Verla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verlan kylää. Silta ylittää Verlankosken, voimalaitos jää oikealle kuvan ulkopuolelle.
Verlaan menevä risteys Seututie 369:llä

Verla on kylä Kouvolassa, Jaalan ja Valkealan suuralueiden rajalla Pohjois-Kymenlaaksossa. Kylässä ja sen ympärillä toimii mm. Verlan seudun kyläyhdistys. Verlan postinumeroalueen (47850 Verla) väkiluku oli 141 vuonna 2020.[1]

Verla on Pyörylän ja Vähä-Selänpään kylän entinen myllypaikka, jonka kosken rannalle perustettiin puuhiomo ensimmäistä kertaa 1872. Näin paikallinen asutus sai alkunsa. Nykyisin Verla on entinen tehdaskylä, jossa 1882–1964 toiminut puuhiomo ja pahvitehdas on museoitu ja liitetty UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Verla sijaitsee pääosin entisen Jaalan kunnan eli nykyisen suuralueen puolella, mutta osa kylän rakennuksista on entisen Valkealan kunnan, nykyisen suuralueen puolella, sillä raja kulkee Vähä-Kamposen ja Suolajärven järvet yhdistävässä Kymijoen haarassa. Tätä samaista joenhaaraa pitkin kulki aikoinaan Ruotsin ja Venäjän valtion välinen raja Hattujen sodan 1741–1743 jälkeen vuoteen 1809 asti. Jokihaara Verlankoskeen virtaa Etelä-Savosta Vuohijärven kautta varsinaiseen Kymijokeen. Uittoreittinä se kuuluu Mäntyharjun reittiin. Kaupunginosajaossa Jaalan puoleinen alue kuuluu Jaalan kirkonkylään ja Valkealan puoleinen osa Selänpäähän. Verlan pienempiä naapurikyliä ovat vanha maatalouskylä Pyörylä, likeinen Nisus sekä Palojärvi ja Pahasaari.

Myös Verlan seudun kyläyhdistys toimii osittain entisen Valkealan kunnan puolella alueella, joka on aiemminkin ollut Verlaa tai tiiviisti sidoksissa siihen. Alueella asuu vakituisesti noin 200 henkilöä, mutta kesäisin väkimäärä moninkertaistuu mökkiläisten ja museovieraitten myötä.lähde?

Verlan seutu valittiin Kymenlaakson vuoden kyläksi 2013.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Sutela, Inkeri (toim.): Toimintaa ja elinkeinoja Verlan seudulla : Verlan seudun kyläkirja. Verlan seudun kyläyhdistys, 2015. ISBN 978-952-93-5640-9.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]