta Mac OS -versioiden kanssa.[8]

Vuosina 1997–2006 Warren Cheung kehitti NetHackin päähaarasta erillistä Slash'EM (Super Lotsa Added Stuff Hack - Extended Magic) -peliä, joka perustui aiempaan Tom Proudfootin Slash-muunnokseen.[9][10] Muita variantteja ovat muun muassa Jaakko Peltosen Falcon's Eye, jonka kehitys päättyi 2001. Sitä on kuitenkin jatkettu nimellä Vulture's Eye, sittemmin Vulture. Sittemmin kehitettyjä variantteja ovat mm. NitroHack, UnNetHack ja SporkHack.

NetHackin kehitys oli pysähdyksissä yli 11 vuotta, kunnes keskeneräisen version 3.5.0 lähdekoodi vuodettiin nettiin syksyllä 2014. Vastauksena vuotoon devteam vahvisti pelin kehityksen olevan vielä käynnissä.[11]

Julkisia palvelimia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkkigrafiikalla NetHack soveltuu pelattavaksi telnet-yhteydellä. Internetissä on palvelimia, joihin voi muodostaa telnet-yhteyden ja pelata Nethackia. Linkkejä ohjesivuille:

 • Public NetHack server at nethack.alt.org eli NAO, jonka irc-botti Rodney kertoo Freenoden #nethack-kanavalla pelaajien kuolemat ja muut kiinnostavat tapahtumat reaaliaikaisesti. Kaikki pelit tallennetaan. nethack.alt.org on maailman suurin NetHack-palvelin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Nethack Guidebook: What is going on here? nethack.org. Viitattu 18.2.2012. (englanniksi)
 2. Nethack Guidebook: The status lines (bottom) nethack.org. Viitattu 18.2.2012. (englanniksi)
 3. Nethack Guidebook: Your Pet nethack.org. Viitattu 18.2.2012. (englanniksi)
 4. a b c Kosak, Dave: The Gamespy Hall of Fame: Nethack (s. 2) Gamespy.com. GameSpy Industries. Viitattu 18.2.2012. (englanniksi)
 5. a b c Kuittinen: Hack (1985) and NetHack (1987) web.archive.org. (englanniksi)
 6. Wagner, James: The best game ever Salon. 27.1.2000. Salon Media Group, Inc. Viitattu 18.2.2012. (englanniksi)
 7. Wizard Patch Nethackwiki. Viitattu 28.7.2018.
 8. Nethack Lorber, Kenneth. Viitattu 18.2.2012. (englanniksi)
 9. The SLASH'EM Homepage Slash'EM. Viitattu 28.7.2018.
 10. Eva Myers: Differences Between Slash'EM And Nethack Statslab.cam. Viitattu 28.7.2018.
 11. https://techraptor.net/gaming/news/nethack-dev-team-responds-leaked-source-code-their-first-update-over-11-years

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta NetHack.