Darfurin konflikti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sudan; Darfur merkitty vihreällä.

Darfurin konflikti on Sudanissa, läntisessä Darfurin maakunnassa vuodesta 2003 käynnissä ollut aseellinen konflikti, jonka seurauksena on Yhdistyneiden kansakuntien arvioiden mukaan kuollut jopa 300 000[1] ihmistä ja kotinsa on joutunut jättämään 2,5 miljoonaa[2]. 200 000 pakolaista on paennut länteen, Tšadin puolelle.

Osapuolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin osapuolina ovat Sudanin hallitus, hallituksen tukemat arabipaimentolaisten puolisotilaalliset janjaweed-joukot ja maanviljelijäheimoista koostuneet ei-arabien kapinallisryhmät. Kriisin taustalla on nähty maanviljelijöiden ja paimentolaisten välinen resurssikilpailu. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan kriisin taustalla on ilmaston lämpenemisen aiheuttama kuivuus, joka on johtanut yhä kovenevaan kilpailuun vesi- ja ruokavaroista viimeisen parin vuosikymmenen aikana.[3]

Pääasiallisia kapinallisryhmiä on kolme: kaksi Sudanina vapautusarmeijan (SLA) osaa ja Gibril Ibrahimin johtama Justice and Equality Movement (JEM). Joukot ovat taistelleen paikallistasolla myös keskenään, lähinnä luonnonvarojen hallinnasta. Vuonna 2011 nämä kolme liittyivät SPLM-North-kapinallisten kanssa Sudanin vallankumousrintamaksi Sudan Revolutionary Front (SRF).[4]

Janjaweed-joukkojen on todettu syyllistyneen etniseen puhdistukseen, johon on kuulunut laajamittaisia, systemaattisia ja suunniteltuja siviilien joukkomurhia ja joukkoraiskauksia. Raiskaukset ovat olleet tehokas keino hajottaa paikallisia yhteisöjä, sillä raiskattu nainen on kulttuurin mukaan kunniaton ja huono[5]. Miehen pitää jättää raiskattu vaimonsa ja perheen karkottaa raiskattu tyttärensä, jotta perheen kunnia säilyisi[6] Raiskattuja on jopa tapettu perheenjäsentensä toimesta[6] Näin kulttuurin ja identiteetin kannalta tärkeät perheiden ja sukujen siteet hajoavat.

Kameleilla ratsastavat Janjaweed-joukot ovat tehneet yllätyshyökkäyksiä mustien kyliin Sudanin ilmavoimien ensin pommitettua niitä, ja poistuneet pian tapettuaan ja raiskattuaan ensin ihmisiä, ja sytytettyään rakennuksia palamaan. Mustien aseistautuneet joukot ovat lähes aina tulleet apuun liian myöhässä vain todetakseen jo tehdyn tuhotyön. Useat kylät ovat autioituneet, ja tuhannet ovat joutuneet pakolaisiksi.

On kiistelty siitä, pitäisikö tapahtumia luonnehtia kansanmurhaksi. Esimerkiksi Yhdysvallat on käyttänyt kyseistä termiä Darfurin tapahtumista. YK:n asiantuntijaryhmä päätyi kuitenkin vuonna 2005 siihen tulokseen, että Sudanin hallituksen ja janjaweedien julmuuksia ei voida osoittaa suunnitelmallisiksi eikä konfliktia voi siksi julistaa kansanmurhaksi.

Ensimmäiset sotarikossyytteet luettiin helmikuussa 2007, kun Haagin Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) luki syytteet muun muassa Sudanin entiselle sisäministerille Ahmad Harunille ja janjaweed-komentaja Ali Koshaibille. Sudan on kieltäytynyt luovuttamasta syytettyjä.

Konflikti on myös uhannut laajentua, sillä aseellisia taisteluja ja massiivisia pakolaisvirtoja on Tšadin itäosissa. Tšad puolestaan lähetti marraskuussa 2006 sotajoukkojaan Keski-Afrikan tasavaltaan tšadilaisten kapinallisten perään, jotka olivat sotkeutuneet Darfurin väkivaltaisuuksiin.

Artikkelissa käytetyt lyhenteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AU: Afrikan unioni
DDPD - Doha Document for Peace in Darfur (2011)
DLF: Darfur Liberation Front – Darfurin vapautusrintama
JEM: Justice and Equality Movement – Oikeuden ja tasa-arvon liike
SLA: Sudan Liberation Army – Sudanin vapautusrintama
SLM: Sudan Liberation Movement – Sudanin vapautusliike
SPLA: Sudan People's Liberation Army – Sudanin kansan vapautusarmeija

Konfliktin historiaa 2003–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin alkamisajankohdaksi mainitaan tavallisesti 26. helmikuuta 2003, kun Darfurin vapautusrintamaksi (DLF) itseään kutsuva joukko ilmoitti julkisesti olevansa vastuussa Goloon tehdystä hyökkäyksestä. Darfurissa oli ollut levotonta myös ennen tätä hyökkäystä, kun kapinalliset olivat hyökänneet poliisiasemia, armeijan tukikohtia ja sotilassaattueita vastaan. Hallitus oli tehnyt suuria ilmaiskuja Marrah-vuoristossa sijaitseviin kapinallisten tukikohtiin. Kapinallisten ensimmäinen sotilastoimi oli onnistunut hyökkäys vuoristossa armeijan joukkojen kimppuun 25. helmikuuta 2002, ja Sudanin hallitus oli ollut tietoinen yhdistyneistä kapinallisjoukoista aina kesäkuussa 2002 Golon poliisiasemalle tehdystä hyökkäyksestä lähtien. Julie Flint ja Alex de Waal toteavat, että kapinaliikkeen alku tulisi ennemmin sijoittaa 21.7.2001, kun zaghawojen ja furien joukot tapasivat Abu Gamrassa ja vannoivat Koraanin ääressä tekevänsä yhteistyötä puolustaakseen kyliään hallituksen tukemilta hyökkäyksiltä[7]. Lähes kaikki Darfurin asukkaat ovat muslimeja, samoin kuin janjaweedit ja pääkaupunki Khartumissa olevat hallituksen johtajat.

25. maaliskuuta kapinalliset valtasivat Tšadin rajalla sijaitsevan Tinen kaupungin ja saivat huomattavan määrän tarvikkeita ja aseita. Vaikka presidentti Omar al-Bashir uhkasi "päästää armeijan irti", sotavoimilla ei ollut juuri reservejä käytettävissä. Armeija oli jo käytössä sekä etelässä, jossa toinen Sudanin sisällissota oli vähitellen päättymässä, että idässä, jossa Eritrean tukemat kapinalliset uhkasivat vastavalmistunutta öljyputkea. Kapinalliset käyttivät Toyota Land Cruiser -maastoautoja nopeissa sissi-iskuissa, joiden torjuminen osoittautui aavikko-olosuhteisiin tottumattomalle armeijalle lähes mahdottomaksi. Sen vuoristoon tekemät ilmaiskut olivat kuitenkin tuhoisia.

25. huhtikuuta 2003 kello 5:30 SLA:n ja JEMin joukot tekivät yhteishyökkäyksen al-Fashiriin 33 Land Cruiserin avulla. Seuraavan neljän tunnin kuluessa tuhottiin hallituksen mukaan neljä Antonov-pommikonetta sekä helikopteria (seitsemän kapinallisten mukaan), 75 sotilasta, lentäjää ja teknikkoa kuoli ja 32 jäi vangeiksi, mukaan lukien tukikohdan komentaja. Kapinalliset menettivät 900 henkeä. Hyökkäys oli koko Sudanin sotahistorian onnistunein: 20 vuoden aikana SPLA ei ollut koskaan tehnyt etelässä vastaavanlaista operaatiota.

Janjaweedit taistelevat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsia pakolaisleirillä

Al-Fashirin isku oli käännekohta niin sotilaallisesti kuin henkisestikin. Asevoimat oli nöyryytetty, ja hallitus oli joutunut strategisesti vaikeaan tilanteeseen. Armeija tarvitsi uudelleenkoulutusta ja uusia miehiä jotta taistelu olisi mahdollista uudenlaisessa sodassa. Lisäksi Darfurin joukkojen moraalista ei ollut varmuutta. Vastuu sodan viemisestä loppuun annettiin Sudanin tiedustelupalvelulle. Tästä huolimatta kapinalliset voittivat 38 taistelusta 34. Toukokuussa SLA tuhosi pataljoonan Kutumissa; 500 kaatui ja 300 otettiin vangeiksi. Kesäkuun puolessavälissä 250 kaatui Tinen toisessa hyökkäyksessä. SLA alkoi levittäytyä itään, ja sota uhkasi levitä Kordofaniin.

Tässä vaiheessa hallitus vaihtoi strategiaa. Koska armeija kärsi jatkuvia tappioita, sotaonni riippui kolmesta elementistä: tiedustelusta, ilmavoimista ja Janjaweedeistä, jotka olivat aseistettuja Baggaran paimentolaisia. Hallitus oli aloittanut heidän ohjaamisensa masalitien kansannousun aikoihin vuosina 19961999. Janjaweedit olivat uuden strategian tärkein elementti. Armeijan resursseja virtasi Darfuriin ja janjaweedeistä tehtiin puolisotilaallinen joukko, joilla oli viestintävälineet sekä tykistö. Seuraukset eivät tulleet kenellekään yllätyksenä: vastaavat toimenpiteet Nuba-vuorilla ja eteläisillä öljykentillä olivat aiempina vuosikymmeninä johtaneet valtaviin ihmisoikeusrikoksiin ja väestön pakkosiirtoihin.

Tuhottuja kyliä elokuussa 2004. (Lähde: DigitalGlobe, Inc. ja USA:n ulkoministeriö USAIDin kautta)

Paremmin aseistautuneet janjaweedit saivat pian yliotteen. Kevääseen 2004 mennessä useita tuhansia – enimmäkseen ei-arabeja – oli surmattu ja jopa miljoona ihmistä oli ajettu kodeistaan. Alueella koitti valtava humanitäärinen kriisi, joka muuttui kansainväliseksi, kun 100 000 pakolaista pakeni janjaweedeja Tšadiin ja Tšadin joukot kohtasivat janjaweedit rajalla. Yli 70 janjaweedia sekä kymmenen Tšadin sotilasta kaatui yhdessä huhtikuussa käydyssä taistelussa. YK:n tarkkailijat totesivat, että ei-arabien asuttamia kyliä valikoitiin samalla kun arabien kylät jätettiin rauhaan:

23 Fur-kylää Shattayan hallintoalueella on tyhjennetty kokonaan asukkaista, omaisuus on varastettu ja kylät poltettu maan tasalle. Ryhmä havaitsi useita tällaisia paikkoja ajaessaan alueella kahden päivän ajan. Samalla näiden tuhottujen paikkojen vieressä on koskemattomia, asuttuja ja toimivia arabiasutuksia. Paikoitellen tuhotun Fur-kylän ja arabikylän välinen etäisyys on alle 500 metriä.[8]

Tšad toimi välittäjänä N'Djamenan neuvotteluissa 2004, jotka johtivat huhtikuun 8. päivän humanitääriseen tulitaukosopimukseen. Sopimuksen allekirjoittivat Sudanin hallitus, JEM ja SLM, mutta JEMistä irtosi siipi, Kansallinen uudistuksen ja kehityksen liike, joka ei osallistunut neuvotteluihin tai allekirjoittanut sopimusta. Janjaweedien ja kapinallisten hyökkäykset jatkuivat tulitauosta huolimatta. Afrikan unioni muodosti tulitaukokomitean tarkkailemaan tulitauon pitävyyttä.

Kriisin laajuus herätti varoituksia uhkaavasta katastrofista, kun YK:n pääsihteeri Kofi Annan varoitti, että kansanmurha on pelottavan lähellä Darfurissa. Janjaweedien kampanjan laajuus toi mieleen Ruandan kansanmurhan tapahtumat, mutta tämän vertauksen Sudanin hallitus kiisti voimakkaasti. Riippumattomat tarkkailijat totesivat, että käytetyt menetelmät – siviilien, lasten ja vauvojen silpominen ja tappaminen – muistuttivat enemmän Jugoslavian sodan etnisiä puhdistuksia. Lisäksi varoitettiin, että alueen eristyneisyys merkitsi myös sitä, että sadat tuhannet olivat avun ulottumattomissa. Brysselissä toimiva Kansainvälinen kriisiryhmä ilmoitti toukokuussa 2004, että yli 350 000 ihmistä oli vaarassa menehtyä nälkään ja tauteihin.[9]

10. heinäkuuta 2005 SPLA:n entinen johtaja John Garang vannoi virkavalansa Sudanin varapresidenttinä. 30. heinäkuuta hän sai surmansa helikopterionnettomuudessa[10]. Hänen kuolemallaan oli pitkäaikaisia vaikutuksia, ja neuvottelut Darfurin eri kapinallisryhmien kanssa etenivät hitaasti.

Sudanin rajalla sijaitsevaan Adren kaupunkiin hyökättiin joulukuussa 2005, ja 300 kapinallista sai surmansa. Sudania syytettiin hyökkäyksestä. Alueen kiristynyt tilanne sai Tšadin hallituksen julistamaan Sudanin viholliseksi ja kutsumaan kansalaiset yhteiseen rintamaan taistelussa "yhteistä vihollista" vastaan.

Toukokuun sopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minni Minnawi lehdistötilaisuudessa USA:n presidentti George W. Bushin kanssa allekirjoitettuaan toukokuun sopimuksen.

5. toukokuuta 2006 Sudanin hallitus solmi sopimuksen Minni Minnawin johtaman SLA:n siiven kanssa. Kaksi pienempää ryhmää, Oikeuden ja Tasa-arvon liike sekä SLA:n siipi, kuitenkin hylkäsivät sopimuksen. Sopimuksen takana olivat USA:n Robert B. Zoellick, AU:n puolesta työskentelevä Salim Ahmed Salim, AU:n edustajia sekä muita Abujassa toimivia ulkomaisia virkamiehiä. Sopimuksessa sovittiin janjaweed-joukkojen aseistariisumisesta sekä kapinallisjoukkojen hajottamisesta ja uudelleensijoittamisesta armeijaan.[11]

Heinä–elokuu 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelut alkoivat uudelleen, ja heinäelokuussa maailman suurin avustusoperaatio oli vaarassa katketa, kun kansainväliset avustusorganisaatiot harkitsivat poistumista maasta henkilöstöön kohdistuneiden jatkuvien hyökkäysten vuoksi. YK:n pääsihteeri Kofi Annan pyysi alueelle 17 000 miehen kansainvälistä rauhanturvajoukkoa, joiden tuli korvata AU:n 7 000 hengen joukot.[12]

Vuodet 2007 - 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 kansainvälinen yhteisö kiinnitti huomiota kasvavaan väkivaltaan. YK:n turvallisuusneuvosto teki tilanteesta neljä päätöslauselmaa, ja Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi ensimmäiset pidätysmääräykset Darfurin tapahtumien johdosta.[13]

31. heinäkuuta 2007 turvallisuusneuvosto ratifioi sopimuksen, jolla muodostettiin YK:n ja Afrikan unionin yhteinen rauhanturvaoperaatio UNAMID. Operaatioon osallistuvien 26 000 sotilaan mobilisoiminen kävi hitaasti, Tšadin vallankaappaus lisäsi levottomuutta alueella ja vuonna 2008 pakolaisten määrä saavutti kaikkien aikojen korkeimman lukeman.[13]

Vuonna 2009 Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi pidätysmääräyksen presidentti Omar al-Bashirista. 13 kansainvälistä avustusjärjestöä karkotettiin Darfurista.[13]

Maaliskuussa 2010 allekirjoitettiin heikko rauhansopimus, ja laajat rauhanneuvottelut alkoivat Dohassa vuoden loppupuolella.[13]

Heinäkuussa 2011 Etelä-Sudan äänesti itsenäisyyden puolesta, ja tuore kapinallishallitus allekirjoitti Dohan sopimuksen (DDPD).[13]

Rauhansopimus osoittautui riittämättömäksi, ja väkivaltaisuudet jatkuivat myös vuonna 2012.[13]

Elokuussa 2013 Sudanin hallitus ilmoitti, että Dohan sopimus on mahdollisten jatkosopimusten pohjana. Kapinalliset olivat vaatineet Dohan paperin hylkäämistä ja neuvottelujen aloittamista puhtaalta pöydältä.[14]

Valokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Darfur deaths 'could be 300,000' 23. huhtikuuta 2008. BBC News. (englanniksi)
 2. de Montesquiou, Alfred: African Union Force Ineffective, Complain Refugees in Darfur 15. lokakuuta 2006. Washington Post. Viitattu 26. toukokuuta 2007.
 3. http://www.yle.fi/uutiset/24h/id62740.html
 4. Darfur conflict: Sudan's bloody stalemate 29.4.2013. BBC. Viitattu 7.9.2013.
 5. [1]
 6. a b [2].
 7. Flint, Julie & de Waal, AlexDarfur: A Short History of a Long War, s. 76–77. Lontoo: Zed Books, maaliskuu 2006. ISBN 1-84277-697-5.
 8. United Nations Resident Coordinator (UN RC): United Nations Inter-Agency Fact Finding and Rapid Assessment Mission: Kailek Town, South Darfur 25. huhtikuuta 2004. ReliefWeb. Viitattu 26. toukokuuta 2007.
 9. 'Dozens killed' in Sudan attack 24. toukokuuta 2004. BBC. Viitattu 26. toukokuuta 2007.
 10. Sudan VP Garang killed in crash 1. elokuuta 2005. BBC. Viitattu 26. toukokuuta 2007.
 11. Main parties sign Darfur accord 5. toukokuuta 2006. BBC. Viitattu 26. toukokuuta 2007.
 12. Annan outlines Darfur peace plans 2. elokuuta 2006. BBC. Viitattu 26. toukokuuta 2007.
 13. a b c d e f Darfur Crisis Timeline Center for American Progress. Viitattu 7.9.2013.
 14. Sudan: Doha Document Remains the Basis of Any Peace Deal in Darfur, El-Sissi All Africa. Viitattu 7.9.2013.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Flint, Julie & de Waal, Alex: Darfur: Pitkän sodan lyhyt historia. (Darfur: A short history of a long war, 2005.) Suomennos: Kirsi Komonen. Helsinki: Like: Suomen rauhanpuolustajat, 2006. ISBN 952-471-740-9.