Kouvolan seudun joukkoliikenne

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kouvolan paikallisliikenne)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kouvolan seudun joukkoliikenne on Kouvolan kaupungissa ja sen lähialueilla ajettavaa juna-, linja-auto- ja kutsuliikennettä. Kouvolan teknisen toimen alaisuudessa toimiva joukkoliikennejaosto, markkinointinimeltään Kouvolan bussit, on paikallisliikenteen järjestämisestä vastaava toimivaltainen viranomainen Kouvolan ja Iitin alueilla.[1] Tämän alueen ulkopuolelle ylettyvän reittiliikenteen luvat myöntää Kaakkois-Suomen ELY-keskus,[2] lähi- ja taajamajunia liikennöi puolestaan yksinoikeudella VR Group.

Linja-autoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin kilpailutuksen tuloksena Kouvolan sisäistä liikennettä ajaa joukkoliikennejaoston alaisuudessa kuusi eri yhtiötä, joista merkittävimpiä ovat Elimäen Liikenne, Linjaliikenne Martti Laurila sekä Kymen Charterline. Liikenteen suurimpana solmukohtana toimii matkakeskus jossa paikallisbussit pysähtyvät Hallituskadun varrella sijaitsevilla H1- ja H3-pysäkeillä, kaukoliikenteen terminaalin välittömässä läheisyydessä. Muita suuria solmukohtia ovat ydinkeskustan pysäkkien lisäksi Kuusankosken keskusta sekä Myllykosken ja Inkeroisten linja-autoasemat. Suuralueiden keskeisillä pysäkeillä on aikataulukaappien lisäksi sähköiset aikataulunäytöt ja mahdollisuus liityntäpysäköinnille.

Kesällä 2015 käyttöön otettu osavaltakunnallinen Waltti-liikennejärjestelmä mahdollistaa aiempaa laajemman lipputuotevalikoiman ja avoimen datan hyödyntämisen esim. kolmannen osapuolen reittioppaissa.[3] Waltin käyttöönoton myötä Kouvola jaettiin kahteen vyöhykkeeseen: A-vyöhykkeeseen kuuluvat keskusta, Kuusankoski, Valkeala ja Koria, B-vyöhykkeeseen kaikki muut kaupunkiin kuuluvat alueet.[4] Ennen muutosta kilometripohjaisen taksamallin, lipputuotteet ja matkustajainformaation tuotti Matkahuolto, joka vastaa kuitenkin edelleen asiakaspalvelusta toimien joukkoliikennejaoston palvelupisteenä.

Paikallisliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallisliikenteen rungon muodostavat numerolinjat 1–14 jotka kulkevat keskustasta kaupunginosiin ja suuralueiden keskuksiin. Arkisin liikenne käynnistyy suosituimmilla linjoilla klo 5.30-6.30 välillä ja päättyy klo 22-23. Useimpien linjojen arkivuoroväli on tunti, tiivistyen aamuisin ja -iltapäivisin puoleen tuntiin. Ylivoimaisesti eniten liikennettä on Kuusankosken ja Voikkaan suuntaan vievällä Kuusaantiellä, jossa keskimääräinen vuoroväli on puoli tuntia ja ruuhka-aikoina vain 10 minuuttia. Viikonloppuliikennettä supistettiin rajusti 2000-luvun puolivälissä. Tietyillä linjoilla sunnuntaivuoroväli on edelleen jopa kolme tuntia.

Runkolinjojen lisäksi Kouvolan eri alueiden sisällä ja välillä kulkee arkisin alueellisia linjoja, joiden numerot ovat peräisin kunkin alueen runkolinjasta. Esimerkiksi linjan 4 varren kaupunginosista Korialta ja Elimäeltä kulkevat pienempiin asutuskeskuksiin linjat 40-49.

Linja-autolinjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1 - Kouvola (Matkakeskus) – Kuusankoski – Voikkaa
 • 2 - Kouvola (Matkakeskus) – Kymintehdas – Kuusankoski – Voikkaa
 • 3 - Kouvola (Matkakeskus) – Myllykoski – Inkeroinen – Anjala
 • 4 - Kouvola (Matkakeskus) – Koria – Elimäki
  • 4K - Kouvola – Koria
 • 5 - Kouvola (Matkakeskus) – Valkeala – Vekaranjärvi – (Tuohikotti / Voikoski)
 • 7 - Kouvola (Matkakeskus) – Kuusankoski – Kouvola
 • 8 - Kouvola (Matkakeskus) – Utti – Kaipiainen – Sippola
 • 9 - Kouvola (Matkakeskus) – Kuusankoski – Voikkaa – (Verla) – Jaala
 • 10 - Matkakeskus – Eskolanmäki – Matkakeskus
 • 11 - Matkakeskus – Lehtomäki – Matkakeskus
 • 12 - Matkakeskus – Tornionmäki – Matkakeskus
 • 13 - Matkakeskus – Mielakka – Tornionmäki – Matkakeskus
 • 14 - Matkakeskus – Kasarminmäki – Matkakeskus
 • 20 - Voikkaa – POKS – Rekola – Kuusaa
 • 21 - Kuusankoski – Koria
 • 22 - Pilkanmaa – Kuusaa – Voikkaa

Palveluliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikille avoin, liikuntaesteiset matkustajat huomioiden suunniteltu ja pienemmällä kalustolla ajettava palveluliikenne Pali koostuu 14:stä palvelulinjasta.[5] Pali-vuorojen väljä aikataulusuunnittelu mahdollistaa matkustajan ottamisen kyytiin kotiovelta mikäli matkustaja sopii siitä ennakkoon kuljettajan kanssa. Linjat on jaettu liikennöintialueidensa mukaan kolmeen ryhmään: P-linjat palvelevat kantakaupunkia, K-linjat Kuusankoskea ja A-linjat Anjalankosken suuraluetta. Waltti-kortti käy maksuvälineenä myös Pali-vuoroilla.

Seutuliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seutuliikenteeksi luetaan numeroimattomat vakiovuorot ja paikallisbusseja täydentävä pikavuoroliikenne. Vakiovuorot kulkevat koulupäivisin ja takaavat maaseudulla asuville opiskelijoille lakisääteisen kulkuyhteyden keskustaan. Osa vakiovuoroista ylittää kuntarajan, palvellen esimerkiksi Lapinjärven, Mäntyharjun sekä Luumäen asukkaita.

Kouvolan kautta kulkevat pikavuorot palvelevat reitin varrella olevia asutuskeskuksia. Valtaosa pikavuoroista kelpuuttaa Waltin maksuvälineenä kaupungin sisäisillä matkoilla.

Liikenne matkakohteisiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010-luvulla joukkoliikennejaosto on lisännyt muuhun linjaliikenteeseen integroituja vuoroja matkakohteisiin. Kesäisin keskustasta kulkee päivittäisiä turistilinjoja mm. Tykkimäen huvipuistoon, Mustilan arboretumiin, Repoveden kansallispuistoon ja Verlan maailmanperintökohteeseen.

Junaliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouvolan asema yhtenä Suomen suurimmista rautatieristeyksistä mahdollistaa junalla matkustamisen kaupungin sisällä ja lähikunnissa. Kouvolasta tunnuksettomina lähtevät lähijuna Z Lahden kautta Helsinkiin ja lähijuna G Lahden kautta Riihimäelle pysähtyvät Korialla ja Iitin Kausalassa. Ilman kirjaintunnusta ajettava taajamajuna Kotkan satamaan pysähtyy Myllykoskella ja Inkeroisissa. Kaukojunista Savon radan junat pysähtyvät Kouvolan jälkeen Mäntyharjulla, Karjalan radan junat Lappeenrannassa ja Helsingin suunnan kaukojunat Lahdessa.

Kymenlaakson lähijunaliikenne on teknisesti osa VR:n kaukoliikennettä[6][7], joten sitä ei ole jaettu vyöhykkeisiin eivätkä Kouvolan bussien lipputuotteet käy maksuvälineenä junissa. Rautateiden aikataulusuunnittelun haastavuudesta johtuen Kouvolan busseilla ei juuri ole neuvotteluvaraa aikataulujen yhteensovittamisessa, mutta VR:n matkaketjuhankkeen[8] myötä aikataulu- ja lippuyhteistyö tulevat lisääntymään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Viranomaispalvelut kouvola.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
 2. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: Reittiliikenteen lupa-asiat ely-keskus.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
 3. TVV Lippu- ja maksujärjestelmä oy: Toiminta lmj.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
 4. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Liput ja hinnat kouvola.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
 5. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Palveluliikenne kouvola.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
 6. VR Group: Kaukoliikenteen reittikartta vr.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
 7. VR Group: Lähiliikenteen reittikartta vr.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
 8. VR Group: Mikä on matkaketju? vr.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]