Sulkakäärme

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maya-piirros Yaxchilanista, H. Spindenin kirjasta A Study of Maya Art, 1913

Sulkakäärme (náhuatliksi Quetzalcóatl, mayaksi Kukulcán) on tärkeä jumala Keski-Amerikan kansojen, muun muassa asteekkien ja mayojen, mytologiassa.

Aikaisemmat vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Quetzalcoatl tarkoittaa kirjaimellisesti ”quetzal-lintu käärme” tai ”käärme jolla on sulat”. Quetzal-lintu tarkoittaa kvesaalia. Muissa mesoamerikan kielissä nimen merkitys on samanlainen. Meksikon mayat tunsivat hänet nimellä Kukulcán, ja Guatemalan quiché-mayat nimellä Gukumatz. Sulkakäärmejumala oli yksi tärkeimmistä jumalista asteekeille.

Sulkakäärme oli tärkeä hahmo uskonnossa ja taiteessa suurimmassa osassa Mesoamerikkaa lähemmäs kaksi tuhatta vuotta, esiklassiselta kaudelta espanjalaisten valloituksiin saakka. Sulkakäärmeen palvojiin kuuluivat olmeekit, mixteekit, tolteekit ja asteekit, jotka saivat sen Teotihuacanista, sekä mayat.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käärme edustaa maata ja kasvillisuutta. Sulkakäärmekultti on Mesoamerikassa hyvin vanha. Jo olmeekkien esiklassiselta kaudelta (1150–500 eaa.) on löydetty kuvia käärmeistä, joilla on lintumaisia piirteitä. Teotihuacanissa (n. 150 eaa.) käärme on jo saanut arvokkaat Quetzal-linnun sulat, kuten seinäpiirroksista voidaan nähdä. Yksityiskohtaisia kuvauksia on löydetty myös vanhasta Sulkakäärmeen temppelistä noin vuodelta 200 eaa., jossa on kuvattu kalkkarokäärme, jolla on pitkät, vihreät quetzalin sulat.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mytologian mukaan Quetzalcoatl on kadonnut, mutta luvannut palata. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietojätti Tietosanakirja A-Ö, sivu 688