Montezuma II

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Montezuma II Codex Mendozassa

Montezuma II (myös esimerkiksi Moctezuma II tai Moteuczomah Xocoyotl [1]) (14661520) oli yhdeksäs asteekkihallitsija. Hän hallitsi asteekkivaltakuntaa vuosina 1502–1520.

Montezuman isä oli asteekkihallitsija Ahuitzotl. Montezumasta tuli asteekkivaltakunnan hallitsija vuonna 1502. Kansa ei erityisemmin pitänyt hänestä.

Keväällä 1519 asteekkitiedustelijat kertoivat Montezumalle muukalaisten saapuneen suurilla laivoilla rannikolle. Muukalaiset olivat espanjalaisen löytöretkeilijä Hernán Cortésin johtamia konkistadoreja. Montezuma päätti lähettää lähettilästä tapaamaan konkistadoreja. Lähettiläät palasivat pääkaupunkiin Tenochtitlániin ja kertoivat tapaamisestaan espanjalaisten kanssa Montezumalle. Hän kuvitteli Cortésin olevan asteekkien Quetzalcoatl-jumala, joka olisi palannut mereltä vaatimaan kruunuaan.

Montezuma pelästyi ja lähetti espanjalaisille runsaasti kultaa, jotta nämä eivät tulisi Tenochtitlániin. Hän uhrasi jumalille ja rukoili heitä estämään muukalaisia. 8. marraskuuta Cortés kuitenkin saapui pääkaupunkiin ja Montezuma tapasi hänet. Hän antoi Cortésille lahjoja ja ryhtyi hänen palvelijakseen. Cortés käski asteekkeja lopettamaan ihmisuhrauksen ja korvaamaan asteekkijumalien kuvat ja patsaat kristinuskoon liittyvillä ikoneilla. Montezuma jopa hyväksyi kasteen ja julistautui Espanjan kuninkaan alamaiseksi. Hän majoitti Cortésin ja hänen 3 000 miestään ja intiaaniliittolaista Tenochtitlániin.

Kun espanjalaiset tappoivat asteekkeja temppelissä, kansa nousi Montezumaa ja Cortésia vastaan. 1. heinäkuuta Montezuma meni parvekkeelle ja pyysi kansaa rauhoittumaan, mutta häntä kohti alettiin heitellä esineitä. Asteekit uskoivat hänen pettäneen kansansa. Montezuman kuolinsyystä ei ole varmoja tietoja. Cortésin mukaan Montezumaan osui kivi, jonka isku oli niin voimakas, että hän kuoli sen aiheuttamiin vammoihin. Joka tapauksessa Montezuma kuoli pian mellakan jälkeen saamiinsa haavoihin. Montezuman kuolemasta on olemassa myös toinen teoria, jonka mukaan Cortés itse olisi tappanut Montezuman.

Montezumaa seurasi hänen veljensä Cuitláhuac, joka kuitenkin kuoli pian nähtävästi espanjalaisten mukana tulleeseen isorokkoon. Häntä seurasi 25-vuotias Cuauhtémoc, jonka espanjalaiset vangitsivat ja sitten surmasivat. Cuauhtémoc jäi viimeiseksi asteekkihallitsijaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Ahuitzotl
Asteekkien hallitsija
(1502–1520)
Seuraaja:
Cuitláhuac