freenode

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Freenode (aiemmin tunnettu nimellä Open Projects Network) on IRC-verkko, joka on tunnettu erityisesti siitä, että useiden avoimen lähdekoodin ohjelmistoprojektien kanavat sijaitsivat siellä. Verkko eroaa muista suurista IRC-verkoista pyrkimällä olemaan vapaaseen ohjelmistotuotantoon ja muuhun vapaaehtoiseen kansalaistoimintaan liittyvän viestinnän väline ja verkon politiikan mukaan verkkoa ei suositella yleiseen chat-toimintaan[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freenode sai alkunsa muissa verkoissa olleina IRC-kanavina 1990-luvulla. Vuonna 1998 Open Projects Network muuttui omaksi IRC-verkokseen. Tuolloin käyttäjiä oli noin 200 ja kanavia 20 kappaletta[2]. IRC:n käytön ollessa yleisessä laskutrendissä 2000- ja 2010-luvuilla freenode on ollut ainoa merkittävä verkko, joka on kokenut pysyvää kasvua käyttäjämäärissä. Kesällä 2012 verkko nousi pitkään kärkisijaa pitäneen Quakenetin ohitse suurimmaksi IRC-verkoksi. Ruuhkaisimpiin aikoihin freenodea käyttää noin 85 000 käyttäjää[3].

Rob "lilo" Levin, Freenoden pitkäaikainen pääylläpitäjä, kuoli liikenneonnettomuudessa 16. syyskuuta 2006. Alun perin verkkoa ylläpiti voittoa tavoittelematon yhdistys nimeltä PDPC (Peer-Directed Projects Center). PDPC purettiin 2013 johtuen hyväntekeväisyysorganisaation Englannin lakien mukaan vaatimista menoista ja vähäisistä tuloista.[4]

Vuonna 2017 tuolloinen Freenoden pääylläpitäjä Christel Dahlskjaer muodosti yhtiön Freenode Ltd ja myi sen korealaiselle Andrew Leelle. Lee lupasi verkon jatkavan toimintaansa entisellään ja yhtiöittämisen olleen tehty konferenssin sponsoroimiseksi. Helmikuussa 2021 Dahlskjaer laittoi Freenoden verkkosivulle Leen ja Mark Karpelesin omistaman Shells.com:in mainokset. Shells.com oli rahoittanut Freenoden ylläpitoa 36000 dollarilla vuodessa. Protestin jälkeen Dahlskjaer erosi verkon ylläpidosta. Vapaaehtoiset valitsivat uuden pääylläpitäjän. Lee syytti muita Christelin savustamisesta pois asemastaan ja kiusanteosta ja sanoi uuden ylläpitäjän yrittävän kaapata projektin. Toukokuussa Lee nimitti uuden henkilön vastaamaan verkon teknisestä ylläpidosta.[5][6]

Toukokuussa 2021 moni Freenoden kehittäjistä jätti palvelun ja ilmoitti perustavansa uuden IRC-verkon nimeltään Libera.chat Andrew Leen ottaessa Freenoden haltuunsa.[7]

Verkkopalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freenodessa on käytössä mm. seuraavat verkkopalvelut:

NickServ
NickServ on verkkopalvelu, johon voi rekisteröidä oman nimimerkkinsä eli näyttönimensä (engl. nickname). NickServ pitää tällöin huolta siitä, että kukaan muu ei voi käyttää rekisteröidyn käyttäjän nimimerkkiä.
ChanServ
ChanServ on kanavien ylläpitäjille suunnattu palvelu, jolla pystyy mm. estämään kanavan valtaamisen (engl. takeover) ja jakelemaan kanavalla operaattorinoikeuksia (engl. channel operator eli chanop tai vain op). Chanservin käyttäminen vaatii NickServiin rekisteröitymistä.
MemoServ
NickServiin rekisteröitynyt käyttäjä voi lähettää MemoServin avulla viestejä toiselle rekisteröityneelle käyttäjälle, vaikka tämä ei olisi parhaillaan yhteydessä IRC:hen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Freenode.