Rogue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokonepeliä. Mikäli tarkoitit Ryhmä-X:n jäsentä, katso Rogue (sarjakuvahahmo).
Rogue
Kuvakaappaus versiosta 1.1
Kuvakaappaus versiosta 1.1
Kehittäjä Michael Toy, Glenn Wichman
Julkaisija Epyx
Suunnittelija Glenn Wichman
Julkaistu 1980
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta UNIX
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Rogue on Michael Toyn ja Glenn Wichmanin kehittämä vuoropohjainen tietokoneroolipeli, jonka alkuperäinen versio kehitettiin UNIX-käyttöjärjestelmälle vuonna 1980.[1] Pelistä tuli myöhemmin kokonaisen roguelikeiksi tai "dungeon crawlingiksi" kutsutun pelityypin kantaisä. Rogue oli erittäin suosittu peli 1980-luvun puolivälissä.

Pelin idea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roguen pelaaja johtaa hahmoaan jättimäisessä maanalaisessa luolastossa tavoitteenaan päästä alimmalle tasolle, ottaa mukaansa sinne kätketty Amulet of Yendor ja palata sen kanssa takaisin maan pinnalle. Matkalla pelaaja taistelee hirviöitä vastaan, kerää uusia varusteita ja kehittyy ominaisuuksiltaan paremmaksi. Sama perusjuoni on pohjalla myös Hack- ja NetHack-peleissä.

Pelin ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmista jäsenninpohjaisista tekstiseikkailupeleistä poiketen Rogue on tarkoitettu pelattavaksi näyttöpäätteellä, ja se käyttää tapahtumien ja ympäristöjen kuvaamiseen ASCII-grafiikkaa; hirviöt on merkitty suurilla kirjaimilla ja joka kirjaimelle on vain yksi hirviö, yhteensä 26 kpl. Pelin ensimmäisessä versiossa jokaisessa luolassa oli 3 huonetta tai umpikujaa ja yksi portti ylös ja toinen portti alaspäin. Myöhemmissä versioissa huoneiden ja sokkeloisuuden määrä nousi.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toy ja Wichman olivat koulutovereita Berkeleyn kampuksella.[1]

Ken Arnoldin kehittämä curses-kirjasto inspiroi tekemään ylhäältä alaspäin kuvatun "graafisen" luolaston.[1]

Tuon ajan tekstiseikkailupelit kuten Zork kärsivät uudelleenpelattavuuden puutteesta: pulmien ratkaisun jälkeen ei ollut syytä jatkaa pelaamista.[2] Tästä johtuen Toy ja Wichman halusivat pelin, joka olisi uusi joka kerralla eikä koskaan olisi täysin samanlainen.[2]

Levitys ja toimintaympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rogue sisällytettiin 4.2BSD-ohjelmistojakeluun,[1] jonka mukana se levisi moniin UNIX-koneita käyttäviin laitoksiin, etenkin yliopistoihin.

Alkuperäinen Rogue on käännetty eri UNIX-varianttien lisäksi mm. IBM PC:lle, Amigalle, Atari ST:lle ja Macintoshille. Alkuperäiset tekijät luovuttivat näiden versioiden myyntioikeudet Epyx-peliyhtiölle, joka julkaisi pelistä myös Commodore 64 -version.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Matt Barton & Bill Loguidice: The History of Rogue: Have @ You, You Deadly Zs 5.5.2009. Gamasutra. Viitattu 1.9.2019. (englanniksi)
  2. a b Matt Barton & Bill Loguidice: The History of Rogue: Have @ You, You Deadly Zs (sivu 2) 5.5.2009. Gamasutra. Viitattu 1.9.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]