Luettelo Kansainyhteisön jäsenvaltioista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Kansainyhteisön jäsenistä. Luettelossa jäsenyyden jäädytettäminen (engl. suspend) tarkoittaa sitä, että jäsenvaltio ei saa osallistua Kansainyhteisön johtajien ja ministerien kokouksiin, mutta se on edelleen jäsenenä Kansainyhteisössä. Vuonna 2013 Kansainyhteisössä oli 53 jäsenvaltiota, joista kaikki paitsi kaksi Afrikan valtiota (Ruanda ja Mosambik) ovat joskus olleet osana brittiläistä imperiumia.[1]


Nykyiset jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio[2] Liittymisvuosi [2] Maanosa [2]
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda 1981 Pohjois-Amerikka
Australian lippu Australia 1931 Oseania
Bahaman lippu Bahama 1973 Pohjois-Amerikka
Bangladeshin lippu Bangladesh 1972 Aasia
Barbadoksen lippu Barbados 1966 Pohjois-Amerikka
Belizen lippu Belize 1981 Pohjois-Amerikka
Botswanan lippu Botswana 1966 Afrikka
Brunein lippu Brunei 1984 Aasia
Kamerun 1995 Afrikka
Kanada 1931 Pohjois-Amerikka
Kypros 1961 Eurooppa
Dominican lippu Dominica 1978 Pohjois-Amerikka
Fidži erosi vuonna 1987, liittyi uudelleen vuonna 1997, jäsenyys jäädytettiin vuonna 2000, palasi uudelleen jäseneksi vuonna 2001, jäsenyys jäädytettiin uudelleen vuonna 2006. Jäsendyyden jäätynyt tila keskeytettiin 2014.[3] 1970 Oseania
Gambia erosi vuonna 2013 , liittyi uudelleen vuonna 2018 1965 Afrikka
Ghana 1957 Afrikka
Grenada 1974 Pohjois-Amerikka
Guyana 1966 Etelä-Amerikka
Intia 1947 Aasia
Jamaika 1962 Pohjois-Amerikka
Kenia 1963 Afrikka
Kiribati 1979 Oseania
Lesotho 1966 Afrikka
Malawin lippu Malawi 1964 Afrikka
Malesian lippu Malesia 1957 Aasia
Maltan lippu Malta 1964 Eurooppa
Mauritiuksen lippu Mauritius 1968 Afrikka
Mosambikin lippu Mosambik 1995 Afrikka
Namibian lippu Namibia 1990 Afrikka
Naurun lippu Nauru 1968 Oseania
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 1931 Oseania
Nigerian lippu Nigeria jäsenyys jäädeytettiin vuonna 1995
liittyi uudelleen vuonna 1999
1960 Afrikka
Pakistanin lippu Pakistan erosi vuonna 1972, liittyi uudelleen vuonna 1989
jäsenyys jäädytettiin vuonna 1999, liittyi uudelleen vuonna 2004
jäsennyys jäädytettiin uudelleen vuonna 2007, liittyi uudelleen vuonna 2008
1947 Aasia
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 1975 Oseania
Ruandan lippu Ruanda 2009 Afrikka
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis 1983 Pohjois-Amerikka
Saint Lucian lippu Saint Lucia 1979 Pohjois-Amerikka
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit 1979 Pohjois-Amerikka
Samoan lippu Samoa 1970 Oseania
Seychellien lippu Seychellit 1976 Afrikka
Sierra Leonen lippu Sierra Leone 1961 Afrikka
Singaporen lippu Singapore 1966 Aasia
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 1978 Oseania
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka erosi vuonna 1961 palasi
uudelleen jäseneksi vuonna 1994
1931 Afrikka
Sri Lankan lippu Sri Lanka 1948 Aasia
Swazimaan lippu Swazimaa 1968 Afrikka
Tansanian lippu Tansania 1961 Afrikka
Tongan lippu Tonga 1970 Oseania
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 1962 Pohjois-Amerikka
Tuvalun lippu Tuvalu 1978 Oseania
Ugandan lippu Uganda 1962 Afrikka
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1931 Eurooppa
Vanuatun lippu Vanuatu 1980 Oseania

Entiset jäsenvatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio[3] Liittymisvuosi [3] Maanosa[3] Eroamisvuosi[3]
Malediivien lippu Malediivit 1985 Afrikka erosi vuonna 2013 vapaaehtoisesti
Irlanti 1931 Eurooppa 2016
Zimbabwen lippu Zimbabwe jäsenyys jäädytettiin vuonna 2002. Erosi vapaaehtoisesti vuonna 2003 1980 Afrikka 2003

Lakkautetut jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio (historiallinen) liittyi maanosa hajosi liittyi osaksi (valtiota) lisätietoa
Malaijan liittovaltio Malaijan liittovaltio 1957 Aasia 1963 Malesian lippu Malesiaa Muodosti Malaijan, Singaporen (itsenäistyi vuonna 1965), Sabahin ja Sarawakin kanssa Malesian.
Dominion of Newfoundland Red Ensign.svg Newfoundland 1931 Pohjois-Amerikka 1934 Kanadaa Newfoundland oli ensimmäisiä vuoden 1931 Westminsterin säädöksen soveltajia. Jäädytettiin vuonna 1934. Newfoundland liittyi osaksi Kanadaa vuonna 1949.
Flag of Zanzibar (January-April 1964).svg Sansibar 1963 Afrikka 1964 Tansanian lippu Tansania Sansibar ja Tanganjika yhdistyivät vuonna 1964 Tansaniaksi.
Tanganjikan lippu Tanganjika 1961 Afrikka 1964 Sansibar ja Tanganijka yhdistyivät vuonna 1964 Tansaniaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC: Rwanda becomes a member of the Commonwealth
  2. a b c Commonwealth Members (Member countries) The Commonwealth. Viitattu 26.1.2014.
  3. a b c d e Commonwealth Withdrawals and Suspension Commonwealth. Viitattu 26.1.2014.