Luettelo ei-YK-vetoisista kriisinhallintaoperaatioista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo ei-YK vetoisista kriisinhallintaoperaatioista. Luettelot ovat kronologisia maanosittain.

Muut kriisinhallintaoperaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajankohta Operaatio Operaation johto Sijainti Konflikti
1982 Multinational Force and Observers (MFO)[1] Australian lippu Australia
Kanada
Kolumbia
Tšekin lippu Tšekki
Fidži
Ranskan lippu Ranska
Unkarin lippu Unkari
Italia
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Norjan lippu Norja
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Uruguayn lippu Uruguay
Siinain niemimaa Camp-Davidin sopimuksen valvonta
19871990 Indian Peace Keeping Force (IPKF)[2] Intia Sri Lankan lippu Sri Lanka Sri Lankan sisällissota
1988 Operation Cactus [3] Intia Malediivien lippu Malediivit Malediivien vallankaappaus
Sri Lankan sisällissota
19901995 Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG)[4] Länsi-Afrikan talousyhteisö Liberia Ensimmäinen Liberian sisällissota
1992 Operation Maritime Monitor[5] Flag of NATO.svg Nato Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Bosnia ja Hertsegovina Bosnian sota
1992-1993 Operation Sky Monitor[6] Flag of NATO.svg Nato Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Bosnia ja Hertsegovina Bosnian sota
1992-1993 Operation Maritime Guard[7] Flag of NATO.svg Nato Adrianmeri Bosnian sota
1993-1996 Operation Sharp Guard[8] Flag of NATO.svg Nato Adrianmeri Bosnian sota
1993-1995 Operation Deny Flight[9] Flag of NATO.svg Nato Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Bosnia ja Hertsegovina Bosnian sota
1996-2004 Stabilization Force (SFOR) [10] Flag of NATO.svg Nato Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Bosnia ja Hertsegovina Bosnian sota
1995 Operation Deliberate Force[11] Flag of NATO.svg Nato Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Bosnia ja Hertsegovina Bosnian sota
19951996 Implementation Force (IFOR)[12] Flag of NATO.svg Nato Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Bosnia ja Hertsegovina Jugoslavian hajoamissodat
19962004 Implementation Force (IFOR)[12] Flag of NATO.svg Nato Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Bosnia ja Hertsegovina Jugoslavian hajoamissodat
19972000 Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG)[4] Länsi-Afrikan talousyhteisö Sierra Leonen lippu Sierra Leone Sierra Leonen sisällissota
1999 Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG)[4] Länsi-Afrikan talousyhteisö Guinea-Bissau Guinea-Bissaun väkivalta
1999 Operation Allied Force[13] Flag of NATO.svg Nato Serbia ja Montenegron lippu Serbia ja Montenegro Kosovon sota
1999 Kosovo Force (KFOR)[14] Flag of NATO.svg Nato Kosovo Kosovon sota
2001 International Security Assistance Force (ISAF) [15] Flag of NATO.svg Nato Afganistanin lippu Afganistan Afganistanin sota
2003 Regional Assistance Mission to Solomon Islands (RAMSI)[16] Australian lippu Australia
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret Salomonsaarten sisällissota
2003 Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG)[4] Länsi-Afrikan talousyhteisö Liberia Toinen Liberian sisällissota
2003 European Union Force Concordia (EUFOR Concordia) Euroopan unionin lippu Euroopan Unioni Makedonian lippu. Makedonia Makedonian konflikti
2004 African Union Mission in Sudan (AMIS) Afrikan Unioni Sudanin lippu Sudan Darfurin konflikti
2004- European Union Force Althea (EUFOR Althea)[17] Euroopan unionin lippu Euroopan Unioni Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina Daytonin rauhansopimuksen valvonta
2006 European Union Force RD Congo (EUFOR RD Congo)[18] Euroopan unionin lippu Euroopan Unioni Kongon demokraattinen tasavalta Kongon vuoden 2006 vaalien valvonta
2006 Operation Astute[19] Australian lippu Australia
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Malesian lippu Malesia
Portugalin lippu Portugali
Itä-Timor Itä-Timorin väkivalta
2002 Combined Maritime Forces[20] Australian lippu Australia
Bahrainin lippu Bahrain
Belgian lippu Belgia
Kanada
Tanskan lippu Tanska
Ranskan lippu Ranska
Saksan lippu Saksa
Kreikka
Italia
Japani
Jordania
Korean tasavalta
Kuwait
Alankomaiden lippu Alankomaat
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Malesian lippu Malesia
Pakistanin lippu Pakistan
Portugalin lippu Portugali
Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Singaporen lippu Singapore
Espanjan lippu Espanja
Thaimaan lippu Thaimaa
Turkin lippu Turkki
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Adeninlahti,Omaninlahti
Arabianmeri,Punainenmeri
Intian valtameri
Afrikan sarven merirosvous
2007 African Union Mission to Somalia (AMISOM)[21] Afrikan Unioni Somalian lippu Somalia Somalian sota 2006-
2007- European Union Force Chad/CAR (EUFOR Tchad/RCA)[22] Euroopan unionin lippu Euroopan Unioni Tšadin lippu Tšad
Keski-Afrikan tasavalta
Sudanin ja Tšadin konfklikti
2008 European Union Naval Force Somalia (EUNAVFOR Somalia)[23] Euroopan unionin lippu Euroopan Unioni Somalian rannikko ja Adeninlahti Afrikan sarven merirosvous
2009 Ocean Shield[24] Flag of NATO.svg Nato Somalian rannikko ja Adeninlahti Afrikan sarven merirosvous
2011 Operation Ellamy[25] Flag of NATO.svg Nato (Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannian johtama) Flag of Libya (1977-2011).svg Libyan ilmatila Libyan sisällissota
2011 Opération Harmattan[26] Flag of NATO.svg Nato (Ranskan lippu Ranskan johtama) Flag of Libya (1977-2011).svg Libyan ilmatila Libyan sisällissota
2011 Operation Mobile[27] Flag of NATO.svg Nato ( Kanadan johtama) Flag of Libya (1977-2011).svg Libyan ilmatila Libyan sisällissota
2011 Operation Odyssey Dawn[28] Flag of NATO.svg Nato Flag of Libya (1977-2011).svg Libyan ilmatila Libyan sisällissota
2011 Operation Unified Protector[29] Flag of NATO.svg Nato Flag of Libya (1977-2011).svg Libyan ilmatila Libyan sisällissota
2013 Operation Serval[30] Ranskan lippu Ranska Malin lippu. Mali Malin sisällissota 2012
2013 International Support Mission in the Central African Republic (MISCA) Afrikan unioni Keski-Afrikan tasavalta Keski-Afrikan kriisi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Multinational Force & Observers mfo.org (englanniksi)
  2. http://www.indianchild.com/india_peace_keeping_operations.htm India Peace keeping operations (englanniksi)
  3. Operation Cactus www.bharat-rakshak.com]
  4. a b c d Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group african-union.org (englanniksi)
  5. [http://www.globalsecurity.org/military/ops/maritime_monitor.htm Operation Maritime Monitor www.globalsecurity.org Operation Maritime Monitor
  6. Operation Skyu Monitor www.afhso.af.mil]
  7. Operation Maritime Guard www.globalsecurity.org
  8. Operation Sharp Guard www.nato.int/ifor
  9. Operation Deny Flight www.globalsecurity.org
  10. Stabilization Force www.nato.int/sfor
  11. Operation Deliberate Force www.nato.int
  12. a b Implementation Force nato.int/ifor (englanniksi)
  13. Operation Allied Force nato.int/kosovo
  14. Kosovo Force nato.int/kfor(englanniksi)
  15. International Security Assistance Force nato.int/isaf (englanniksi)
  16. Regional Assistance Mission to Solomon Islands ramsi.org (englanniksi)
  17. European Union Force Althea euforbih.org (englanniksi)
  18. European Union Force RD Congo euforbih.org (englanniksi)
  19. Operation Astute Australian Government Department of Defence defence.gov.au (englanniksi)
  20. Combined Maritime Forces .combinedmaritimeforces.com (englanniksi)
  21. African Union Mission to Somalia africa-union.org (englanniksi)
  22. European Union Force Tchad/Central consilium.europa.eu (englanniksi)
  23. European Union Naval Force Somalia www.eunavfor.eu(englanniksi)
  24. Operation Ocean Shield www.nato.int(englanniksi)
  25. Operation Ellamy www.raf.mod.uk
  26. Opération Harmattan www.defense.gouv.fr
  27. Operation Mobile www.forces.gc.ca
  28. Operation Odyssey Dawn www.defense.gov
  29. Unified Protector www.nato.int]
  30. "France begins Mali military intervention", Al Jazeera, 11 January 2013. Luettu 11 January 2013.