Japanilainen teetaide

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teetaiteen harrastaja.

Japanilainen teetaide (jap. 茶道, cha-no-yu, chadō, sadō) on taidemuoto ja henkisen oppimisen polku, joka keskittyy vihreän teen valmistamiseen ja nauttimiseen.

Teetaidetta opiskelevat opettelevat valmistamaan monia erilaisia teelaatuja. He saavat myös tietoa kimonoista, kukista ja monista muista asioista. Teetaiteen oppiminen vaatii vuosien harjoittelua. Jotkut omistavat koko elämänsä sen opettelulle ja harjoittelulle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihreää teetä.

Tee tuli Japaniin Kiinasta noin vuonna 900.lähde? Teestä tuli erittäin suosittu juoma Japanissa, jossa myös sen kasvatus alkoi. 1100-luvulla matcha eli vihreä teejauhe alkoi olla suosittua. 1500-luvulla teetä joivat jo niin rikkaat kuin köyhätkin. Sen no Rikyū alkoi opettaa teetaidetta. Vielä nykyäänkin teetä valmistetaan siten kuin hän opetti.

Teetilaisuuden rituaaleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teetilaisuuden aluksi teehuoneeseen tuleva vieras katsoo japanilaista kalligrafiaa. Hän kumartuu käärön eteen osoittaen kunnioitusta tekstin kirjoittaneelle mestarille ja mietiskelee tekstin sisältöä. Kalligrafia näkyy teetaiteessa myös muilla tavoin, kuten esineiden säilytyslaatikoissa sekä esineiden luettelossa.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paatero, Mirja (päätoim.): Kalligrafia – Shodo / Hashi 31/2010, s. 30–31. Hashi (silta) ; Japanilaisen Kulttuurin Ystävät ry, 2010. ISBN 978-952-67485-0-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]