Kemin satama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemin Satama Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2011
Kotipaikka Kemi
Kemin satama kesällä 2014.

Kemin satama (LOCODE: FI KEM[1]) on Kemin kaupungin omistamana osakeyhtiönä toimiva satama. Kemin Satama Oy perustettiin 31.12.2011[2] . Satamaan kuuluvat Ajoksen ja Veitsiluodon satamat, joista Ajoksessa toimii myös öljysatama. Aluksia satamassa vierailee vuosittain noin 750, ja ne kuljettavat noin kolme miljoonaa tonnia tavaraa.[3]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satama on perustettu Kemin kaupungin perustamisvuonna 1869. Alun perin satama oli nykyisen sisäsataman paikalla aivan kaupungin keskustassa. Paikalla on vieläkin Valter Thomén suunnittelema jugend-tyylinen tullikamari vuodelta 1912. Rakennuksessa toimii nykyisin Jalokivigalleria. Alueella on myös muita vanhoja rakennuksia liittyen sataman toimintaan.[4] Ajoksen sataman rakentaminen alkoi vuonna 1939.

Satama-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajoksen satama (LOCODE: FI AJO[1]) on Kemin pääsatama, joka sijaitsee Ajoksen kaupunginosassa. Sataman kautta tuodaan öljytuotteet, kemikaalit, raakapuu sekä kontteja. Sataman laiturisyväys on 10,0 metriä ja se mahdollistaa noin 30 000 tonnin kertalaivauksen. 1. heinäkuuta 2006 lähtien kaikki vienti Kemistä hoidetaan Ajoksen kautta.

Veitsiluodon satama (LOCODE: FI VEI[1]) sijaitsee myös Ajoksen kaupunginosassa ja siellä Veitsiluodon pienalueella Stora Enson tehdasalueella. Satama toimii Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden tuontisatamana. Sen kautta tuodaan tehtaille raakapuuta ja paperin täyteaineita sekä kemikaaleja konteissa. Sataman syväys on 7,0 metriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c United Nations Code for Trade and Transport Locations (UN/LOCODE) (YK:n koodi kauppa- ja liikennepaikoille (UN/LOCODE)) unece.org. Viitattu 4.3.2013. (englanniksi)
  2. Kemin kaupungin toimintakertomus ja tilinpäätös 2011 kemi.fi.
  3. Kemin satama Kemin satama. Viitattu 13.2.2007.
  4. Rakennettu kulttuuriympäristö.Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt 1993 -luettelo. Museovirasto. Viitattu 13.2.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kemin satama.