Reformoitu puolue (Alankomaat)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Reformoitu puolue (Alankomaat)
Staatkundig Gereformeerde Partij

Staatkundig Gereformeerde Partij logo.svg

Perustettu 24. huhtikuuta 1918
Johto Kees van der Staaij
Ideologia Arvokonservatismi
Nuorisojärjestö SGP-jongeren
Värit Sininen ja oranssi
Kotisivu www.sgp.nl

Reformipuolue (holl. Staatkundig Gereformeerde Partij) on hollantilainen puolue, joka edustaa kalvinisteja. Se on perustettu 1918 ja on siten maan vanhin puolue. Puolue pyrkii luomaan Raamattuun perustuvan valtion. Se ei ole ikinä osallistunut hallitukseen.

SGP perustettiin 24. huhtikuuta 1918. Perustajat erosivat Anti-Revolutionaire Partij'sta, koska eivät hyväksyneet ARP:n tukemaa naisten äänioikeutta ja vastustivat liittoa katolilaisten Algemeene Bondin kanssa. Perustamisaikana johtavana hahmona oli pastori Gerrit Hendrik Kersten.

Puolue osallistui jo 1918 vaaleihin, mutta sai ensimmäisen paikkansa vasta 1922. Puolueen kannatus on pysynyt tämän jälkeen hyvin tasaisena noin kahdessa prosentissa. Vuonna 1956 se sai parlamentin laajennuksen jälkeen paikan ylähuoneessa, jonka menetti 1960 ja sai takaisin 1971.

Vuonna 1984 SGP liittoutui Reformatorische Politieke Federatien ja Gereformeerd Politiek Verbondin kanssa europarlamenttivaaleihin. Myöhemmin puolue on muodostanut yhteislistan ChristenUnien kanssa ja pitänyt paikkansa. Sen europarlamenttiedustaja oli tarkoitus liittyä 2009 uuteen konservatiivien ja reformistien ryhmään, joka kuitenkin erotti sen jäsenyydestään naisten syrjinnän vuoksi.[1]

Puolueen kannatus on vahvinta Zeelandissa, jossa se saa yli 10 % äänistä.

Vuonna 2005 Haagin piirinoikeus tuomitsi puolueen menettämään puoluetukensa, koska se ei sallinut naisia jäsenikseen. Tämän katsottiin olevan YK:n naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen vastaista, sekä Alankomaiden perustuslain.[2] Alankomaiden valtioneuvosto päätti kuitenkin kumota päätöksen. Vuonna 2006 SGP salli naisten jäsenyyden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.elpais.com/articulo/internacional/calvinistas/radicales/holandeses/quedan/solos/Eurocamara/elpepuint/20090623elpepuint_19/Tes
  2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4223376.stm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Reformoitu puolue (Alankomaat).