Ceylonin tee

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Srilankalaisia teeviljelmiä.

Ceylonin tee on mustaa teetä, jota tuotetaan Ceylonin saarella eli Sri Lankassa.

Teenviljely sai alkunsa Ceylonilla 1800-luvun jälkipuoliskolla, kun kasvitauti oli tuhonnut suurimman osan Ceylonin kahviviljelmistä. Teetuotanto syntyi täydentämään Ison-Britannian kasvavaa teen kulutusta, osittain koska Britannia halusi tulla riippumattomaksi teekaupasta Kiinan kanssa.

Ceylonin tee luokitetaan matalalla kasvaneeseen (low grown, merenpinnasta 550 metriin), keskikorkeaan (medium grown, 550–1 050 m) ja parhaaseen eli korkealla kasvaneeseen (high grown, yli 1 050 m). Kaikkein parasta näistä korkealla kasvaneista on Ceylon Nuwara Eliya, joka maultaan poikkeaa muusta Ceylonin teestä jo Orange Pekoe -laatuisenakin. Muita kuuluisia korkealla kasvaneita ovat Ceylon Uva ja Ceylon Dimbula.

Suurin osa Ceylonin teestä kuitenkin käytetään Ceylon-tee sekoituksiin, joissa tee tulee useilta eri teetiloilta, tai käytetään osana English Breakfast teetä tai muita vastaavia sekoituksia. B.O.P.-laatuinen tai useammin CTC-menetelmällä valmistettu tee pakataan teepusseihin joiden vahva annostus perustuu olettamukseen, että tämä heikompilaatuinen tee juodaan joko maidon tai sitruunan kera.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dominique T. Pasqualini, Bruno Suet: The Time of Tea. Vilo International, Ranska 2000

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]