Avoin data

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avoimella datalla tarkoitetaan yksityishenkilöille, tutkijoille, julkishallinnolle, organisaatioille tai yrityksille kertynyttä dataa, joka on avattu kaikille vapaasti hyödynnettäväksi maksutta mihin tahansa käyttötarkoitukseen, jopa kaupallisesti.

Data on tietoa, joka on koneellisesti käsiteltävässä muodossa. Data voi olla tekstiä, tilastoja, karttoja, kuvia, videotallenteita, musiikkia tai vaikkapa taloustietoja.[1]

Määrittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avoimuuteen sisältyy kaksi tärkeää elementtiä:

 1. Avoimen datan tulee olla julkista ja laillisesti saatavissa, jotta se voidaan julkaista eli se ei esimerkiksi saa sisältää kenenkään henkilötietoja tai liikesalaisuuksia. Yleinen turvallisuus tai yksityisyydensuoja ei saa vaarantua avoimen datan julkistuksen myötä.
 2. Avoimen datan tulee myös olla teknisesti saatavilla niin, että sitä voidaan tarkastella myös koneellisesti ja se olisi kaikkien ulottuvilla.[1]

Digitaalisen tiedon määrän kasvaminen räjähdysmäisesti on avannut uusia mahdollisuuksia käyttää dataa hyväksi. Avointa dataa pystytään käyttämään paitsi organisaation itsensä kehittämiseen, myös lukuisiin yhteisen hyvän projekteihin sekä tutkimuksiin. Avoin data voi olla esimerkiksi sää- ja ilmanlaatutietoja, julkisen liikenteen aikatauluja, väestönlaskentatilastoja ja palvelun käyttötilastoja.[2] Avoimen datan hyödyiksi lasketaan muun muassa syvällisemmät analysointi- ja havainnointimahdollisuudet, organisaation käytäntöjen tehostaminen, tehokkaampi kansalaisvaikuttaminen sekä tuotteiden kehittäminen[3].

EU:n alaisen European Data Commissionin tekemän selvityksen mukaan avoimen datan parissa työskentely voi tuoda Euroopan unionin alueelle jopa 100 000 työpaikkaa ja yli 75 miljardin euron tuoton[2].

Datan avaamisen rajoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Datan avaamiselle on omat rajoituksensa. Rajoitteita ovat muun muassa juridiset rajoitteet, kuten yleinen tietosuoja-asetus ja tietosuojalaki (1050/2018), jotka määrittelevät, miten henkilötietoja tulee käsitellä. Avattu data ei myöskään saa olla uhka kansalliselle turvallisuudelle. Salassa pidettäviä tietoja voidaan joissakin tapauksissa kuitenkin käsitellä niin, että niistä tulee anonyymejä ja julkaisukelpoisia.

Lisäksi tekijänoikeudet tai käyttöoikeudet saattavat rajoittaa tiedon julkaisemista. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi lähteiden käyttäminen ja tietojärjestelmien käyttöoikeuksien rajallisuus.[4]

Haasteita avaamiselle on monia. Ensiksikin ihmisten ymmärrys asiasta voi olla vajavaista, jolloin tarvitaan toimivaa viestintää. Juridiset rajoitteet saatetaan kokea haasteena. Lisäksi saattaa herätä erilaisia pelkoja: pelätään esimerkiksi avatun datan väärinkäyttöä tai avatun datan sisältävän virheitä. Myös datan avaamisen jälkeistä palautetta voidaan pelätä. Tekniset haasteet ovat oma lukunsa. Dataa ei välttämättä saada ulos oikeassa muodossa, data on isokokoista tai ei tiedetä, minne datan voisi laittaa julkiseen jakeluun.[5]

Milloin data ei ole avointa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Datan avoimuus ei toteudu, jos tietoon pääsyä rajataan jotakin mekanismia hyödyntäen. Tällaisia mekanismeja ovat esimerkiksi tiedon maksullisuus, rekisteröitymisen vaatiminen ja jäsenkannan mahdollinen valikoiminen, patenttien, salauksien tai tekijänoikeuksien hyödyntäminen informaation käytön estämiseen sekä tietoon pääsyn ja sen käytön määräaikaistaminen.lähde?

Avoin data Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomea pidetään maailman johtavana maana avoimen hallinnon osalta sekä avoimen datan edelläkävijänä[6]. Hallinnon avoimuutta maailmanlaajuisesti mittaava Global Open Data Index sijoitti Suomen listallaan viidenneksi[7].

Suomen julkisuuslain mukaan kaikki julkisen hallinnon tuottamat asiakirjat ovat julkisia, jollei erikseen toisin säädetä. Lain tarkoituksena on toteuttaa avoimuutta muun muassa antamalla yksilöille sekä yhteisöille mahdollisuus valvoa julkisen vallan ja varojen käyttöä sekä valvoa oikeuksiaan ja etujaan.[8] Huolimatta pyrkimyksistään avoimuutta kohtaan Suomen hallinto on saanut kritiikkiä muun muassa siitä, että valtion ja kuntien viranomaisten rahankäytöstä ei ole saatavilla dataa[9].

Suomessa Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämässä Avoindata.fi-palvelussa julkaistaan keskitetysti Suomen hallinnon tuottamaa julkista dataa, tarkoituksenaan edistää hallinnon läpinäkyvyyttä ja avoimen datan löydettävyyttä tutkimuksen, liiketoiminnan ja toiminnan kehityksen tueksi. Myös yritykset voivat halutessaan julkaista palvelussa dataansa. Palvelu syntyi osana Valtiovarainministeriön avoimen tiedon ohjelmaa vuonna 2014.[6]

Suomalaisia avoimen datan tarjoajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Mitä on avoin data? | Helsinki Region Infoshare www.hri.fi. Viitattu 26.2.2018.
 2. a b Jorn Berends, Wendy Carrara, Wander Engbers, Heleen Vollers: Re-using Open Data (pdf) europeandataportal.eu. 2017. Viitattu 26.2.2018. (englanniksi)
 3. Open Data: What Is It and Why Should You Care? www.govtech.com. Viitattu 26.2.2018. (englanniksi)
 4. avoindata.fi - Kartoita ja selvitä avoindata.fi. 11.04.2016. Viitattu 26.02.2018.
 5. ”Datakoulu 10.4.2014 Tanja Lahti: Datan avaamisen haasteet ja mahdollisuudet”. Open Knowledge Finland (käsikirjoitus). 2014-04-10.
 6. a b avoindata.fi - Tietoa verkkopalvelusta avoindata.fi. 22.10.2017. Viitattu 26.02.2018.
 7. Open Knowledge: Place overview - Global Open Data Index index.okfn.org. Viitattu 26.2.2018.
 8. Edita Publishing Oy: FINLEX ® - Ajantasainen lainsäädäntö: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 621/1999 www.finlex.fi. Viitattu 26.2.2018.
 9. Pääkirjoitus: Tiedon avoimuutta on tarpeen lisätä Helsingin Sanomat. 7.8.2017. Viitattu 26.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avoin data.