Keemun (tee)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keemun-teetä
Qimenin piirikunta sijaitsee Kiinan Anhuin maakunnan Huangshanin lounaispuolella
Qimenin piirikunta sijaitsee Kiinan Anhuin maakunnan Huangshanin lounaispuolella
Qimen 
Qimenin piirikunta sijaitsee Kiinan Anhuin maakunnan Huangshanin lounaispuolella.

Keemun- eli Qimen-tee on kiinalaista mustaa teetä, jota tuotetaan Anhuin maakunnnan Huangshanin prefektuuritason kaupungin Qimenin piirikunnassa. Se on yli sadan vuoden ajan ollut Kiinan kuuluisin musta tee.[1]

Qimenin piirikunnan keskustaajama sijaitsee noin 50 kilometriä kuuluisasta Huangshanista (Huangvuoresta) länsilounaaseen. Nimi Keemun on Qimenin englanninkielinen kirjoitusasu. Keemunteen kiinankielinen nimi on Qihong lyhennyksenä sanoista qímén hóngchá (Qimenin punainen tee).

Tarinan mukaan Qimenin piirikunnassa ei ennen 1870-lukua tuotettu kuin vihreää teetä. Tuotannon aloitti nuori mies, joka virkamiehen tehtävästä työttömäksi jäätyään oli isänsä neuvoa Ammattitaito on parempi toimeentulon turvaaja kuin kuin epävarma virhamiehenpaikka noudattaen lähtenyt Fujianin maakuntaan oppimaan mustan teen valmistamista. Palattuaan Qimeniin hän käynnisti vuonna 1875 siellä kolme teetehdasta. Mustan teen valmistustapa sopi mainiosti piirikunnan lämpimän kosteassa ilmastossa ja hiekkaperäisessä maassa kasvaneiden teepensaiden lehdille. Tuotetun Qimen-teen aromikkuus saavutti suurta suosiota. Tee voitti myös kansainvälisiä palkintoja jo varsin varhain: vuonna 1913 tee sai kultaisen palkinnon Italiassa pidetyssä näyttelyssä ja 1915 Panamassa pidetyssä näyttelyssä.[1] Suurinta suosiotaan tämä tee nautti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Qimen-tee luetaan yhä nykyäänkin Kiinan kymmenen arvostetuimman teen joukkoon.[2][3]

Teetä valmistetaan kymmentä eri laatua: hao ya A, hao ya B, erityisluokka ja luokat 1-7. Luokista arvostetuin on hao ya A ja alhaisin on luokan 7 tee.[1] Valmistettaessa parempia teeluokkia teelehdet kierretään tiukoiksi neulasiksi.[2][3] Kalliimmat qimen-teet tuovat parhaiten esille, mistä teen maine on peräisin.[3]

Suositeltava haudutusaika on 5–6 minuuttia.[3] Keemunin haudutus on lisäksi tehtävä huolellisesti ja haudutuksen loppuvaiheessa teesuodatin sen sisältämine teelehtineen on poistettava teestä varovasti ja sekoittamatta, etteivät aromit peity.

Juomana Keemun on keskivahvaa, tummanpunaruskeaa. Hienon Keemunin mausta voi löytää esimerkiksi aavistuksen orkideaa ja kevyttä suklaisuutta, samoin kuin kevyttä paahteisuutta.[3] Sitä on joskus kutsuttu kiinalaisen mustan teen burgundinviiniksi.

Keemuntee sopii iltapäiväteeksi sekä nautittavaksi päivällisen jälkeen ja monet pitävät siitä aamiaisteenä. Periaatteessa Keemunia voi pitää hyvänä yleisteenä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Keemun Black Tea (祁红) viconyteas.com. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
  2. a b Top Ten Teas of China (中国十大名茶) viconyteas.com. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
  3. a b c d e Nihtinen, Pekka: Kiinalainen teekirja, s. 243-245. Qimen ja Kiinan kymmenen parasta teetä. Helsinki: Memfis Books, 2004. ISBN 951-98833-3-9.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pettigrew, Jane: Tea. Chartwell Books, 1999.