Keemun (tee)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keemuntee
Qimen-tee
Tyyppi maustamaton musta tee
Muut nimet yksink.: 祁门红茶; perint.: 祁門紅茶; pinyin: Qímén hóng chá
Alkuperä Qimenin piirikunta, Huangshanin prefektuuritason kaupunki, Anhuin maakunta, Kiina
Kuvaus Kiinan kuuluisin, arvostetuin musta tee. Teestä on kymmenen eri laatuluokkaa: hao ya A, hao ya B, erityisluokka ja luokat 1-7. Arvostetuinta on hao ya A ja heikointa taatua edustaa luokan 7 tee. Parhaiden teeluokkien teelehdet on valmistettaessa kierretty tiukoiksi neulasiksi.

Keemun- eli Qimen-tee (yksink.: 祁门红茶; perint.: 祁門紅茶; pinyin: Qímén hóng chá, ’Qimenin punainen tee’) on kiinalaista mustaa teetä, jota tuotetaan Anhuin maakunnan Huangshanin prefektuuritason kaupungin Qimenin piirikunnassa. Se on yli sadan vuoden ajan ollut Kiinan kuuluisin musta tee.[1]

Qimenin piirikunnan keskustaajama sijaitsee noin 50 kilometriä kuuluisasta Huangshanista (Huangvuoresta) länsilounaaseen. Nimi Keemun on Qimenin englanninkielinen kirjoitusasu. Keemunteen kiinankielinen nimi on Qihong lyhennyksenä sanoista qímén hóngchá (Qimenin punainen tee).

Tarinan mukaan Qimenin piirikunnassa ei ennen 1870-lukua tuotettu kuin vihreää teetä. Tuotannon aloitti nuori mies, joka virkamiehen tehtävästä työttömäksi jäätyään oli isänsä neuvoa Ammattitaito on parempi toimeentulon turvaaja kuin epävarma virkamiehen paikka noudattaen lähtenyt Fujianin maakuntaan oppimaan mustan teen valmistamista. Palattuaan Qimeniin hän käynnisti vuonna 1875 siellä kolme teetehdasta. Mustan teen valmistustapa sopi mainiosti piirikunnan lämpimän kosteassa ilmastossa ja hiekkaperäisessä maassa kasvaneiden teepensaiden lehdille.

Tuotetun Qimen-teen aromikkuus saavutti suurta suosiota. Tee voitti myös kansainvälisiä palkintoja jo varsin varhain: vuonna 1913 tee sai kultaisen palkinnon Italiassa pidetyssä näyttelyssä ja vuonna 1915 Panamassa pidetyssä näyttelyssä.[1] Suurinta suosiotaan tämä tee nautti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Qimen-tee luetaan yhä nykyäänkin Kiinan kymmenen arvostetuimman teen joukkoon.[2][3]

Qimen-teetä, hao ya -laatu.
Qimenin piirikunta sijaitsee Kiinan Anhuin maakunnan Huangshanin lounaispuolella
Qimenin piirikunta sijaitsee Kiinan Anhuin maakunnan Huangshanin lounaispuolella
Qimen 
Qimenin piirikunta sijaitsee Kiinan Anhuin maakunnan Huangshanin lounaispuolella.

Teetä valmistetaan kymmentä eri laatua: hao ya A, hao ya B, erityisluokka ja luokat 1-7. Luokista arvostetuin on hao ya A ja alhaisin on luokan 7 tee.[1] Valmistettaessa parempia teeluokkia teelehdet kierretään tiukoiksi neulasiksi.[2][3] Kalliimmat qimen-teet tuovat parhaiten esille, mistä teen maine on peräisin.[3]

Suositeltava haudutusaika on 5–6 minuuttia.[3] Keemunin haudutus on lisäksi tehtävä huolellisesti, ja haudutuksen loppuvaiheessa teesuodatin sen sisältämine teelehtineen on poistettava teestä varovasti ja sekoittamatta, etteivät aromit peity.

Juomana Keemun on keskivahvaa, tummanpunaruskeaa. Hienon Keemunin mausta voi löytää esimerkiksi aavistuksen orkideaa ja kevyttä suklaisuutta, samoin kuin kevyttä paahteisuutta.[3] Sitä on joskus kutsuttu kiinalaisen mustan teen burgundinviiniksi.

Keemuntee sopii iltapäiväteeksi sekä nautittavaksi päivällisen jälkeen, ja monet pitävät siitä aamiaisteenä. Periaatteessa Keemunia voi pitää hyvänä yleisteenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pettigrew, Jane: Tea. Chartwell Books, 1999.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Keemun Black Tea (祁红) viconyteas.com. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
  2. a b Top Ten Teas of China (中国十大名茶) viconyteas.com. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
  3. a b c d e Nihtinen, Pekka: Kiinalainen teekirja, s. 243-245. Qimen ja Kiinan kymmenen parasta teetä. Helsinki: Memfis Books, 2004. ISBN 951-98833-3-9.