Keemun (tee)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keemun-teetä

Keemun- eli Qimen-tee on kiinalaista mustaa teetä, jota tuotetaan Anhuin provinssissa. Se on yli sadan vuoden ajan ollut Kiinan kuuluisin musta tee. Keemunin kiinankielinen nimi on Qihong lyhennyksenä sanoista qímén hóngchá (Qimenin punainen tee).

Keemun-teen valmistus alkoi 1875–76 ja valmistusmenetelmät tuotiin Fujianista. Teen nimi tulee Qimenin pienehköstä kaupungista, jonne se kootaan valmistettavaksi. Valmistuksessa teelehdet kierretään tiukoiksi neulasiksi. Teetä valmistetaan monia eri laatuja. Qimen sijaitsee Huangshanin juurella Anhuin eteläosassa. Nimi Keemun on Qimenin englanninkielinen kirjoitusasu. Suurinta suosiotaan tämä tee nautti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Juomana Keemun on keskivahvaa, tummanpunaruskeaa, ja hienon Keemunin maussa on aavistus orkideaa ja kevyttä suklaisuutta, samoin kuin kevyttä paahteisuutta. Sitä on joskus kutsuttu kiinalaisen mustan teen burgundinviiniksi. Keemun tee sopii iltapäiväteeksi sekä nautittavaksi päivällisen jälkeen ja monet pitävät siitä aamiaisteenä. Periaatteessa Keemunia voi pitää hyvänä yleisteenä, mutta vasta sen kalliimmat laadut paljastavat, mistä sen maine on peräisin. Keemunin haudutus on lisäksi tehtävä huolellisesti ja haudutuksen loppuvaiheessa teesuodatin sen sisältämine teelehtineen on poistettava teestä varovasti ja sekoittamatta, etteivät aromit peity. Suositeltava haudutusaika on 5–6 minuuttia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nihtinen, Pekka: Kiinalainen teekirja. Memfis Books, 2004.
  • Pettigrew, Jane: Tea. Chartwell Books, 1999.