Luettelo Alankomaiden puolueista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli on luettelo Alankomaiden puolueista.[1]

Nykyiset parlamenttipuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue Politiikka Jäsenet
Nimi Lyhenne Puheenjohtaja Asemointi Ideologia Edustajainhuone Senaatti Euroopan parlamentti
Vapauden ja demokratian kansanpuolue VVD Mark Rutte keskusta-oikeisto konservatiiviliberalismi, talousliberalismi
34 / 150
12 / 75
5 / 29
Demokraatit 66 D66 Sigrid Kaag keskusta sosiaaliliberalismi, liberalismi, progressivismi
24 / 150
7 / 75
2 / 29
Vapauspuolue PVV Geert Wilders oikeisto, äärioikeisto oikeistopopulismi, kansalliskonservatismi, nationalismi
17 / 150
5 / 75
1 / 29
Kristillisdemokraattinen puolue CDA Wopke Hoekstra keskusta, keskusta-oikeisto kristillisdemokratia, arvokonservatismi
15 / 150
9 / 75
5 / 29
Työväenpuolue PvdA Lilianne Ploumen keskusta-vasemmisto sosiaalidemokratia, progressivismi
9 / 150
6 / 75
6 / 29
Sosialistinen puolue SP Lilian Marijnissen vasemmisto demokraattinen sosialismi, sosiaalidemokratia, euroskeptismi
9 / 150
4 / 75
0 / 29
Vihreä vasemmisto GL Jesse Klaver keskusta-vasemmisto, vasemmisto vihreä liike, sosiaaliliberalismi, EU-myönteisyys
8 / 150
8 / 75
3 / 29
Eläinpuolue PvdD Esther Ouwehand vasemmisto eläinten oikeudet, eläinten hyvinvointi, ympäristönsuojelu
6 / 150
3 / 75
1 / 29
Foorumi Demokratialle FvD Thierry Baudet oikeisto, äärioikeisto kansalliskonservatismi, oikeistopopulismi, suora demokratia
5 / 150
3 / 75
0 / 29
Kristillinen Unioni CU Gert-Jan Segers keskusta-oikeisto kristillisdemokratia, arvokonservatismi, euroskeptismi
5 / 150
4 / 75
1 / 29
Reformoitu puolue SGP Kees van der Staaij oikeisto kristillinen oikeisto, arvokonservatismi, teokratia
3 / 150
2 / 75
1 / 29
JA21 JA21 Joost Eerdmans oikeisto konservatiiviliberalismi, oikeistopopulismi, maahanmuuttokriittisyys
3 / 150
7 / 75
1 / 29
Volt Alankomaat Volt Laurens Dassen keskusta sosiaaliliberalismi, eurooppalainen federalismi, EU-myönteisyys
3 / 150
0 / 75
0 / 29
DENK DENK Farid Azarkan keskusta-vasemmisto identiteettipolitiikka, sosiaalidemokratia, monikulttuurisuus
3 / 150
0 / 75
0 / 29
50PLUS 50+ Jan Nagel keskusta eläkeläisten asiat, populismi, euroskeptismi
0 / 150
2 / 75
0 / 29
Maanviljelijä – Kansalainen-liike BBB Caroline van der Plasn keskusta-oikeisto agrarismi, maaseudun kehittäminen, ruokapolitiikka
1 / 150
0 / 75
0 / 29

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parties and Elections in Europe www.parties-and-elections.eu. Viitattu 15.5.2021.