Kouvolan paikallisliikenne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kouvolan paikallisliikenne on Kouvolan kaupungissa ja sen lähialueilla ajettavaa juna-, linja-auto- ja kutsuliikennettä. Kouvolan teknisen toimen alaisuudessa toimiva joukkoliikennejaosto, markkinointinimeltään Kouvolan bussit, on paikallisliikenteen järjestämisestä vastaava toimivaltainen viranomainen Kouvolan ja Iitin alueilla.[1] Tämän alueen ulkopuolelle ylettyvän reittiliikenteen luvat myöntää Kaakkois-Suomen ELY-keskus,[2] lähi- ja taajamajunia operoi puolestaan yksinoikeudella VR Group.

Linja-autoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin kilpailutuksen tuloksena Kouvolan sisäistä liikennettä ajaa joukkoliikennejaoston alaisuudessa kuusi eri yhtiötä, joista merkittävimpiä ovat Savonlinja, Elimäen Liikenne ja Linjaliikenne Martti Laurila. Liikenteen suurimpana solmukohtana toimii matkakeskus jossa paikallisbussit pysähtyvät Hallituskadun varrella sijaitsevilla H1- ja H3-pysäkeillä, kaukoliikenteen terminaalin välittömässä läheisyydessä. Muita suuria solmukohtia ovat ydinkeskustan pysäkkien lisäksi Kuusankosken keskusta sekä Myllykosken ja Inkeroisten linja-autoasemat. Suuralueiden keskeisillä pysäkeillä on aikataulukaappien lisäksi sähköiset aikataulunäytöt ja mahdollisuus liityntäpysäköinnille.

Kesällä 2015 käyttöön otettu osavaltakunnallinen Waltti-liikennejärjestelmä mahdollistaa aiempaa laajemman lipputuotevalikoiman ja avoimen datan hyödyntämisen esim. kolmannen osapuolen reittioppaissa.[3] Waltin käyttöönoton myötä Kouvola jaettiin kahteen vyöhykkeeseen: A-vyöhykkeeseen kuuluvat keskusta, Kuusankoski, Valkeala ja Koria, B-vyöhykkeeseen kaikki muut kaupunkiin kuuluvat alueet.[4] Ennen muutosta kilometripohjaisen taksamallin, lipputuotteet ja matkustajainformaation tuotti Matkahuolto, joka vastaa kuitenkin edelleen asiakaspalvelusta toimien joukkoliikennejaoston palvelupisteenä.

Paikallisliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallisliikenteen muodostavat numerolinjat 1-14, jotka kulkevat keskustasta kaupunginosiin ja suuralueiden keskuksiin. Arkisin liikenne käynnistyy suosituimmilla linjoilla klo 5.30-6.30 välillä ja päättyy klo 22-23. Useimpien linjojen arkivuoroväli on tunti, tiivistyen aamuisin ja -iltapäivisin puoleen tuntiin. Ylivoimaisesti eniten liikennettä on Kuusankosken ja Voikkaan suuntaan vievällä Kuusaantiellä, jossa keskimääräinen vuoroväli on puoli tuntia ja ruuhka-aikoina vain 10 minuuttia. Viikonloppuliikennettä supistettiin 2000-luvun puolessavälissä rajusti ja taannoisista parannuksista huolimatta tietyillä yhteysväleillä sunnuntaivuoroväli on edelleen jopa kolme tuntia.

Palveluliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikille avoin, liikuntaesteiset matkustajat huomioiden suunniteltu ja pienemmällä kalustolla ajettava palveluliikenne Pali koostuu 14:stä palvelulinjasta.[5] Pali-vuorojen väljä aikataulusuunnittelu mahdollistaa matkustajan ottamisen kyytiin kotiovelta mikäli matkustaja sopii siitä ennakkoon kuljettajan kanssa. Linjat on jaettu liikennöintialueidensa mukaan kolmeen ryhmään: P-linjat palvelevat kantakaupunkia, K-linjat Kuusankoskea ja A-linjat Anjalankosken suuraluetta. Waltti-kortti käy maksuvälineenä myös Pali-vuoroilla.

Seutuliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seutuliikenteeksi luetaan numeroimattomat vakiovuorot ja paikallisbusseja täydentävä pikavuoroliikenne. Vakiovuorot kulkevat koulupäivisin ja takaavat maaseudulla asuville opiskelijoille lakisääteisen kulkuyhteyden keskustaan. Osa vakiovuoroista ylittää kuntarajan, palvellen esimerkiksi Lapinjärven, Mäntyharjun sekä Luumäen asukkaita.

Kouvolan kautta kulkevat pikavuorot palvelevat reitin varrella olevia asutuskeskuksia. Valtaosa pikavuoroista kelpuuttaa Waltin maksuvälineenä kaupungin sisäisillä matkoilla.

Liikenne matkakohteisiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010-luvulla joukkoliikennejaosto on lisännyt muuhun linjaliikenteeseen integroituja vuoroja matkakohteisiin. Kesäisin keskustasta kulkee päivittäisiä turistilinjoja mm. Tykkimäen huvipuistoon, Mustilan arboretumiin, Repoveden kansallispuistoon ja Verlan maailmanperintökohteeseen.

Junaliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouvolan asema yhtenä Suomen suurimmista rautatieristeyksistä mahdollistaa junalla matkustamisen kaupungin sisällä ja lähikunnissa. Kouvolasta tunnuksettomina lähtevät lähijuna Z Lahden kautta Helsinkiin ja lähijuna G Lahden kautta Riihimäelle pysähtyvät Korialla ja Kausalassa. Ilman kirjaintunnusta ajettava taajamajuna Kotkan satamaan pysähtyy Myllykoskella ja Inkeroisissa. Kaukojunista Savon radan junat pysähtyvät Kouvolan jälkeen Mäntyharjussa.

Kymenlaakson lähijunaliikenne on teknisesti osa VR:n kaukoliikennettä[6][7], joten sitä ei ole jaettu vyöhykkeisiin eivätkä Kouvolan bussien lipputuotteet käy maksuvälineenä junissa. Rautateiden aikataulusuunnittelun haastavuudesta johtuen Kouvolan busseilla ei juuri ole neuvotteluvaraa aikataulujen yhteensovittamisessa, mutta VR:n matkaketjuhankkeen[8] myötä aikataulu- ja lippuyhteistyö tulevat lisääntymään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Viranomaispalvelut Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  2. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: Reittiliikenteen lupa-asiat Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  3. TVV Lippu- ja maksujärjestelmä oy: Toiminta Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  4. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Liput ja hinnat Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  5. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Palveluliikenne Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  6. VR Group: Kaukoliikenteen reittikartta Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  7. VR Group: Lähiliikenteen reittikartta Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  8. VR Group: Mikä on matkaketju? Viitattu 15. heinäkuuta 2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]