Matti Kuusla

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matti Kuusla toukokuussa 2010.

Matti ”Pikkis” Kuusla (s. 7. elokuuta 1933[1] Helsinki) on suomalainen humoristisiin rooleihin keskittynyt näyttelijä. Hän kuului Uuden Iloisen Teatterin perustajajäseniin.

Kuusla aloitti filmiuransa jo lapsena Suomi-filmeissä (Suomisen Olli rakastuu, 1944). Hänellä oli oma televisiosarja Piikkis. Joukkio Marjatta Leppänen, Matti Kuusla ja Jukka Virtanen on esiintynyt lukuisissa televisio-ohjelmissa, joissa Kuuslan rooli on ollut olla lyhyt ja hauska – samantyylinen hahmo kuin Pekka Puupään kaveri Pätkä.

Kuusla on käsikirjoittanut useita show- ja muita ohjelmia, ja hän vastasi UIT:n tuotannoista vuosina 1979–2001.

Kuusla muodosti yhdessä Jukka Virtasen ja Aarre Elon kanssa VEK:n. VEK oli tekemässä muun muassa Lumilinnaa, joka voitti Euroopan televisioyhtiöiden Kultainen ruusu ‑kilpailun.[2]

Kuuslan vanhemmat olivat näyttelijät Arvo Kuusla ja Irja Kuusla. Hänen veljensä oli elokuvaaja Mauno Kuusla. Matti Kuusla kirjoitti ylioppilaaksi Lapinpuiston yhteislyseosta vuonna 1953.

Matti Kuusla omisti Suomen ensimmäisen Futuro-talon, joka sijaitsi Hirvensalmella kesämökkinä, ja siirrettiin Espooseen WeeGee-museoon syksyllä 2011.[3]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elonetissä on merkintöjä Kuuslan 43 elokuvasta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.