Rogue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokonepeliä. Mikäli tarkoitit Ryhmä-X:n jäsentä, katso Rogue (sarjakuvahahmo).
Rogue
Kuvakaappaus versiosta 1.1
Kuvakaappaus versiosta 1.1
Kehittäjä Michael Toy, Glenn Wichman, Ken Arnold
Julkaisija Epyx
Suunnittelija Glenn Wichman
Julkaistu 1980
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta UNIX
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Rogue on vuoropohjainen tietokoneella pelattava roolipeli, jonka alkuperäisen version kirjoittivat Michael Toy, Glenn Wichman ja Ken Arnold UNIX-käyttöjärjestelmälle vuonna 1980. Pelistä tuli myöhemmin kokonaisen roguelikeiksi tai "dungeon crawlingiksi" kutsutun pelityypin kantaisä. Rogue oli erittäin suosittu peli 1980-luvun puolivälissä.

Pelin idea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roguen pelaaja johtaa hahmoaan jättimäisessä maanalaisessa luolastossa tavoitteenaan päästä alimmalle tasolle, ottaa mukaansa sinne kätketty Amulet of Yendor ja palata sen kanssa takaisin maan pinnalle. Matkalla pelaaja taistelee hirviöitä vastaan, kerää uusia varusteita ja kehittyy ominaisuuksiltaan paremmaksi. Sama perusjuoni on pohjalla myös Hack- ja NetHack-peleissä.

Pelin ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmista jäsenninpohjaisista tekstiseikkailupeleistä poiketen Rogue on tarkoitettu pelattavaksi näyttöpäätteellä, ja se käyttää tapahtumien ja ympäristöjen kuvaamiseen ASCII-grafiikkaa; hirviöt on merkitty suurilla kirjaimilla ja joka kirjaimelle on vain yksi hirviö, yhteensä 26 kpl. Pelin ensimmäisessä versiossa jokaisessa luolassa oli 3 huonetta tai umpikujaa ja yksi portti ylös ja toinen portti alaspäin. Myöhemmissä versioissa huoneiden ja sokkeloisuuden määrä nousi.

Levitys ja toimintaympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rogue sisällytettiin BSD-ohjelmistojakeluun, jonka mukana se levisi moniin UNIX-koneita käyttäviin laitoksiin, etenkin yliopistoihin. Sen päätteenohjauskirjastosta, cursesista, tuli sittemmin UNIX-maailman de facto -standardi, jota suurin osa tekstipäätepohjaisen käyttöliittymän toteuttavista ohjelmista hyödyntää.

Alkuperäinen Rogue on käännetty eri UNIX-varianttien lisäksi mm. PC:lle, Amigalle, Atari ST:lle ja Macintoshille. Alkuperäiset tekijät luovuttivat näiden versioiden myyntioikeudet Epyx-peliyhtiölle, joka julkaisi pelistä myös Commodore 64 -version.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]